Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sensommarvärmen

Onsdagen den 18 augusti 1999

Sen sensommar... Sensommarvärmen som jag väntat på har inte kommit ännu. Vi har fortfarande svala dagar och kalla nätter, chilepeppar-plantorna får fiberduk på sig nästan varje natt. Sakta, sakta växer det i trädgårdslandet. Sockerärtan "Norrlands Express" och broccolin "Greenia" växer på ganska bra, men bönor och palsternacka står still.

Jag vill inte riktigt acceptera att hösten är här, men sen sensommar kan jag väl gå med på... Jag har börjat samla in fröer så smått, en typisk sen sensommar - syssla. Har ni samlat egna fröer någon gång? Jag har plockat torra frökapslar från den fyllda aklejan som äntligen blommat i år. Det ska bli spännande att se vad dessa "promiskuösa" växter får för avkomma. Kummin, som växer vilt här omkring, är det också dags att skörda - lagom till kräftskivans snaps!

Sen sensommarplantering av perenner och buskar är det också dags för enligt böckerna. Jag har äntligen satt i gång med slänten kring stentrappen som jag dragit på under mina första semesterveckor. En kompis kom förbi, tittade på den branta torra slänten, och föreslog genast ett stenparti. Jag var litet skeptiskt först, det verkar så svårt att få ett stenparti snyggt. Men så satte jag igång i alla fall.

För att slippa gräva och få "jordskred" i slänten lade jag ut tidningar över ogräsmattan och placerade stenarna ovanpå. Det går åt en massa sten, märkte jag, och jag kände mig ganska ledbruten efter en dag med stenforslande med skottkärran. Det är en hel del jobb kvar, men jag tror faktiskt att det kan bli bra! Allt eftersom det blir klart planterar jag dit kryddväxter och perenner som växer på andra ställen i trädgården - oregano, luftlök, myntor. En resa till Bryggmans handelsträdgård i Öjebyn blir det nog också för att fylla på litet - det är alltid roligt att köpa plantor, fast man har trädgården full...

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

I grönsakslandet har vi nu börjat skörda den härliga spetskålen. Jag blir alltid lika glad av spetskålen, den är så vacker med sin koniska form, och smakar så gott. Sniglarna gillar den också, men det är ganska små sniglar och inte så många heller.

Faktiskt har vi haft mycket litet ohyra på grönsakerna i år. Kålrötterna är nästan helt fria från larvangrepp, kålmalslarver har jag bara sett ett par stycken på broccolin. Svartmyrorna som bor i jorden har i och för sig bladlusodling på rotpersiljan, och det är ganska äckligt att klämma ihjäl stora kolonier av svarta löss, men jag har i alla fall sluppit jaga de feta kålfjärilslarverna. Och nu är ohyresäsongen ju över, så vissa fördelar finns det i alla fall med "sen sensommar"!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Stenpartiet växer fram.


Spetskål "Jersey Wakefield".

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB