Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårblommande lökar och knölar i kruka

Det är enkelt, roligt och rikt belönande att plantera vårblommande lökar och knölar i kruka. Du kan dessutom tjuvstarta i kruka för tidigare blomning.

Av Sylvia Svensson

Att odla vårblommande lökar och knölar i kruka är enkelt och praktiskt. Det är lätt och roligt att jobba med en krukplantering och snyggt blir det. Du kan plantera olika växter i samma kruka, kolla Lasagneplantering här!  

De flesta lökväxter passar i kruka
Att odlas i kruka passar de flesta höstlökar alldeles utmärkt. Smålökar, tulpaner, narcisser, hyacinter och till och med ståtliga kejsarkronor har inget emot att stå i en kruka och vänta på våren.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det passar också fint att ha liljor i stora urnor, antingen ensamma eller ihop med andra växter.

Välj gärna en kruka som är relativt rymlig och ganska djup, så att du kan ha lecakulor på botten och rejält med jord. En bra kruka med tanke på att du kanske vill övervintra krukan på balkongen eller ute på altanen är en isolerkruka av EPP, Expanderad Poly Propen. Materialet låter rötterna andas samtidigt som den isolerar rotsystemet mot både kyla och hetta. EPP är segt och klarar både slag och stötar liksom frost år efter år.

Skydda mot frost 
På hösten kan du plantera knölarna eller lökarna i krukan och gräva ner den i en kompost- eller sandhög, i en rabatt eller varför inte i potatislandet. Eller så skyddar du krukan mot värsta kylan med i en frigolitlåda eller jutesäck med frigolitchips, i en lövhög, svept i juteväv eller liknande och baxad intill den varmaste väggen ute.

Krukan kan du också förvara inne i en kall plats som ändå är skyddad mot strängare frost, en bod, ett garage eller förråd.  
Sedan plockar du ut krukan när det börjar bli frostfritt ute. Då får växterna en bra start och blommar tidigare än de skulle göra planterade i en rabatt.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu
Klicka in i vår shop, Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB