Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens blommor i Botan

Som utlovats i Dionysia-artikeln tidigare, så kommer här en fortsättning om de andra vårblommorna vi kunde se i Botan under helgen 19-20 januari.

Numera blommar där ännu fler vårblommor när det har varit så varmt. Många tidiga lök- och knölväxter, som vintergäck och snödroppar, buskar som olvon, vårrododendron och trollhassel har slagit ut och blommar för fullt. Måtte det nu inte bli en kall februari, som det ibland blir här på Västkusten...

Ute i lökbäddarna blommar främst olika sorter av vårtidlösor och krokusar. Den härliga sidenblomsranunkeln, Ranunculus calandrinioides, hade också vågat öppna sina ljuvligt blekrosa blommor.

En och annan pipa tittar fram och håller vädret så här, blir det snart mer sällskap till dessa de tidigaste vårblommorna.

Men tillbaka till Bergsväxthuset. Där hade man dukat upp ett riktigt vårligt "bord" med vivor, dionysisvivor, krokusar, vårtidlösor, scillor, cyklamen, rara sorter av snödroppar, små irisar, narcisser och några till.

En växt jag inte hade sett "live" förut var Eranthis pinnatifida, hemmahörande i Japan där den växer i bergskogar. Den har vita blommor till skillnad från den gulblommiga släktingen vintergäck.

Från Japan kommer också den mjukt orangefärgade sorten av guldadonis, Adonis amurensis 'Beni Nadeshiko'. Ovanlig och vacker!

Den riktigt iögonfallande turkosblåa chilekrokusen, Tecophilaea cyanocrocus, kommer, som namnet antyder, från Chile och är en växt som sällan ses utanför specialsamlingar. Här fanns den!

Det rara påsköträdet hade öppnat sina första blommor och många fler var på väg. Olika sorter av kamelior blommade också.

Ett udda inslag var den blommande maskrosen som man hade hittat utomhus och "planterat" i arrangemanget! Mycket lustigt!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Här följer en ljuvlig bildkavalkad som kanske ger en förhoppning om våren!

Vårblommor
Colchicum triphyllum
Iris histrio
Iris nicolai
Iris reticulata 'Wine Red'
Narcissus cyclamineus
Narcissus tazetta
Olika Crocus
Primula allionii
Salvia pachyphylla
Tecophilaea cyanocrocus


Cyclamen, snödroppar, Dionysos


Adonis amurensis'Beni Nadeshiko'


Camellia rustica


Sophora toromiro, påsköträdet


Eranthis pinnatifida


Ranunculus calandrinioides


Maskros

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB