Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jag tänker på Linné

Carl Linnaeus, så som har hette från början innan han adlades 1761 och blev Carl von Linné, föddes den 13 maj 1707 på Råshults komministerboställe i Småland. Han var alltså en prästson och förmodades också läsa till präst, men han blev så mycket mer.

Hans trehundraårsminne firas nu på många ställen under hela året både i Sverige och utomlands.

Trädgårdsskribenten och fotografen Karin Berglund har verkligen tänkt på Linné, "mannen med ögon som ett lodjur, han som såg allt. Hurdan var han, hur orkade han, var han lycklig? Vad tyckte hans hustru?"

Under dryga 10 år har hon plöjt igenom allt hon har kommit över om Linne och hans livsverk. Hon säger sig ha "läst igenom många Billy-hyllor fulla med böcker" och botaniserat i undangömda arkiv efter kunskap om denne store, lille man. Hon har varit i Linnés barndomstrakter, besökt den lilla röda stugan i Råshult där Linné föddes, på nytt gjort några av hans mödosamma resor och forskat i hans gärningar som läkare, lärare och forskare.

Men så konstaterar hon också redan i början på sitt 400-sidiga praktverk om honom: "Visst måste man älska Linné!", vilket antyder att hon har blivit riktig förälskad i denna vår berömda blomsterkung.

Så vem skulle ha varit mer lämpad än Karin att skriva en hyllningsbok till Carl von Linné? Hon har ju också själv kärleken till växter och respekten för kunskap.

Karin framhäver att den "helgonförklaring" av Linné och den dyrkan-kult som kulminerade i samband med hans 200-årsjubiléet 1907 är den tidens sätt att se på honom. Hon gör också gällande att Linné inte själv är skyldig till den något pompösa och snobbiga bilden vi har fått av honom, utan det var den tidens sätt att glorifiera honom. Hon säger att Linné var "mycket mer spännande och komplicerad med dunkla och disharmoniska inslag i sitt väsen", särskilt på hans äldre dagar, än vad man har fått veta hittills.

Men det var porträttet av den unga, sinnlige och livsbejakande Carl Linnaeus, som gett oss bilden av honom som sorglös och sprallig. Så som han ser ut på Johan Henric Scheffels porträtt från 1739 där han bara är 32 år, men redan då ett världsnamn på grund av sitt storverk om sexualsystem, Systema Naturae. Efter några år utomlands hade han kommit åter till Sverige och gift sig med den välbärgade läkardottern Sara Lisa Moraea. På bilden bär han en lysande röd kostym med en uppknäppt väst. "Det ser ut som om han just stigit upp ur bröllopssängen och bara hastigt knäppt igen om sig", skriver Karin.

Den bild av Linne som kommer fram när man läser Karins skiftande texter är en bild av en man som nyfiket betraktar och bejakar världen med alla sinnen. Han odlar också sin egen trädgård både för att njuta av dess skönhet men även för nyttan, som han hade ett passionerat förhållande till. Bokens många läckra illustrationer förstärker denna bild om honom, inte minst de vackra 1600- och 1700-talsplanscherna på blommor, grönsaker, frukter och djur, men även Karins egna, vackra fotografier som vi här får se i ett nytt sammanhang.

Jag tänker på Linné. Han som såg allt
  Titel:
Jag tänker på Linné. Han som såg allt
Författare:
Karin Beglund
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Albert Bonniers förlag
Utgivningsår:
2007
ISBN:
9100100005

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB