Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Våren smyger sig på

Onsdagen den 29 mars 2000

Vårdagjämningen har passerat, och sakta men säkert närmar sig våren. Solen gassar på dagen och tinar upp det översta snölagret, som sedan under natten förvandlas till härlig skare. Litet här och där har faktiskt marken börjat titta fram under snön. Gruset på uppfarten kryper fram mer och mer varje dag, och kring vägkanterna syns några tussar brunt fjolårsgräs.

Det är ganska vist ordnat, tycker jag. Här har man gått i snö och mörker i flera månader. Tänk om det blev sommar över en natt - vilken chock! Nej, så sakteliga får vi vänja oss vid solvärme på kinden och grusknaster under skorna, i alldeles lagom takt.

Frösådderna har jag väl "smugit mig på" litet för sakta kanske, men nu har jag i alla fall äntligen gjort det! Sått purjolöken alltså. Jag hoppas verkligen att jag slipper ifrån den traditionella purjolöksmassakern i år. Varje år har jag sått purjolök i januari, varpå den nästan omedelbart efter uppkomst lagt sig ner och dött. Och så har jag sått om i mars, och allt har varit frid och fröjd. Så i år tänkte jag vara litet lurig och hoppa över januarisådden helt...

Envist har jag också sått frön till gullök och rödlök, trots att fjolårets permiärförsök blev en sån katastrof. Lökarna blev ju aldrig större än spelkulor, så av alla mina hundratals lökplantor fick jag en ynka burk syltlök. Men, jag tror att jag sådde dem för tidigt också, och hade dem för ljust och varmt. På så sätt kan de visst få för sig att sommaren redan passerat, och gå i vila. Ja, vi får väl se hur det går i år.

Men risken finns att jag redan sumpat alltihop genom att välja fel dag att så på! Jomen, jag fick tag på Biodynamiska föreningens "Så- och skördekalender 2000" på Sollentunamässans "Trädgård 2000". Där står det, dag för dag, vilken typ av växter som passar att så och plantera. Vissa dagar passar för rotfrukter, andra för bladgrönt, andra för blommor eller frukter. Och, vissa dagar är markerade med illavarslande streck, som anger att på dessa dagar ska man inte så något alls, eftersom allt trädgårdsarbete är dömt att misslyckas. Och gissa vad? Just det, jag sådde mina lökfröer just på en sån dag! Nu känner jag mig väl inte helt och hållet säker på att jag tror på att månens faser påverkar grönsakerna, men man vet ju aldrig. Jag ska nog göra ett litet experiment i sommar och se om det kanske finns någon sanning i det. Sår du efter månens faser?

Medan jag var och förlustade mig på "Trädgård 2000" stod min käre make i garaget med svets och rundstång. Han har länge funderat på att göra klätterstöd åt mina ärtor och bönor, och nu kom han i gång. Just nu står hans tre första prototyper nerstuckna i snön i grönsakslandet och väntar på våren, och jag är förtjust! Ett tips jag snappade upp på mässan var att låta squashplantor klättra i stället för att breda ut sig på marken. Så ärtornas klätterstöd får nog ge plats åt squash i stället - eller så kanske jag kan övertala honom att svetsa litet fler. Det hinns nog, för än smyger sig våren på väldigt försiktigt!
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Hemsvetsade klätterstöd.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB