Våra krukväxter
Sammanfattning och Analys av "Våra krukväxter" av Marie och Björn Hansson
Att skriva om krukväxter är ingen lätt uppgift, särskilt eftersom det under de senaste åren har introducerats så många nya och okända växter, ofta från sydligare delar av världen. Många av dessa växter har man knappt sett på bild, och erfarenheten bland svenska odlare kan därför vara begränsad. Det väcker förstås nyfikenhet att läsa om dessa ofta mycket vackra växter, och när det är Marie och Björn Hansson som står bakom boken, brukar förväntningarna vara höga – det är författare som verkligen vet vad de talar om och ofta har mycket erfarenhet att dela med sig av.
Boken "Våra krukväxter", som gavs ut 2005 på Prisma, presenterar sig som ett praktiskt och vackert illustrerat referensverk. Den är inbunden och innehåller omkring 400 färgfoton, och inledningsvis behandlas ämnen som inredning, placering, arrangemang och skötsel av krukväxter. Dock upplevs denna del som ganska allmängiltig och inte särskilt nyskapande. Många av råden kring hur växter bäst placeras eller arrangeras i hemmet känns välbekanta för den som har lite erfarenhet sedan tidigare. För vissa kan dock just denna tydliga och jordnära vägledning vara uppskattad – det är korta, informativa kapitel, lättfattliga råd kring allt ifrån jord och näring till plantering, förökning och vattning. Här finns heller inget svammel, utan raka och tydliga tips – inte minst om vad man särskilt ska se upp med vid inköp av nya växter, vilket är värdefullt.
Mer än halva boken utgörs emellertid av noggranna växtporträtt, där de olika arterna beskrivs med tillhörande, mycket fina foton. Beskrivningarna är fulla av fakta och fungerar väl som uppslagsverk eller inspirationskälla, både för nybörjaren och den mer erfarna hemmaodlaren. Trots den ambitiösa genomgången märks dock att antalet nya, ovanliga växter som presenteras inte är så många som man kanske hade hoppats när man ser bokens vackra omslag och omfattning. Det som faktiskt överraskade mest var att Fritillaria (exempelvis kungsängslilja) nu rekommenderas som en slags försiktig fönsterväxt, vilket känns spännande men lite otippat jämfört med dess traditionella användningsområden. Självklart finns det många spännande arter i släktet utöver den klassiska vilda kungsängsliljan.
Vad gäller pelargoner (Pelargonium) hade jag gärna sett ytterligare fördjupning, eftersom det har hänt så mycket nytt och intressant bland dessa populära växter de senaste åren. Tyvärr känns bokens behandling av ämnet lite kortfattad. Det är heller inte så att boken bjuder på de riktigt senaste exotiska tillskotten som många entusiaster letar efter och som ofta hamnar i fokus i diskussionsforum och växtsamlarkretsar.
Sammantaget är "Våra krukväxter" en vackert formgiven och mycket användbar bok, särskilt för dig som söker ett praktiskt grundverk med massor av bilder och konkreta råd om de vanligaste krukväxterna. Den passar både nybörjare och mer vana odlare som vill ha ordning och reda och inspiration till vardagen. Men för den som hungrar efter det riktigt nya och annorlunda – eller efter mer djupgående läsning om till exempel Pelargonium – kan boken kännas något konventionell och föga överraskande. Det gör dock inte boken dålig; tvärtom är det ett pålitligt och genomarbetat referensverk även om en viss besvikelse kan smyga sig in om man hoppats på fler överraskningar.
Titel: Våra krukväxter
Författare: Marie och Björn Hansson
Bandtyp: Inbunden
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-518-4233-5
Vill du läsa om andra sätt att se på växter och natur, rekommenderas även Jag tänker på Linné, som ger ett annat perspektiv på botanisk passion och vetgirighet.
Jämförelse med andra böcker
I jämförelse med liknande titlar på marknaden, såsom Krukväxter för alla av Agnes Stuber (en utmärkt nybörjarbok med lättskötta växter och enkla tips), Lyckas med dina krukväxter av Marguerite Walfridson (som blandar både äldre och nya arter i en personlig ton) eller Krukväxter från jordens alla hörn av Susanna Rosén (med fokus på internationella, mer ovanliga arter), placerar sig "Våra krukväxter" som en bred och klassisk faktabok med särskilt fokus på god vägledning och vackra bilder snarare än på de allra senaste trenderna.
Slutsats
"Våra krukväxter" är ett stabilt och tillgängligt referensverk för hemmet. För dig som är på jakt efter både inspiration och handfasta råd kring krukväxter är det ett säkert val, men du som främst vill utforska det mest banbrytande eller söker ovanliga arter kan behöva komplettera med speciallitteratur eller följa med på det botaniska nyhetsflödet online. Hur som helst – trivs du i grönskan, kommer den här boken sannolikt att bli välanvänd på fönsterbrädan.
Recension av Barbro Hansson / Sylvia Svensson