Vårens blommor i Botan
Vårblomning i Botaniska trädgården: Fortsättningen
Som utlovats i Dionysia-artikeln tidigare, så kommer här en fortsättning om de andra vårblommorna vi kunde se i Botaniska trädgården under den milda helgen 19–20 januari.
I takt med att temperaturen stigit denna ovanligt varma vinter, har en mängd nya vårblommor slagit ut och spridit glädje i landskapet. Nu blommar ännu fler lök- och knölväxter, som vintergäck och snödroppar, och även buskar som olvon, vårrododendron och trollhassel visar sig från sin bästa sida. Vi hoppas innerligt att det inte kommer en kall februarimånad – något som tyvärr händer ibland här på Väskusten och som kan sätta stopp för den tidiga blomsterprakten.
Vårtidlösor, krokusar och andra lökar
Ute i lökbäddarna dominerar flera olika sorter av vårtidlösor och krokusar. Även den underbara sidenblomsranunkeln, Ranunculus calandrinioides, har börjat blomma med sina ljuvligt blekrosa blommor.
Bland de tidigaste blommarna kan man, om man har tur, även se de allra första spirande piporna sticka upp ur jorden. Om vädret håller sig milt kommer de snart få sällskap när ännu fler arter vaknar till liv.
Färgsprakande blandning i Bergsväxthuset
I Bergsväxthuset möttes vi av ett färgsprakande och inspirerande ”vårligt bord” där vivor, dionysosvivor, krokusar, vårtidlösor och scillor, cyklamen, sällsynta sorter av snödroppar, små irisar, narcisser, och många fler arter samsades om utrymmet.
Ovanliga inslag och sällsynta favoriter
Ett ovanligt inslag var Eranthis pinnatifida, en art från Japans bergskogar som överraskar med sina vita blommor – till skillnad från den gulblommiga släktingen vintergäck.
Från Japan kom även den mjukt orangefärgade och mycket dekorativa Adonis amurensis 'Beni Nadeshiko'. Den här sorten är fortfarande sällsynt i odling och blev snabbt ett av besökarnas favoriter.
Ett riktigt blickfång var den turkosblå chilekrokusen, Tecophilaea cyanocrocus, som är en verklig raritet och annars knappast syns någon annanstans än i särskilt specialiserade samlingar.
En annan spektakulär och ovanlig syn var att det sällsynta påsköträdet, Sophora toromiro, just hade slagit ut sina första blommor, med många fler på gång inom kort. Samtidigt kunde man se olika blommande kamelior, däribland Camellia rustica.
Det oväntade: Blommande maskros
Bland det mer oväntade, och kanske humoristiska, inslagen var en blommande maskros som hittats ute och fått plats i arrangemanget. Det är nog inte ofta man ser en maskros blomma i januari!
Bildkavalkad – vårens hopp i bilder
Här följer en bildkavalkad som förhoppningsvis kan ge hopp om den kommande våren:
- Vårblommor
- Colchicum triphyllum
- Iris histrio
- Iris nicolai
- Iris reticulata ’Wine Red’
- Narcissus cyclamineus
- Narcissus tazetta
- Olika Crocus
- Primula allionii
- Salvia pachyphylla
- Tecophilaea cyanocrocus
- Cyclamen, snödroppar, Dionysos
- Adonis amurensis 'Beni Nadeshiko'
- Camellia rustica
- Sophora toromiro, påsköträdet
- Eranthis pinnatifida
- Ranunculus calandrinioides
- Maskros
Redan i januari: vårprakt och blomsterlycka
Så även om vintern varit ovanligt mild, kan vi nu njuta av både klassiska och sällsynta vårblommor i Botaniska trädgården – från vintergäck och snödroppar till chilekrokus, påsköträd och mycket mer. Besök gärna Botan nu när naturen bjuder på ett så storslaget och varierat blomningsskådespel redan i januari!