Vårjäkt
Onsdagen den 31 mars 1999
En intensifierad vår i Norrbotten
Oj, nu börjar våren jäkta på. Hösten har alltid varit min favorit-årstid – det är så lugnt och trevligt, allting mognar och går till vila. På våren däremot känns det lite för intensivt ibland. Fåglarna sjunger, taken droppar och det känns som om hela naturen håller på att vakna till liv. Även om det ännu dröjer innan löven spricker här uppe i Norrbotten har vi i alla fall haft riktigt vårvinterväder: soliga dagar när snön långsamt sjunker ihop och kalla, friska nätter som gör att snön inte smälter alltför fort, utan sparar oss från det värsta slasket.
Vilken är din favorit-årstid?
Fröplantor och vårens odlingstempo
Kanske känner jag mig särskilt vårjäktad i år för att jag ligger efter med mina stackars fröplantor. Två sålådor med olika sorters lök är nu så trångbodda att plantorna blivit långa och rangliga – de borde ha planterats om, och fått sig en liten klippning för länge sedan. Det är lätt att sådder av lök drar iväg så här om de står varmt och med lite ljus, så i fortsättningen blir det nog till att ordna svalare förhållanden. Plantorna som redan fått flytta ut till garaget hinner jag knappt med att vattna – jag har helt enkelt inte fått in någon riktig rutin än när det gäller skötseln. Och ändå har jag en sort rödlök kvar som jag fortfarande borde så!
Nya upptäckter i potatiskällaren
Nere i potatiskällaren fick jag en ny överraskning häromdagen. Där har mina knölar av "American Groundnut", Apios americana, plötsligt börjat skjuta långa, vita skott – nästan som potatisgroddar. Vi glömde nog kvar kupévärmaren där nere efter senaste köldknäppen. Nu gäller det att skynda sig och plantera ut knölarna, annars går all energi åt till de bleka groddarna och då blir det nog ingen vidare tillväxt när de väl hamnar i jorden.
Återvinningsfynd och byggprojekt
Som om det inte vore nog med odlingsprojekten har jag dessutom varit på kommunens återvinningsmarknad och fyndat två fina begagnade tvåglasfönster, med karm och allt. De är öppningsbara och rätt så fräscha ändå, och jag är rätt nöjd över att ha lyckats pruta ned priset från 400 kronor styck till 470 kronor för båda – känner mig smått stolt! Men nu står fönstren i garaget och väntar på att jag ska snickra till en ram. Jag hade tänkt göra den i trä först, men nu lutar det nästan åt att stapla ihop en ram av lecablock istället. Tål att fundera på – ibland är det svårt att bestämma sig, men möjligheterna är ju också en del av glädjen med sådana här projekt.
Glädjen i allt arbete
Det är ju trots allt jag själv som hittar på allt detta arbete och jag vet ju att jag egentligen tycker om det, även om det blir lite mycket ibland. Faktum är, att om jag inte fick jäktas lite så här med sådder, omplanteringar och små byggen om våren, skulle hela året kännas fattigare. Och hösten – ja, den skulle vara ännu tommare utan egna grönsaker att skörda! Vårvintern må vara jäktig, men utan den blir det inget att njuta av längre fram.
Tips för dig som gillar årstidsväxlingar
För dig som tycker om att läsa om årstidsväxlingar och allt som hör jordnära pyssel till, kan jag tipsa om att bläddra vidare till God jul – där finns fler funderingar kring odling, tradition och glädjen i att följa naturens rytm året om.