Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Grovarbetsväder

Vad härligt det var att ha en riktig långhelg att tillbringa i trädgården. Väderprognoserna som lovade småruskigt väder på Kristi Himmelfärds - helgen hade tack och lov fel - vi har haft soligt och fint, men ändå inte överdrivet hett. Perfekt grovarbetsväder med andra ord!

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 19 maj 1999

Vi har fraktat hem betongtakpannor att kanta odlingsbäddar med, och störar och slanor att bygga gärdesgård med. Dessutom har en lastbil kommit med flaket fullt med grus, både fint och grovt. Så vi har material för många skojiga projekt. Det första är redan påbörjat - gångarna mellan odlingsbäddarna som ska grävas ur, kläs med markväv, kantas med betongtakpannor och fyllas med grus. Vi gjorde den första gången i helgen. Den såg litet konstig ut faktiskt, inte alls som jag hade fantiserat att den skulle se ut. Men det blir nog bra bara man gräver om jorden litet och får litet fler gångar klara. Tror jag.

Det är alltid litet skakigt att omsätta sina storstilade planer i verkligheten tycker jag - risken är ganska stor att det aldrig riktigt blir som man drömt. Men det hindrar mig inte från att hitta på nya planer innan de gamla ens är genomförda.Det är nästan så att planeringen är roligare än själva genomförandet. Vad tycker ni är roligast, att planera trädgården eller att arbeta i den?

Jag tog mig också för med att utrota en rosenbuske som fanns på tomten när vi flyttade in. Den var avsågad jäms med marken, och har roat sig med att skicka ut utlöpare litet här och där. Så i grovarbetets anda tog jag fram grävgrepen och högg in på rothärvan. Det var ingen lek kan jag meddela, rötterna var långa och många och grova. Och en halvmeter ner stötte jag på tjäle. Men nu är rosbusken uppgrävd i alla fall, och jag har en stor tom plätt med jättefin jord mitt emellan vinbärsbuskarna. Så min närmaste plan är att anlägga en liten grönsaksrabatt där. Tävlingen "Odla en Grönsaksrabatt" kan jag ju inte vara med i förståss, eftersom jag är medarbetare här på Odla.nu, men det ska bli hemskt kul i alla fall. Jag tänkte mig något i grågrönt och vinrött...

En av mina storstilade planer är i alla fall genomförd: potatistornet som jag skrev om i förra veckans dagbok. Jag och svärmor flätade de första varven i helgen. Det blev en ganska stor behållare, en oval på ca 1x2 meter. När det blir dags att sätta potatisen om några veckor ska vi lägga ett gäng potatisar i botten och sen spillhö över. Det ska bli skoj att se hur det funkar. Potatistornet står på en tjock bädd av gödsel och spillhö som jag lagt upp på ett par lager papper och kartong på en del av grönsakslandet som stått obrukat i ett par år. Förhoppningsvis ska pappret och spillhöet kväva tistlarna som tagit över plätten, och efter ett par års lastande av spillhö ska vi ha en härlig jord där i stället. Kanske till en sparrissäng?

Nåja, trots allt grovarbete har jag haft tid till litet stilla begrundan och beundran av naturen under Kristi Himmelfärds - helgen också. Löven har inte slagit ut ännu, men i varmbänkarna gror och spirar det för fullt. Rabarbern som jag har vänt en tunna över tittar fram litet försiktigt. Fåren lammar och fåglarna bygger bo. Nog är det härligt när sommaren är på väg!


Rabarber på väg upp.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB