Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens bukett lekfull och överraskande

Vårens läckraste buketter ger ett intryck av att vara spontant hopkomna. Blommorna är väl valda och i kraftfulla och klara färger. Höjdpunkten är påskbordets bukett med sina solgula färgtoner i olika nyanser, lime och grönt, gärna en aning lila. Lek och var en smula okonventionell!

Från Blomsterfrämjandet

Efter en lång vinter är våren efterlängtad. Det gäller det att skapa vårstämning omkring sig nu när dagarna blir allt ljusare. Det bästa sättet att skapa vårkänsla inomhus är att omge sig med blommor som för tankarna till vår och försommar.

Påskhelgen är onekligen vårens höjdpunkt. En påskbukett kan vara enkel och okomplicerad, men även mana till lekfullhet.

Vi svenskar är ganska traditionsbundna och vill gärna att påskbuketten ska bestå av blommor i olika gula färgtoner. Blanda gärna de gula blommorna med grönt och lime för lugn och fräschhet men tag även med en gnutta lila. Det ser vårfriskt ut och den lila färgen lyfter fram de gula färgtonerna ytterligare.

Vill man blanda med blommor i himmelsblått passar pärlhyacinter fint i den mindre buketten. Inslag av videkissar och kanske blåbärsris talar om att våren är på gång med stormsteg.

Andra vårlika kvistar är Prunus, som finns med både rosa och vita blommor, och forsythia och mimosa som har härligt gula blommor.

Buketten får gärna vara både lekfull och överraskande, så varför inte ta ut svängarna. Ett sätt är att blanda in andra material bland snittblommorna. Såväl grässtrån som fjädrar gör det både påskfint och lekfullt. Varför inte göra ett rede av björkris och forma ett påskägg av oasis, hönsnät och kokoshår. Fyll sedan med olika påskblommor som sticks ner i äggets oasis som dränkts in med vatten. Be gärna floristen i blomsterhandeln skapa något lekfullt. Ge dem en utmaning!

Det finns många gula snittblommor. Såväl narcisser som tulpaner finns i olika gula färgtoner. Förutom den traditionella gula påskliljan finns även narcisser med stor eller liten krona, med enkla eller fyllda blommor, och i flera olika gula nyanser och i vitt. Några av dem har dessutom en underbar doft. Doftar gör också snitthyacinter som kommer allt mer och som gör sig fint i blandade buketter.

Men det finns även fler vårlika växter att välja bland. Anemoner, gerbera och vallmo finns i gult och orange, även ringblommor går att få tag i så här års. Gul iris ger en effektfull stramhet åt buketten. Och så ranunkler förstås. De finns med gula, orange och med krispigt vita blommor. Vackra limetoner har nejlika och Viburnum, men även Bupleurum. Det är bara att välja och vraka.

Vårens trendigaste bukett

Även snittblommor följer trender i inredning och mode. En trendriktig vårbukett är blandad av snittblommor i kraftiga och klara färger med olika intensitet. Det kan vara rött, rosa, gult, senapsgult, grönt, både ljus- och mörkblått, orange och lila. Mot dessa starka färger kan vitt och off-white sättas för att färgerna ska lyftas fram ytterligare.

Blommans form får gärna vara stilrent stram och buketten kan vara oregelbunden i formen. Intrycket ska vara lugnt men ändå ge en känsla av skaparglädje. Buketten ska med andra ord vara både glad och okomplicerad, som om den vore spontant hopkommen. Den får till och med se en smula nonchalant ut.

Vill man följa vårens trender kan vasen vara av keramik, både med grov struktur eller blank, men också glasklar eller med färgat glas. Formen får gärna vara rundad.

Snittblommor som följer vårens trend:

Narcisser Tulpaner Anemoner Pärlhyacinter Gerbera

Tips:

Visst går det att blanda andra snittblommor med påskliljor och pingstliljor. Trots att dessa ger ifrån sig ett slem som täpper till de andra snittblommornas stjälkar så hållbarheten försämras.

Ett sätt att få en blandad bukett att hålla längre är att först låta narcisserna stå i en vas för sig själv någon timme och "slemma av sig" innan de blandas med resten av buketten.

Ett annat och betydligt snabbare sätt är att sätta en smal vas inuti en bredare vas. Då står narcisserna och de andra snittblommorna i olika vatten. Får man däremot en färdigbunden bukett snittas alla andra stjälkar medan man låter narcisserna stjälkar vara. De är ganska tåliga och klarar sig fint trots att de inte får en ny snittyta.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB