Vårens växttrend - balans
Växter är konst
Anja Bisgaard Gaede, trendchef hos pej-gruppen, talar om den kreativa potential som finns i att låta konsten influera både val av växter och inredningens utformning:
Konsten fungerar idag som en kickstart för innovation – designers bjuder in konstnärlig frihet och använder den i en ibland provocerande, nyskapande kontext, vilken i sin tur utmanar status quo och banar väg för nya riktningar. Där renässansen var en kulturell rörelse, handlar vårt sätt att omfamna konst nu om ett mycket bredare perspektiv: ornamentik, färgrikedom och utforskande av estetiska uttryck. Växternas värld är full av möjligheter till just detta – här möts sinnlighet och teknik i spännande samspel.
Växter i överraskande arrangemang
Enligt Anja Bisgaard Gaede kommer mycket inspiration framöver att hämtas från tekniska innovationer som holografi och experiment med ljus, där ljusets brytning i krukor, fat och tillbehör öppnar för nya kreativa lösningar. Växterna får stå i centrum och “föreställa sig själva”, i upplägg där naturen möter det oväntat konstfulla.
Särskilt spännande är de nya färgkombinationerna, där ett färgregister av sorbettoner i korall, gult och rosa blandas lekfullt med neonrosa och gyllene orange – alltid med vitt som en ren bas. Detta speglar sig i arrangemangen, exempelvis när klassiska och naturliga krukväxter placeras i allt från organiska till fyrkantiga ytterkrukor tillverkade av plast, plexi eller färgat glas. Resultatet? Ett överraskande uttryck som förstärker den känsla av upplevelse som konsten bidrar till.
Utformningen får gärna överraska och utmana det förväntade – just överraskningsmomentet är ett av de starkaste bidragen som konstnärliga uttryck ger till inredningen.
Förslag på växter som matchar tankarna om balans
Det finns många vackra växter och blommor som passar in i denna konstnärliga trend. Exempel är:
- Bellis
- Campanula
- Jasminum
- Kalanchoe
- Hydrangea
- Muehlenbeckia
- Phalaenopsis
- Primula
- Ranunculus
- Rosa
- Saintpaulia
- Senecio cruentus
Vill du läsa mer om hur växttrenderna kan förhöja ditt hem, kika även på artikeln Vårens växttrend ger hemmet pricken över i.
Sammanfattning av trender: Konst, växter och inredning
Texten tydliggör en trend där konsten inspirerar växtinredning på djupet – både vad gäller färg, form och materialval. Ett lekfullt, utforskande och nyskapande förhållningssätt genomsyrar trenden, där växter betraktas som konstobjekt. Inspiration från teknik (t.ex. holografi) och skräddarsydda arrangemang i oväntade kombinationer skapar en atmosfär av förnyelse och kreativa utmaningar.
Konstväxter som alternativ
Med förståelsen att växter som konst också handlar om att våga tänka fritt och nyskapande, blir konstväxter (konstgjorda växter) ett självklart alternativ för många som vill ta del av trenden utan praktiska begränsningar.
Modern naturtrogenhet
Dagens konstväxter tillverkas i avancerade material och kan vara svåra att skilja från levande motsvarigheter.
Maximal flexibilitet
Med konstväxter slipper man oroa sig för ljusinsläpp, vattning eller placering. De passar lika bra i mörka hörn som i upplysta fönster.
Kreativt uttryck
De gör det extra enkelt att skapa överraskande arrangemang enligt trenden – som buketter i sorbetnyanser, eller växter i transparenta och färgstarka krukor i plast, glas eller plexi.
Hållbarhet och ekonomi
Konstväxter håller länge, kräver minimal skötsel och minskar både avfall och kostnader på sikt.
Koppling till utvalda växter
Många av de växter som nämns ovan finns idag också som naturtrogna konstväxter, t.ex. hortensia, ranunkel, rosor och saintpaulia, vilka blir perfekta byggstenar i fantasifulla, hållbara blomsterarrangemang.
Slutord
Slutligen ger både trendanalysen och dagens utbud av konstväxter oss unika möjligheter att skapa heminredningar där växterna ses som konst och gränserna mellan natur, teknik och fantasi löses upp. Du kan fritt välja färg, form och placering – och låta både verkliga och konstgjorda växter bli en central del av din personliga och nyskapande inredning. Den konstnärliga trenden förenar därmed innovation, överraskning och hållbarhet i vår gröna vardag.