Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vänta, vänta, vänta...

Läget känns lite tröstlöst just nu för en norrbottnisk odlare. Det är kallt och blåsigt och vinterpäls på när man ska jobba i trädgården. Det enda som tröstar lite är möjligen den kände tyske meteorologen som utlovat en supersommar för Norrlandsområdet.

Av Elsa Rensfeldt Larsson, Luleå/Norrbotten.

Medan jag patrullerar perennrabatter och rensar ogräset som växer hur villigt som helst, funderar jag på klimatfrågor. Hur det har förändrats under mina 47 år. Här i norr har vi ju haft ordentliga vargavintrar fram till för pass 20 år sedan. Då började något hända.

Jag är född på landsbygden och växte upp på en avskilt belägen gård utanför byn där jag gick i skola. Minns att vintrarna kunde vara riktigt tuffa och det var inte alltid plogbilen var så snabb i vändningarna. Det hände att man fick dra på sig snöskor och ta sig upp till stora vägen för att komma till plugget. Kommer ihåg en gång då jag framme vid plogad väg kunde sitta uppe i snömassorna på vår lilla "försvunna" väg och dingla med benen, så mycket snö hade vi. Och på väg hem från skolan så kom den efterlängtade plogbilen och snökamarna blev så höga att jag fick klättra ned på vägen.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Med vintrarna vi har nuförtiden så blir plogkarmen knappa halvmetern hög, snön kommer mycket senare. Förra vintern plockade jag mina tranbär på luciadagen, högst ovanligt att det inte är snö då.

Sommartid så växer mossan till rejält. En vacker aspdunge vid föräldrahemmet tenderade för några år sedan att begåvas med gröna "strumpor". Rätt snyggt, men inte något som förekommit förut på våra breddgrader. Vinterblöta har vi varit förskonade från, men nu kan man inte vara säker på att marken frusit till rejält när den riktiga snön faller och ska bilda täcket vi nordbor alltid skryter om. Det som ska se till att våra perenner klarar sig.

Järnnätterna, ja, dom har jag inte upplevt på många år. Svalt och få plusgrader, jodå, men frost? Nej, faktiskt inte.

Funderar också på om zonkartan verkligen är aktuell fortfarande. Vore intressant att veta om det har skett en förskjutning och vad det kan innebära. Tja, så långt mina funderingar.

För övrigt växer sommarplantor och perenner på bra i växthuset. I mitten av månaden slog jag av kupévärmaren, nu får det gröna klara sig. I rabatterna blommar påskliljorna som bäst. Tulpanerna är gröna som omogna bananer. Men den som väntar på något gott...

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB