Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Urkraft i vårens kruka

Så här års behöver vi känna att det kommer en vår. Vad kan då vara lämpligare att mötas av än vårens första budbärare. Talgoxens filande hörs, det slaskar och plaskar och i rabatterna börjar det spira av de första vårlökarna. De vårlökar som med inneboende urkraft spränger sig genom den fortfarande frusna jorden. Och vi som glömde plantera blomsterlök i höstas kan glädja oss åt det stora utbud som finns i kruka.

Att möta våren inomhus redan i februari-mars är lika lustfyllt varje år. Tänk att följa en kruka med spirande krokuslökar från de första spirande knopparna till de sprakande färgstarka blommorna i solgult, vitt eller starkt blålila. Det ger en lika stark energikick som vårvinterns härliga apelsiner. Under tiden januari-april kan vi köpa hela vårrabatten fix och färdig för fönsterbrädan.

Blott blått i fönstret
Att äntligen få se en blå vårhimmel är något vi nordbor längtat efter. Förstärk den med blå blommor på fönsterbrädan. Bland lökväxterna kan man hitta scilla, pärlhyacint, krokus och balkansippa. Alla har de ljuvligt blå nyanser och passar fint att blanda i ett arrangemang med blåbärsris eller björkris som hämtas i skogen.

Hyacinten är hos oss mest förknippad med jul. I övriga Europa är det en vårblomma. Varför inte njuta av den ljuvliga doften även under våren? Nu finns också många sorter och färger som inte finns till jul. Den lavendelblå Splendid Cornelia eller den mörkblå Delft Blue blir utropstecken bland de mindre lökväxterna.

Gula blommor väcker sinnena
Den gula färgen skapar föraning om det kommande ljuset och solskenet. Med solgula påskliljor, krokus och tulpaner får vi ta del av våren på fönsterbrädan. Använd glasburkar, glasvaser eller glasfat till blommorna så silas ljuset extra vackert. Vackra stenar är fina att dekorera med. Även den gråaste morgon blir vackrare med gula blommor på köksbordet.

Bland påskliljorna kan vi välja mellan småblommiga 'Tete a Tete', storblommiga 'Carlton' eller mångblommiga 'Yellow Cheerfullness'. Variationerna är många. De kära tulpanerna kan vara t.ex. Flair som är gul/röd eller den dubbla gula Yellow Baby som lyser som vårsolen själv.

Bland det gula hittar vi också påskliljor av olika slag. Småblommiga 'Tete a Tete' eller storblommiga 'Carlton' blir fina i en kruka på trappan inbäddade i mossa.

Lökblommor tål kyla
Redan i februari-mars kan man plantera den första balkonglådan. Lökväxterna tål några minusgrader och håller mycket länge. I mars kan man blanda i penséer som också är frostkänsliga. Skötseln av blommorna ute så här års är minimal. De behöver nästan inget vatten om det inte är extremt torrt. Efter blomningen sparas lökarna och grävs ner i rabatten i april när tjälen släppt. Nästa år kommer de fint tillbaka med ny vårblomning.

Så här sköter man lökväxterna:
Det här är blommorna som passar den som inte har gröna fingrar. Allt finns lagrat i löken och spränger fram hur illa man än sköter växten.

 1. Sval placering, lökväxter tål någon minusgrad.

 2. Lite vatten.

 3. Efter blomning skärs blomstängeln bort. Därefter vattnas och gödslas plantan som vilken annan krukväxt som helst. Plantera ut lökarna i rabatt så snart tjälen gått ur jorden så får du lång glädje av lökarna under kommande år.


  Blå hyacinter, krokus och pärlhyacinter i det vårliga fönstret.
  Foto: Tomas Södergren


  De gula blommorna får symbolisera vårsolen. De gröna glasvaserna ger en vision om kommande grönska.
  Foto: Tomas Södergren

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB