Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags att plantera vårblommande lökar!

På Odla.nu är vi i full gång med försäljning av **vårlökar**. Det är en rolig tid! Varje år kommer spännande nyheter som tillsammans med de gamla klassikerna kommer överraska och glädja i rabatten från tidig vår till försommar nästa år.

Av Katarina Kihlberg

Vårlökarna tittar upp när vi är som allra mest svältfödda på färg i trädgården. Den bleka vårsolen lockar fram vintergäcken ur jorden precis när vi börjar fundera över om vintern någonsin ska ta slut. Nu är bästa tiden att plantera blomsterlök för blomning nästa vår.

På Odla.nu har vi ett stort, härligt sortiment av fina, odlingsvärda vårlökar − allium, tulpaner, narcisser, vintergäck, pärlhyacinter, krokus, liljor med flera. Längst ner i artikeln hittar du en länk till erbjudandet.

Men först lite tips och inspiration från Blomsterfrämjandet om plantering av vårlökar.

Olika blomningstider för vårlökar

Genom att välja blomsterlök med olika blomningstider kan en blommande rabatt skapas som startar tidigt i månadsskiftet mars-april och som håller i sig en bit in i juni. Väljer du dessutom lök där blomstjälkarna har olika längd blir det en livfull rabatt.

Gruppera blomsterlökarna och använd lökkorgar

Vid planteringen är det vackrast att sätta lökarna i grupper och inte sprida ut dem en och en. Grupperna skapar en masseffekt som drar till sig blickarna på våren och de färgklickarna är underbara tidigt på säsongen när naturen inte har så mycket annat att bjuda på. Vid planeringen av rabatten är det viktigt att tänka på att blomlöken mår bäst av om bladen får stå kvar och vissna ner efter att blomningen är över. För att undvika vissna blad i rabatten kan lökkorgar vara ett alternativ. På hösten planteras då löken i speciella lökkorgar som enkelt grävs upp när blomningen är över och flyttas till en mer undanskymd plats i trädgården där bladen kan få vissna ner i lugn och ro.

Ska löken planteras i en redan befintlig rabatt är det perfekt att kombinera lökväxterna med perenner. Perennernas blad kommer då effektivt att dölja de vissnande bladen hos lökväxterna och rabatten håller sig fin hela tiden och arbetsinsatsen blir minimal.

Vänta inte med plantering!

De inköpta lökarna ska planteras ganska omgående efter inköp för att inte bli dåliga. På hösten går det att plantera ända fram tills frosten gör entré. För att lökarna ska kunna blomma till våren måste de ha en sammanhängande kylperiod, det är därför de måste planteras redan på hösten. Under denna kylperiod rotar sig lökarna i jorden och förbereder sig på blomningsperioden.

Räkna med att plantera lökarna på ett djup som är 2−3 ggr lökens storlek. Men läs också på påsen för planteringsinstruktioner till varje specifik sort. Tänk på att mylla ner benmjöl när du planterar vårlökar, 1 rågad matsked till stora lökar, ex narcisser, och en halv matsked till små lökar, som pärlhyacint. Näringsämnena i benmjölet ligger kvar länge i jorden så att lökarna kan smaska i sig när de behöver.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu

Klicka in i vår shop Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB