Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårliga blomstermattor

För den som gillar små vårblommor i massverkan är det en bra idé att plantera sådana i gräsmattan! De hinner blomma färdigt innan det är dags att börja klippa gräset och det finns något vackert att titta på innan gräset har blivit grönt!

Av Sylvia Svensson

Det gäller att välja arter som inte blir så stora, det vissnande bladverket ska vara så diskret som möjligt. För det är bra att låta lökarna vissna ner och gärna även sätta frö om man vill att de ska sprida sig till allt större områden. Och så gödsla med lökgödsel eller benmjöl!

Lökar som passar att plantera i gräsmattan: Våriris, Iris reticulata. Vintergäck, Eranthis hyemalis. Vårlök, Gagea lutea.

Snöklocka, Leucojum vernuum. Stor nunneört, Corydaslis solida. Ljusblomma, Bulbocodium vernuum. Rysk blåstjärna, Scilla sibirica, finns i blått och vitt. Tidig blåstjärna, Scilla bifolia, finns i vitt, blått och rosa. Snödroppe, Galanthus nivalis med flera arter. Olika arter av vildkrokus och sorter av botanisk krokus. Pärlhyacint, Muscari armeniacum. Porslinshyacint, Puschkinia libanotica. Vårstjärna, Scilla luciliae (syn. Chionodoxa l.) Olika arter av små vildtulpaner.

I skogsbryn, lundar och under lövträd där gräset inte klipps regelbundet kan man även odla lite större växter som den underbara engelska klockhyacinten, Hyacinthoides non-scripta! Vilken syn det är när tusentals blåa klockor lyser i solen! Släktingen spansk klockhyacint, Hyacinthoides hispanica, är lika duktig på att sprida sig. Där finns vita, rosa och blåa nyanser att välja bland.

Även kungsängsliljor kan bilda stora mattor med tiden om de får stå kvar tills fröna har mognat. Samma sak gäller narcisser och större botaniska tulpaner, sommarsnöklockor och vissa Allium-arter. Tänk dig bara ett halvskuggigt skogsbryn fullt av gammaldags poetnarcisser!!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB