Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Våren flyttar in

När julgranen börjar barra och julstjärnan har tappat de gröna bladen uppstår det ofta ett akut behov av vår. Fräscha, färgglada vårblommor sprider vårstämning i hemmet.

Medan trädgården och skogen fortfarande ligger i dvala växer längtan efter våren. Efter färgerna, dofterna och grönskan. Du kan dämpa längtan lite genom att ta ut våren i förskott. Med vårblommor kan du skapa en trädgårdsstämning inomhus och plötsligt känns våren inte lika avlägsen.

Späda lökväxter hör till de första vårtecknen ute i det fria. Bara tänk på snödroppar, krokus och fina, små irisar. Du kan få alla lökväxter du drömmer om i kruka. De har drivits fram tidigt i ett varmt drivhus och är därför redan nu redo att sprida vårstämning. Inne i hemmets värme sätter utvecklingen igång på allvar. Du sitter på första parkett när plantan utvecklas, sträcker på sig och blomman slår ut som om det verkligen var vår.

Naturen har sett till att lökväxterna är som gjorda för låga temperaturer, så de håller längst om du ställer dem på en ljus och sval plats. Om temperaturen håller sig över nollan utomhus kan du mycket väl plantera dem i en kruka vid ytterdörren där du kan ha glädje av blommorna i flera veckor. Du kan faktiskt ha glädje av dina lökväxter i åratal om du låter dem vissna ner i lugn och ro efter blomningen och sedan planterar ut dem i trädgården när våren kommer på riktigt.

Lökväxterna är inte de enda som kommer med en hälsning från trädgården. Färgglada vivor, tusenskönor och ranunklar väntar otåligt på att få vara med på en tidig vårfest. Plantera en hel flock i en stor, vacker skål eller på ett fat, så piffar de verkligen upp hemmet.

Den lilla charmiga jordvivan, Primula vulgaris, har stora blommor på stjälk som höjer sig över den gröna bladrosetten. I början var blomman gul, men numera finns den i all världens härliga färger. Gul, orange, mörkrosa, laxrosa, blå, lila, röd och tegelröd och helt nya typer med mycket fyllda blommor. Det finns helt enkelt något för alla smaker. De doftande blommorna håller länge på en ljus och helst sval plats och om det inte fryser kan jordvivan precis som lökväxterna hälsa gästerna välkomna vid ytterdörren. Efter blomningen kan du plantera ut den i trädgården där den kommer upp igen nästa år.

Syrenviva, Primula malacoides, är ett gulligt vårtecken med flockar av lätta blommor i flera våningar. Blommorna finns i olika nyanser av rosa som klär varandra perfekt om du planterar flera exemplar i en grupp. Tyvärr är syrenvivan inte vinterhärdig, så du kan inte plantera ut den.

Ranunculus-hybriden skapar definitivt också vårstämning inomhus. De stora vackra blommorna påminner nästan om pioner med sina otaliga kronblad som bildar en kompakt, fylld blomma. Ranunculus-hybriden finns i många glada färger från gul och vit till röd och mörkrosa. Växten är mycket törstig, så ställ den på en ljus plats och vattna ofta.

De flesta trädgårdsägare har ett hatkärleksförhållande till tusensköna, Bellis perennis. Den är irriterande ogräs i gräsmattan samtidigt som den också är otroligt vacker när den pryder gräset med sina små vita blommor. Inomhus finns det ingen anledning att bli irriterad på tusenskönan. De förädlade typerna, som hör till de finaste vårtecknen, har större blommor än den vilda arten. Blommorna är fyllda och finns i både vitt, rosa och mörkrött.

Tillsammans med lökväxter och jordviva kan tusenskönan sätta färg på årets första krukor utomhus och kan dessutom planteras ut i trädgården där den vill titta fram år efter år.


Syrenviva,
Primula malacoides

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB