Varför ingen squash?
Vanliga orsaker till utebliven frukt på squash och pumpa
Jag får ofta frågor till Fråga experterna här på Odla.nu om varför det inte blir frukt på squash och pumpa trots att de blommar och mår bra. Det är ett vanligt problem för många odlare och kan bero på flera orsaker, även om plantorna verkar frodiga och blomningen ser lovande ut.
Hon- och hanblommor
På squash och pumpa finns det separata hon- och hanblommor, ofta på samma planta. Hanblommorna dyker oftast upp först på säsongen, och efterhand kommer även honblommorna igång. Det är viktigt att både hon- och hanblommor är öppna samtidigt för att pollineringen ska lyckas. Om detta inte sker, eller om inga pollinerande insekter kommer på besök, uteblir frukten – det lilla fruktämnet på honblomman skrumpnar ihop och ramlar av.
Du kan hjälpa naturen på traven genom att handpollinera blommorna, till exempel med en liten pensel om bina inte flyger på grund av dåligt väder, eller om du odlar i växthus där pollinerare inte kan komma in. Det är också en fördel att ha fler än en planta, för att öka chansen att det hela tiden finns tillräckligt många öppna blommor av båda könen.
Så här ser hon- och hanblommor ut
Vill du se skillnaden mellan blommorna? Jag visar här med bilder hur han- respektive honblommor av squash och pumpa ser ut.
Pollineringens betydelse
Pollineringen är avgörande för fruktsättningen. Bina och andra flygande insekter är de viktigaste hjälpmedlen, men ibland infaller sämre väder som regn eller kyla just under blomningen, vilket gör att pollinerarna uteblir. När du odlar i växthus kan det vara särskilt svårt för insekterna att komma in, och då krävs ofta handpollinering för att få frukt. Läs mer om pollinering och vanliga odlingsfrågor hos Fråga experterna!
Andra orsaker till utebliven frukt
Förutom bristande pollinering finns det fler faktorer som påverkar fruktsättningen. Miljöstress, till exempel torka, värmebölja, vattenbrist eller kyla under blomning, kan försämra både blommans mottaglighet och pollenkvaliteten. Näringstillgången är också viktig - särskilt brist på fosfor och kalium kan göra att plantan fokuserar mer på tillväxt och bladmassa än på blomning och fruktutveckling.
Ibland är det också helt naturligt att plantan först producerar enbart hanblommor, och de första honblommorna kommer lite senare. Det gäller att ha tålamod, särskilt tidigt på säsongen.
Om du märker att blommorna faller av innan de utvecklar frukt, är det ofta ett tecken på att pollineringen uteblivit, eller att plantan stressats av väder eller näringsbrist. Se till att vattna jämnt, gödsla vid behov och skydda mot extrema väderomslag.
Därför blir det ingen frukt
- Brist på pollinering: Inga bin/insekter eller att hon- och hanblommor inte blommar samtidigt. Lösning: Handpollinera vid behov, eller locka pollinerare till din odling.
- Bara hanblommor i början: Helt normalt, invänta honblommorna och ha kanske fler plantor.
- Miljöstress: Torka, värme, kyla kan påverka fruktsättningen. Lösning: Vattna och skydda plantorna.
- Näringsbrist: Särskilt brist på fosfor eller kalium. Lösning: Gödsla med lämpligt gödsel.
- Blommor som faller av: Beror ofta på ovanstående faktorer.
Behöver du mer råd? Välkommen att ställa dina frågor direkt till Fråga experterna eller läs vidare hos Fråga experterna! för fler tips och lösningar kring odling, pollinering och blommornas mysterier.