Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårliga, enkla påskgrupper

När det gäller den roliga sysslan att blomsterpynta inför påsken så lyckas man förvånansvärt lätt själv.

Torg och butiker är fulla av vackra påskblommor, blommande och klara i kruka. Dock är krukorna enkla plastkrukor som inte precis gör någon glad, men om man planterar om i roligare krukor och sätter ihop olika sorts blommor så börjar det likna något.

Tänk också på att det flesta av dessa blommor går att plantera ut i trädgården sedan de gjort sitt i kruka och de kommer åter år efter år!

Här har jag gjort några enkla planteringar tänkta att ha ute på patiobordet eller på -golvet eller på trappan, men ingen hindrar dig att ha vaserna och de mindre grupperna inne under påskhelgen, bara du tar ut dem sedan. Hållbarheten är mycket bättre när de står ute när det inte är frostrisk i den svala, fuktiga vårluften än om de står inne i torra, varma rum.

Här lite inspiration!

Först en enkel vårkruka som består av några tulpaner, köpta på lök, planterade i en grund kruka tillsammans med minipåskliljor 'Tête-a-Tête' och en orange primula.

Murgröna av olika sorter fyller tomrum och slingrar i kanten. I bakgrunden syns en liten hängvide, även den köpt i kruka. En liten påskkärring har landat i den på sin väg till Blåkulla!

Den stora gruppen är en sammanslagning av förra vårkrukan och en vintergrön buske, Leucothoe walteri 'Rainbow' från plantskolan tillsammans med en enda liten pensé.

Busken väntar på att bli planterad i trädgården, men får utgöra en del av den större påskgruppen på altanen så länge.

Den står i en högre kruka i samma färg som den förra. I bakgrunden ett krypoxbär, Cotoneaster dammeri 'Variegatus' ympad på en hög grundstam, även den kommer från plantskolan.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Ytterligare vårgrönska till gruppen ger en driven gren av hängbjörk som står i vatten. I den minsta krukan till höger finns ljusgula, små jordvivor, pärlhyacint och murgröna.

Den allra enklaste vårkrukan utgörs av några tulpaner köpta på lök, enkelt planterade i en hög kruka och med jordytan täckt med grus. En del handelsträdgårdar har en egen drivning av tulpaner och då kan man fråga om man kan få köpa dem på lök.

Lökarna kan man sedan försöka plantera ut i trädgården och de kommer kanske att blomma igen nästa vår.

Nästan lika enkel är denna kruka som består av två vita primulor och en liten murgröna i kanten. Även primulorna brukar klara att övervintra utplanterade i trädgården och de kommer åter nästa vår.

Lite mer knåp behövs här men den är dock mycket enkel att göra.

Ta en högsmal vas, placera en liten kruka med färdigdrivna minipåskliljor i den, böj en krans av några hängbjörkkvistar, placera kransen över påskliljornas lökar och vira några varv av dekorationsbast eller "änglahår" i påskfärger överst. En liten kanin eller påskpippi avrundar verket.

Till sist en enkel vårbukett från den egna trädgården eller från torget, om det inte skulle blomma ännu hos dig.

Den enkla, vårgröna vasen hyser kvistar av körsbärskornell, forsythia, hassel och syrén samt några få påskliljor.

Enkelt, men ack så vackert!


Om du råkar ha en kul kruka, så varför inte göra en enkel plantering i den! I bilden är det Narcissus 'Eastern Bonnet' i en påskpippikruka.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB