Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstfint i växthuset

Det är alltid skönt att komma till ett rent hus. Med tanke på att växthuset är ett ypperligt vinterviste för allehanda små ovälkomna kryp så gäller det i allra högsta grad även där. Ägna en solig skön höstdag åt växthusstädning så blir starten desto angenämare nästa år.

Trädgårdsaktuellt från Hemträdgården 5-2000 av Eva Wirén.

Sommartid trivs många svampar och skadedjur i växthusets varma fuktiga miljö. De kan komma in med smittade växter, med jord, kompost och från växtligheten runt växthuset. En del sporer och djur kan ha övervintrat och fanns kanske redan på plats, t ex spinnkvalster och trips. Då kan angreppen starta extra tidigt. Det finns alltså all anledning att inte skjuta på höststädningen.

Tvätta med såpa
Börja med att ta ut allt löst som t ex krukor, hinkar, redskap, väv, hyllor och lådor. Riv sedan ut alla plantor och så mycket som möjligt av rötterna. Rensa bort ogräs, samla upp nedfallna blad och alla vissna växtdelar som ligger på marken eller som fastnat mot glaset och i stommen. Skydda jordbäddarna med plast innan rengöringen sätter igång. Sedan är det dags att tvätta hela växthuset.

Skrubba med 5 % såplösning och borsta extra ordentligt i alla skrymslen och vrår. En vanlig diskborste är en bra hjälp i trånga hörn. Lite citronsyra upplöst i ljummet vatten kan användas för att få bort kalkfläckar och alger. Glöm inte utsidan! Ju renare väggar desto mer solljus kan stråla in och komma växterna till godo nästa år. Skölj genom att spruta hårt med vattenslangen (gärna varmt vatten) eller ännu hellre med en högtrycksspruta om det är möjligt. En metallstomme tål det bra men är den av trä bör du vara lite försiktigare.

Inget "skräp" i växthuset
Gör rent allt som ska tillbaka in i växthuset, det mesta går att diska med diskmedel eller såpa. Fundera över om all "bråte" verkligen måste placeras där? Kanske finns plats i ett uthus eller garage i stället.

Växthuset är en bra plats att vinterförvara växter i kruka, men bara om de är friska. Annars kan de utgöra en smittkälla för nästa års odling. Vänta så länge som möjligt med att ställa in dem och undersök växterna noga i förväg. Borsta gärna stammarna på växter som är planterade i huset, t ex vindruva eller persika.

Byta jord
Om du odlat i samma jord flera år i rad kanske du ska överväga att byta ut den. I så fall är det rätt tid nu i samband med rengöringen av växthuset. Eventuella skadegörare förpassas samtidigt ut i kylan och till våren är det ju så mycket annat som ska hinnas med. Gräv ur ca 30 cm eller all jord om du odlar i avgränsad bädd utan kontakt med underliggande jord. Lägg det urgrävda i komposten eller i grönsakslandet.

Om den gamla jorden ska vara kvar är det bra att tillföra rejält med kompost. Använd endast kompost som du säkert vet är frisk. Kompost på gammal växthusjord eller sjuka plantor hör inte hemma i växthusets jordbäddar. Det bästa är att göra en speciell kompost för just växthusodlingen, och vara mycket noga med vad som läggs där.

En del växthusägare odlar inte i markbäddar utan endast i hinkar, stora krukor eller direkt i jordsäckar. Då är det lättstädat och enkelt att byta jord varje år.

Till sist
Se över växthuset. Är det något som behöver lagas eller smörjas? Töm slangar, vattensystem och tunnor. Hyllor och bord av trä mår bra av att oljas. Vissa automatiska luftöppnare tål inte minusgrader och måste tas in.

Har du hängt med så här långt så har du förberett nästa års odling väl. Helt säker för angrepp kan man aldrig bli, för det är många faktorer som spelar in också under själva odlingssäsongen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB