Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förvilda din trädgård med lökväxter

Medan sommaren ännu står i sitt flor möts vi av frestande godispåsar i trädgårdsbutiken. Godispåsar i form av de läckraste lökförpackningar som är i det närmaste omöjliga att motstå. Här finns tulpaner i alla de färger, krokus i lysande solgult och himmelsblått, nostalgiska narcisser och trendiga Allium. Valet är inte enkelt, man vill ha allt.

Men - om man nu måste begränsa sig, varför inte satsa på lökar till den vilda delen? Här finns mycket att välja på!

Det finns få saker som vi nordbor längtar så mycket efter som våren. Varje liten skiftning i naturen ger tillfälle till samtalsutbyte om den kommande ljuva tiden. Under vårmånaderna finns det många tillfällen att samtala om lökväxterna. Från januari (i södra Sverige) till juli finns det blommande vårlökväxter som passar till förvildning. Och det är nu i september- oktober de ska planteras. Vårkänslor är kanske svårt att frammana så här års men drömmar om framtida blomsterprakt ger god hjälp det också.

Trendig blomsteräng
Just nu är vår nordiska blomsteräng ett föredöme när det gäller trädgårdsplanering. I England, trädgårdslandet nummer ett, är det högsta mode att anlägga en nordisk vilddel i trädgården.
Så ni som kanske inte är så noga med rensandet, misströsta inte för nu är det er tur. Trädgård ska vara lust och visst är det lustfyllt att peta ner små torra lökar och veta att nästa vår kommer de här små torra sakerna att förvandla just min lilla gräsplätt till en blommande matta under flera månader. Det svåra när man ska plantera i gräsmattan är inte att hitta sorter som passar utan att begränsa sig. Det är bättre att ha få sorter men många av varje än tvärtom. De flesta lökar som ska förvildas trivs bäst i en gles gräsmatta. Först ut är vintergäck, Eranthis hyemalis, som med sina solgula blommor lyser upp det torra gräset redan i februari-mars.

Den kan till och med blomma med snö runt fötterna och bildar snabbt en matta där den trivs. Vintergäck passar bäst under träd där den sedan får skugga under viloperioden. De små knölarna blötläggs i ljummet vatten några timmar innan planteringen.
Några veckor senare är det dags för krokus, kanske de mest efterlängtade av lökväxterna. Krokus är ett stort släkte med ca 80 arter. Till förvildning är snökrokus, Crocus tommasinianus, en av de bästa. Blommorna är ljust lila och öppnar sig helt mot solen. Blommorna är något mindre än den vanliga vårkrokus, Crocus vernus som finns i ett otal färgnyanser i blått, gult och vitt. Krokus blommar i mars-april. Gör vi ett snabbt hopp till september-oktober kan vi se höstkrokus, Crocus speciosus, en art som inte är så vanlig men som borde planteras mera. Under en tid när vildängen börjar lägga sig och se trist ut kommer denna lilla lökväxt och förgyller ännu en tid. Blommorna är ljust lila eller vita och blommar bladlöst på hösten.

Bladen utvecklas först på våren.
I april har vi kommit fram till de tidiga tulpanerna. På senare år har flera vildarter kommit i handeln. De flesta är lämpliga till förvildning. En av de bästa är flocktulpan, Tulipa tarda. Det är en låg tulpan, 20 cm, som utvecklar flera blommor på varje stjälk. Blommorna är stjärnformade i gult med vit kant som öppnar sig helt mot solen.

Den blå färgen kan man inte vara utan och här finns två säkra kort för plantering i gräsmattan. Rysk blåstjärna,Scilla siberica och vårstjärna, Chionodoxa forbesii. Blåstjärnan har nickande klockor i en klarblå färg som lyser lång väg. Vårstjärnan har stjärnfomade blommor som är ljusare blå med vitt öga och öppnar sig mot solen. Båda sprider sig glatt och villigt och bildar med tiden stora bestånd.

Doften är viktig bland vårlökarna. Ledande i doftligan är påskliljor och narcisser. Det bästa med dem är också att de är bland de mest trogna gästerna i vårlökfloran. Påskliljorna blommar i april- maj och narcisserna något senare. De sprider sig lätt och trivs i de flesta lägen. Plantera dem glest, minst 10 cm mellan lökarna så att de kan bre ut sig efterhand.

I ett litet fuktigare läge passar den spännande kungsängsliljan, Fritillaria meleagris. Den blommar i maj-juni med hängande klockor med ett lustigt rutmönster i blomman som är lila eller vit.

Årets lök
Vid en omröstning bland trädgårdsjournalister har kirgislök, Allium aflatunense valts ut som årets lök år 2000. Det är en lökväxt som på en 70-100 cm hög stängel får en stor lilafärgad bollformad blomma i maj-juni. Kirgislök är en vacker snittblomma som också kan torkas. Den är hållbar och mycket användbar där man vill ha en extra accent i en plantering.

Planteringstips

 • Plantera lökarna tidigt, helst i september. Då rotar de  sig snabbt och ger en bättre blomning.

 • Vattna efter plantering om det är torrt.

 • Plantera inte för tätt, läs avståndet på lökförpackningen.

 • Är jorden lerig, blanda i grus för dräneringen.

 • Efter blomningen på våren är det viktigt att alla vårlökar får vissna ner i lugn och ro innan gräset klipps.


  Det är sådana här påsar som är lördagsgodis för vuxna. Försök motstå den som kan! Foto: Bertil K. Johansson


  Gör en framspringande bäck, å eller flod av krokus i din gräsmatta. Foto: IBC


  Riktigt nostalgisk blir man vis åsynen av påskliljor och narcisser under den skira grönskan av de gamla äppelträden. Foto: IBC


  Allium aflatunense ´Purple Sensation´ med sina lila bollar passar utmärkt i kombination med t.ex funkia eller näva. Foto: IBC

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB