Våren smyger sig på
Onsdagen den 29 mars 2000
Vårdagjämningen har passerat, och sakta men säkert närmar sig våren i Vibbyn, Norrbotten. Solen gassar allt starkare på dagarna och tinar upp det översta snölagret, som sedan under natten förvandlas till härlig, gnistrande skare. Lite här och där anar jag nu hur marken tittar fram under snön; gruset på uppfarten kryper fram allt mer för varje dag och kring vägkanterna sticker några tussar brunt fjolårsgräs upp. Det känns så hoppfullt när barmarken försiktigt gör sig synlig efter en lång vinter.
Den gradvisa förvandlingen
Det är egentligen ganska vist ordnat, tycker jag. Vi har levt med snö och mörker i flera månader – tänk om det plötsligt blev sommar över en natt, vilken chock det hade blivit! Nej, istället får vi vänja oss långsamt vid solvärme på kinden och grusknaster under skorna, i en alldeles lagom takt. Jag uppskattar verkligen den här gradvisa förvandlingen som hör våren till.
Frösådder och experiment
När det gäller frösådderna har jag kanske "smugit mig på" dem lite för sakta i år, men bättre sent än aldrig! Nu är i alla fall purjolöksfröna äntligen sådda. Jag hoppas innerligt att jag slipper den klassiska purjolöksmassakern i år – tidigare år har jag sått purjolök redan i januari, men de späda, nyuppkomna plantorna har helt enkelt lagt sig ner och gett upp. Sedan har jag sått om i mars, och då har det gått betydligt bättre. I år försöker jag vara klok och hoppar helt enkelt över januari-sådden!
Även om förra årets premiärförsök med gullök och rödlök blev något av en katastrof – lökarna blev aldrig större än spelkulor, och av alla hundratals plantor fick jag knappt en burk syltlök – så ger jag inte upp! Möjligen sådde jag dem för tidigt och lät dem stå för varmt och ljust, vilket kan göra att de tror att sommaren redan passerat och går i vila istället för att växa. I år testar jag därför att så dem senare och hoppas på bättre resultat.
Dock finns det en risk att jag redan har saboterat årets odling genom att välja fel dag att så på! På Sollentunamässans Trädgård 2000 lyckades jag nämligen komma över Biodynamiska föreningens "Så- och skördekalender 2000". Den listar dag för dag vilka växter som är bäst att så beroende på månens faser och visar dessutom illavarslande dagar då man helst inte ska så något alls. Självklart råkade jag så mina lökfrön just på en sådan "ogynnsam" dag! Jag är kanske inte helt övertygad om att månen faktiskt styr över mina grönsaker, men nyfiken är jag ändå, och i sommar tänker jag göra ett litet experiment för att se om det kan ligga någon sanning i biodynamiska odlingsråd. Har du själv provat att så efter månens faser?
Hemsvetsade klätterstöd och nya idéer
Medan jag roade mig på "Trädgård 2000"-mässan stod min käre make i garaget, beväpnad med svets och rundstång. Han har länge funderat på att bygga egna klätterstöd till mina ärtor och bönor, och nu har hans tre första, eleganta prototyper tagit plats i snön ute i grönsakslandet. Jag måste säga att jag är riktigt förtjust i dem! Ett tips jag fick på mässan var att låta squashplantorna klättra istället för att breda ut sig på marken – så kanske ärtornas klätterställningar får nya hyresgäster i år, eller så lyckas jag övertyga honom att svetsa några fler. Tids nog, för ännu smyger sig våren på otåligt, men försiktigt.
Hemsvetsade klätterstöd.
Odlingstradition & framtidstro
Det känns inspirerande att hämta idéer och nya infallsvinklar både från mässbesök och ur gamla odlingstraditioner, samtidigt som man får prova sig fram i sin egen trädgård. Så fortsätter livet i väntan på barmarken, spirande grönska – och kanske, just i år, en större skörd av lök. Våren kommer, och med den alla små trädgårdsdrömmar!
— Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten
Läs också: Trädgård 2000