Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Varm vinter

Flytta in de exotiska terrassväxterna i vardagsrummet eller uterummet och låt dem skapa stämning där så tar sommaren aldrig helt slut. De färgglada blommorna lyser upp och värmer under den kalla och mörka vintern.

Från Floradania

Hela sommaren har hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis), oleander (Nerium oleander) och trillingblomma (Bougainvillea) lyst upp på terrassen. De har satt färg, skapat sommarstämning och utgjort den frodiga, nästan exotiska inramningen kring utelivet på terrassen. Nu är sommaren slut, men det gäller inte för växterna. Om du bara ser till att ta in dem innan frosten sätter in kan du ha glädje av dem inomhus hela vintern.

Blommornas lysande knallfärger lyser upp och skapar lite distans till vintern. Roliga ytterkrukor, skålar och lådor i neonfärger understryker och förstärker blommornas effekt och lättar också den mörka vinterstämningen. Varför måste allting vara så tråkigt? Även om det är vinter kan man ju glädjas över renodlad trädgårdsstämning inom hemmets fyra väggar. Hibiskusens stora gula, röda, mörkrosa eller orange blommor gör att ingen kan beskylla dig för att ha färglös inredning, så låt bara trädgården flytta med in i huset.

Både hibiskus, oleander och trillingblomma är fleråriga växter som kommer från varmare breddgrader. De trivs bra med sommarvädret här uppe i norr, men tål absolut inte de låga vintertemperaturerna. Därför måste de tillbringa vintern i garanterat frostfria omgivningar.

Hibiskusen trivs så bra i sol och värme att fönsterkarmen i vardagsrummet är en utmärkt övervintringsplats. Den ska ha så mycket solsken som möjligt och tål utan vidare värmen i rummet. Om växten blivit lite väl stor kan du lugnt beskära den. Det kommer snabbt nya skott och den blir vacker och frodig av beskärningen.

Däremot föredrar trillingblomma och oleander en svalare plats, så att de kan vila upp sig och samla krafter inför den nya säsongen. Ett frostfritt uterum är perfekt för övervintringen. Där är det massor av ljus och låga, lämpliga temperaturer. Växterna trivs under just dessa förhållanden och skapar liv och frodighet hela vintern.

Var försiktig med vattningen under vinterhalvåret. Växterna behöver inte särskilt mycket vatten och gödning under viloperioden. Hoppa över gödningen och vattna sparsamt, så riskerar du inte att rötterna ruttnar. När termometern återigen kryper över nollan på våren flyttar du ut växterna igen, så att de får största möjliga glädje av sommarsolens strålar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB