Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårjäkt

Onsdagen den 31 mars 1999

Oj, nu börjar våren jäkta på. Hösten har alltid varit min favorit-årstid -det är så lugnt och trevligt, allting mognar och går till vila. På våren däremot känns det litet för intensivt ibland. Fåglarna sjunger, taken droppar, löv spricker. Nu är det i och för sig ett tag kvar tills löven börjar spricka, men vi har i alla fall haft riktigt vårvinterväder. Soliga dagar då snön sjunker ihop en aning, och kalla sköna nätter som bromsar upp det hela litet och förhindrar att det blir alltför slaskigt. Vilken är din favorit-årstid?

Kanske det är för att jag ligger efter med mina stackars fröplantor som jag börjar känna mig litet vårjäktad. Jag har två sålådor med olika sorters lök som börjar bli väldigt trångbodda och långa. De borde för länge sen ha planterats om och fått sig en liten klippning. De plantor som redan är omplanterade och står nere i garaget hinner jag inte riktigt med att vattna - jag har inte fått in rutinerna ordentligt. Och så har jag en sorts rödlök kvar som jag borde så.

Nere i potatiskällaren upptäckte jag nyss att mina knölar av "American Groundnut", Apios americana, hade börjat skjuta skott! Decimeterlånga vita skott (ganska lika potatisgroddar). Hm, vi glömde nog på kupévärmaren där nere efter senaste köldknäppen... Jag måste skynda mig att plantera knölarna innan de helt gör slut på sin livskraft.

Dessutom har jag varit och inhandlat två stycken fina begagnade tvåglasfönster med karm och allt, öppningsbara och rätt fräscha, på kommunens återvinningsmarknad. Jag lyckades pruta ner priset från 400 kronor per styck till 470 kronor för båda två - inte illa om jag får säga det själv! Men nu står de i garaget och väntar på att jag ska snickra till en ram åt dem. Jag har fastnat litet eftersom jag inte kan bestämma mig hur ramen ska se ut. Träram tänkte jag mig först, men nu börjar jag fundera på om jag skulle stapla upp lecablock som ram i stället?

Nå, det är ju jag själv som hittar på allt detta arbete åt mig själv, och jag vet ju att jag oftast tycker det är roligt! Nog skulle det kännas som ett bortkastat år om jag inte jäktade litet med plantor så här på våren! Och hösten vore allt bra fattig utan några grönsaker att skörda!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB