Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Värmebölja

Onsdagen den 7 april 1999

Vilken värmebölja vi har haft i förra veckan: plus femton grader som varmast! Det satte ordentlig fart på snösmältningen förståss, så nu har vi litet barmark på garageuppfarten och kring de största stenbumlingarna i skogen. Och naturligtvis vid husens söderväggar.

Vid garagets södervägg står en (oglasad) odlingsbänk med diverse kryddörter i, och den har börjat tina fram litet i ena kanten. Inte bra - jag måste snarast dit och skotta dit ny snö så inte plantorna tinar fram för fort och frystorkar i aprilsolen.

En energikick är det i alla fall, att få sånt vårväder i början av april. Jag har sått klart alla mina gul- och rödlöksfrön i små krukor inomhus och omplanterat ungefär en miljon lökplantor. Dessutom har jag äntligen kastat ut mina döda habanero- och jalapenoplantor. Det var bara att inse att de var döda - när jag bröt i kvistarna var de helt kruttorra. Men jag ska minsann prova övervintra årets plantor nästa vinter i alla fall - det gäller bara att se upp när det blir sådär superkallt ute och dra upp värmen i garaget litet extra. Nu har jag i alla fall fått mer plats för mina otaliga lökplantor när jag slängde ut chilepepparn, och det behövdes minsann!

Solen värmer ordentligt nu, och det har blivit dags för mig att hänga upp skuggande väv i fönstren i garaget. Annars blir det alldeles för hett mitt på dagen för de små plantorna. I köksfönstren hänger jag upp en liten "cafégardin", min enda eftergift till påskpyntandet i huset. Det är inte lätt att ens ta sig tid med saker som att städa och diska när vårsolen strålar utanför fönstren och plantor och frön pockar på uppmärksamheten! Drar ni ner på hushållsarbetet för att hinna med odlingarna?

Kreativiteten har fått sitt under påskhelgen i alla fall - jag och en kompis har lekt med hypertufa! Vi fick tag på ett enkelt recept: cement, sand och torv, 1/3 av varje (tack för receptet Gunilla!). Vi började med att gjuta ett "klassiskt" tråg runt en barnbadbalja. Vi var helt överväldigade av hur himla enkelt det var! Så under kafferasten slog kreativiteten till ordentligt och vi började gjuta klot kring ballonger. Det var betydligt pyssligare, men jag tror att det kommer att bli jättefint. Kloten har ett stort hål där vi ska plantera några tjusiga kryddväxter som får "spruta ut" ur klotet. Tänk vad snyggt det kommer att bli med en massa klot i olika storlekar under vår stora gårdsrönn i sommar!

Varmbänkarna har jag däremot inte satt igång ännu. Det är svårt att stå emot när det kommer en sån här värmebölja, men det kan fortfarande komma en del riktigt kalla dagar i april så jag får nog hålla mig några veckor! Men kul ska det bli!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Hypertufa-tråg på gång.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB