Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Var är sittbänken!

Snön smälter raskt undan nu när äntligen våren och värmen kommit hit till Norr. De första plantorna har fått flytta utomhus (på dagarna) det är fina knubbiga ex av olika slags penséer.

Av Elsa Rensfeldt Larsson, Luleå/Norrbotten.

Är galen i penséer!##

Umgås med tanken att till nästa år sätta mångfaldigt flera sorter. Jag vill ha riktigt mycket!! Problemet är då bara att jag måste flytta. Ja inte bara på grund av att det uppstår en brist på plats utan för att också familjen lär säga upp bekantskapen med mig.

De känner sig numera varje vår starkt berörda av mitt intresse och det är inte bara positivt även om de gnölar med lite förstående ironi i rösten.

Men så här kan det låta i den Rensfeldtska-Larssonska vardagen.

Mannen kommer hem och stannar med en häpen flämtning i hallen. - Men!! Var är sittbänken!!!

Frun/familjens odlare oskyldigt: -Va!! är bänken borta??

Mannen: - Jahaaa!! blommor va??

Frun: - Mmm, den står i trapphuset full med frösådder och pelargonsticklingar...

Mannen: Suck, suck!! vart ska vi nu sätta folket som kommer hit? det här gååår ju inte!!!

Första sonen kommer hem, stannar i hallen och luften dallrar av frågan: - Mamma vart är bänken som vi har i hallen???

Mamma oskyldigt: - Nämen, har den försvunnit?? Men vart kaan den varaa!!

Sonen uppgivet: - Jaha, var det den som stod i trapphuset, jaja....vad ska farfar sitta på när han kommer hit??

Son 2 kommer hem: -Det är ingen bänk här!!!

Tre familjemedlemmars ansiksuttryck möter honom med en tyst kommentar. Modern ler, fadern grimaserar och storebror visar upp bilden av en totalt hopplös och galen kvinna som man inte lär komma någon vart med förrän man är så stor att det är dags att flytta. Bara att vänja sig alltså!

Det roliga med ovanstående familjeincident är att den egentligen bara är en belysande detalj av ett helt mönster som infinner sig när det drar mot odlingstider. Men sjukan är övergående, på sommaren flyttar den utomhus och uppslukas, liksom sin galna odlare, av jorden!

På agendan så här i maj har jag nu avhärdning av plantmaterialet. Har flyttat in i kallväxthuset . Extra många blommor finns med i leken i år. En del ska sättas på en pensionärsbalkong och en stor del ska jag använda till detta pensionärsboendes trädgård. Har fått lov att förgylla tillvaron där för boende och personal. Det ska bli spännande! Utgångsläget är gammaldags blommor uppblandade med grönsaker.

I den egna täppan vid gården på landet blir det nog mest potatis och grönsaker som det handlar om i sommar. Men en akutbänk för perenner som i sinom tid ska planeras in någonstans kan det bli, och en snittblomssäng.

Sen lär nog färgspelet handla om rödfärgning av fasader och tapetsering och målning. Men även där kommer det att handla om det lite blommigare stuket. Har hittat en underbar tapet tryckt 1930 på ett antikvariat. Känns rätt i ett 1800-tals hus och känns som hämtad från omgivningarna där rödblära och blåklockan brukar vaja i sommarbrisen ackompanjerade av bruset från råneälvens forsar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB