Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgård 2000

Trädgård 2000 - Något För Alla!

Sollentunamässans "Trädgård 2000" i Stockholm gick av stapeln i helgen. Den öppnade torsdagen den 23 mars, och pågick ända till söndagen. Dömer man efter folkmängden på torsdagen, som brukar vara den lugnaste dagen, bör mässan ha varit väldigt välbesökt i år - det vimlade av folk överallt i de två mässhallarna. Visserligen kan det ha varit Hans Majestät Konungen som drog - han invigde Riksförbundet Svensk Trädgårds 100-års jubileum under pompa och ståt. Men troligare är att det är det ständigt ökande trädgårdsintresset i landet som får folk att gå man ur huse för att titta på fröpåsar, fontäner, häcksaxar och konstfulla minatyrparker.

Temat för mässan var "all världens växter", representerat av de botaniska trädgårdarna. Men det vimlade naturligtvis av utställare av alla de slag, och någon trend var svår att urskilja i det varierade utbudet. Det skulle i så fall vara: "Något För Alla". Det fanns något både för alla "materialsportare" som älskar robotgräsklippare och trestegs-sekatörer, och för "gröna-vågare" som odlar egna fröer och planterar efter månens faser. Det fanns en hel del för folk med litet smalare specialintressen, och de största folksamlingarna (sedan Hans Majestät avtågat, vill säga) verkade samlas kring pelargonerna.

Pelargoner är helt klart väldigt inne. Den som trodde att pelargoner bara är de där röda blommorna som mormor hade i fönsterkarmen har mycket kvar att lära. Pelargoner kan tydligen se ut hur som helst - pyttesmå eller jättestora, med flikiga blad, med runda blad, och med alla möjliga och omöjliga färger och former på blommorna. Något som naturligtvis bäddar för samlarmani, vilket märktes kring hyllorna med sticklingsplantor. Enligt Svenska Pelargonsällskapet är den hetaste pelargonsorten just nu tulpanpelargonen, med blommor som ser ut som småsmå tulpaner. De få sticklingar som fanns till salu försvann rekordsnabbt från hyllorna!

Trenden "Något För Alla" gällde också för trädgårdskonsten. Här fanns allt från de klassiska slöjdade träfigurerna med armar som snurrar i vinden, till stilrena och dyra fontäner för kontorsmiljö. Vanligast var dock produkter med en känsla av naturmaterial och miljövänlighet. Vigrum KonstForm hade en monter med enkla, eleganta planteringstråg och fågelbad, och blompinnar som var som smycken med sina rakubrända keramikknoppar.

Natur och miljö återkom även på andra ställen. Många av de små "låtsasträdgårdar" som utställare anlagt på mässområdet var utformade som naturliga gläntor och ängar i stället för vältuktade trädgårdsanläggningar. Gemytligt kacklande och sprättande höns syntes både här och där i montrarna.

Och lyckades man hitta till föreningen SESAMs monter (långt ner i ett hörn), fick man en inblick i fröodlandets mysterier. Det var nästan svårt att känna igen våra gamla bekanta morötter och kålplantor där de stod i sina krukor och gick i frö.

Till sist, ett litet hedersomnämnande för mässans kanske allra trevligaste monter - Rara Växter . På ett enkelt, överskådligt och estetiskt sätt hade de hängt upp korgar med fröpåsar och färgbilder på växterna på väggarna. I lugn och ro kunde man flanera runt, kika på vackra bilder, och ta en välbehövlig paus från den festliga, folkliga, välbesökta mässan Trädgård 2000!

/Ulrika Wiss

Adresser:

Svenska Pelargonsällskapet  
c/o Christina Engqvist
Prästgårdsvägen 14
747 30 Alunda
tel 0174 - 716 45 Vigrum KonstForm  
Hovby Vigrum
531 92 Lidköping
tel 0510 - 53 50 02
Ragn-Sells
Returdäck AB
Lisselhedsvägen 3
794 34 Orsa
tel 0250 - 409 50 Föreningen SESAM  
c/o Erlandsson
Snödroppsvägen 12
146 50 Tullinge
tel 08 - 778 48 51
Rara Växter
Box 11083
100 61 Stockholm
tel 08 - 714 85 75

Funktionellt och miljövänligt till max kändes det med de robusta krukorna i återvunnet gummi (Ragn-Sells Returdäck).

Bonsai? Nej, fröodling av huvudkål i SESAMs monter.

Blompinnar som smycken i trädgården.
Höns syntes både här och där i montrarna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB