Vårda gräset och så med de små
Sammanfattade odlingstips och trädgårdsråd för slutet av april
Så grönsaker av alla de slag
Det är en utmärkt period för att så en mängd olika grönsaker direkt på friland, i odlingslådor, eller till och med i en rabatt om du saknar traditionellt grönsaksland. Se till att jorden är lucker, genomvattnad och gödslad för bästa resultat. Glöm inte att använda märkpinnar så du vet vad som såtts var!
Sallat, rädisor, dill och bönor är lättodlade och passar särskilt bra att direktså nu. Kom ihåg att rädisor växer snabbt och kan skördas redan efter cirka fyra veckor, och att du kan så sallat i omgångar för en lång skördesäsong. Läs gärna mer om råd kring sådd och plantering i Bind upp, ansa och plocka!
Var ute i god tid och sätt stöd
Ge högväxande perenner som pioner och riddarsporrar stöd redan innan de blommar – när blommorna slagit ut är det för sent för att rädda dem om det blir blåsigt eller regnar. Du kan köpa färdiga stöd eller göra egna av ris, pilepinnar, eller bambukäppar – både praktiskt och snyggt. Fler tips och inspiration hittar du i Bind upp, ansa och plocka!.
Så och reparera gräsytor
Slutet av april är en perfekt tidpunkt för att så nytt gräs eller reparera slitna gräsmattor. Förbered ytan genom att luckra och rensa jorden, jordförbättra vid behov och kratta den slät och stenfri. Så gräsfrö jämnt, mylla försiktigt ned dem och packa jorden lätt. Bevattna och håll jorden jämnt fuktig tills fröna grott ordentligt.
Rensa maskrosor i gräsmattan
För att din gräsmatta ska hållas frisk är det klokt att rensa maskrosor innan de hinner bilda frön. Använd spade eller maskrosjärn och gräv djupt så att du får upp hela pålroten – då minimerar du risken att de kommer tillbaka.
Näckros i balja
Drömmer du om egna näckrosor men saknar damm? Välj sorter som klarar grunt vatten, runt 20 cm, och plantera dem i en träbalja för ett vackert blickfång även på altan eller uteplats. Läs mer om hur du lyckas med detta i Plantera en näckros!
Odla med barn och barnbarn
Att odla tillsammans är både lärorikt och roligt. Satsa på storväxande pumpor, bönor, färgglada morötter eller färdiga majsplantor. Låt barnen måla fina skyltar och plantera in blommor här och var, så bjuder landet även på sommarbuketter.
Kryddväxter – doft, smak och pollinatörer
Det är enkelt och tacksamt att odla egna kryddväxter som lockar både bin och fjärilar. Även om det är lite sent att förkultivera inomhus kan du nu så många sorter direkt ute, till exempel dill, koriander, körvel och persilja. Basilika sås med fördel direkt i kruka. Du kan också köpa färdiga plantor av kryddor. De trivs bäst på soligt, skyddat läge i väldränerad jord och passar lika bra i en egen kryddgård, bland rosor eller perenner, eller i krukor nära köket eller grillen.
En klassisk kombination är citrontimjan, rosmarin, persilja, salvia och gräslök. Fler tips hittar du här: Odla kryddväxter!
På balkongen
Våren kan bjuda på oväntade frostnätter – håll koll på vädret och ta in krukor med känsliga växter eller skydda dem med fiberduk om temperaturen väntas sjunka mot noll. Perenner är utmärkta även i kruka; prova exempelvis alunrot, kärleksört, revsuga, nävor, funkia, låga riddarsporrar eller stjärnflocka.
Plantera i stora krukor med porös, näringsrik och vattenhållande jord och se till att krukorna är väl dränerade. Gödsla regelbundet, gärna med hönsgödsel. Om du vill förenkla kan du använda särskild jord för balkong- och krukodling som redan innehåller gödning för startfasen – men kom ihåg att fylla på under sommaren.
Ytterligare tips för en lyckad odlingsstart
- Välj en solig plats för både grönsaker och kryddor, så får du både mer smak och större skörd.
- Vänta med bönsådd tills jorden värmts upp, särskilt i norra Sverige.
- Tänk på att det är direkt utomhussådd som gäller nu – mycket går utmärkt att bredså direkt i pallkragar eller rabatt.
- Vill du skapa fler fina former och stadga i perennrabatten, missa inte fler råd: Bind upp, ansa och plocka!.
Sammanfattningsvis är det nu perfekt tid för sådder, omplanteringar, stöduppsättning och gräsmatteskötsel – både i trädgård och på balkong. Med enkla knep kring jord, vattning och rätt placering får du både praktfulla odlingar och bättre skörd under hela sommaren. Lycka till med din vårsäsong och missa inte att experimentera och ha roligt – kanske blir årets grönsaksland det vackraste hittills?
Katarinas nästa krönika kommer om några veckor!