Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Välkommen hem!

Är det en omfamnande och skön känsla som sprider sig genom hela kroppen när du stiger ur bilen vid Ditt hus eller kliver in genom grinden?...eller är det trist med alla irriterande måsten att ta tag i som är det första Du möter?

Trädgårdsdesign del 4

Ja, hur känns det att komma hem?

Entrén är "det mottagande rummet"... och första intrycket. Därför rekommenderar jag alltid att man skapar en trivsam och härligt välkomnande entré i sin trädgård, för hur vill Du komma hem?

Ett vanligt scenario är däremot:

Du kommer hem efter en lång arbetsdag, med ett par trötta och hungriga förskolebarn och flera kassar mat att kånka på. Du får snirkla mellan bilen och soptunnan (som lämnar en mycket speciell doft från sig). Det är lite trångt eftersom bilen inte längre får plats i garaget, för alla grejer som står där nu. Du behöver kliva över lite leksaker som är "glömda" på grusgången, som i sin tur nästan helt har blivit igengrodd av ogräs. Du möts av en torkvinda full med tvätt sen ett par dagar framför huset som påminner om den överlastade tvättstugan där inne som väntar tålmodigt just på Dig. Du ser knappt framför fötterna var Du går, eftersom det är dåligt med belysning härifrån fram till ytterdörren...

Varför inte i stället anlända till din parkeringsplats som är ombonad av väldoftande rosor och lavendel, eller varför inte annars med exotisk Bambu som frasar livfullt i vinden. För även bilen kan verkligen behöva en harmonisk plats. Kanske har du ett vackert staket som inramar Din trädgård, med en stilfull grind och fina lyktor på grindstolparna. Eller varför inte göra entré genom en blommande allé av prydnadsapel, uppstammade syrener eller något annat favoritträd som belyses diskret men effektfullt för att ta vara på mönster och former vintertid, samtidigt som ljuset tydligt banar väg fram till dörren. Alléer skapar verkligen en spännande passage med ljus och skuggspel…tänk på alla slott och herresäten som ofta har härliga långa alléer som leder fram till huvudbyggnaden. Vad ger det dig för känsla att färdas genom den?

Och vad betyder första intrycket då?
Det betyder massor! Både för de som bor där och besökande som möts av ett uttryck, som talar om ”vem som bor där”.

Så vad är det du vill uttrycka och signalera?
Vill du visa andra hur fint Du bor, vill du inte alls ha någon insyn, vill du sticka ut och vara annorlunda, eller vill du ha det ungefär som grannen? Dessa frågor är bra att ställa sig. Det finns inget rätt eller fel... känn efter vad som passar Dig och din familj?

I Amerika har de gjort det lätt för sig, där är de flesta privata trädgårdar uppbyggda med en mer offentlig entré/framsida att visa upp stilen och statusen på området samt det egna hemmet. I många områden med en hög statusnivå, ges böter om framsidorna/entréerna inte hålls välskötta efter en fastställd standard. Baksidan är privat och där kan man nog göra som man vill, *tror jag*.
Det är ett pussel att kombinera praktiska behov med estetiska önskningar... men det är ju det som är den roliga utmaningen i skapande problemlösning. Det är alltid gynnsamt och underlättar att börja med att få ner alla tankar och frågor på papper med indelningarna: Vad tycker jag om? Vad tycker jag inte om? Vad fattas hos oss?
När jag söker mig tillbaka till "urmänniskan" för att betrakta våra tidigaste präglingar och rädslor, som jag tror styr oss fortfarande i väldigt hög grad, kommer jag fram till att tryggheten som ett primärt behov är viktigt att ta hänsyn till i våra trädgårdar och andra utemiljöer. En ombonad lummig och välskött miljö som man "kliver in" i är därför ofta trivsam. Extra viktigt är det dock för oss människor när man ska slå sig ned att känna sig trygg om ryggen, men ha utsikt. Där man äter eller vilar kan man därför vara extra noga med att ordna lämpligt insynsskydd.
Många bygger täta insynsskydd nära sittplatsen, men jag föreslår oftast att man ordnar dessa så långt bort mot revirgränsen som möjligt, som ofta är ute vid vägen eller mot grannarna, och gärna i etapper, för att inte skapa känslan av instängdhet för sig själv.
Tillbaka till entrén - tydliga och väl tilltagna platser vid entréer för bila, cyklar, redskap m.m. får man inte glömma. Soptunnor, torkvindor och virkeshögar mm. bör få medvetet utvalda platser som inte hör hemma synliga vid entrén, där de kan upplevas skräpiga. Jag personligen föredrar en vanlig tvättlina mellan träden att hänga tvätten på, hur praktiska torkvindorna än är.
Jag har besökt massor av fantastiska hus med fräscha läckra bilar parkerade vid infarten, men så måste jag passera en rostig brevlåda, öppna en trög skranglig och flagnande grind mm. som första intryck på väg hem till någon…vad säger det?
Att möta en utemöbel som t.ex. en smäcker cafémöbel eller en enkel bänk på väg in till huset skänker en känsla att det är bebott och även talar ju stilen på möbeln mer om vem som bor där. Det viktigaste är inte om någon någonsin slår sig ner där faktiskt. För en möbel kan vara ett smycke, liksom en stege lutad mot ett fruktträd, en korg med löv eller en hatt upphängd på en gren.
Entrén som "rum" blir dessutom intressantare om man tänker på att anlägga så att det finns olika spännande växter som byter av varandra med att locka till uppmärksamhet under hela året.
Vem gläds inte av de första späda snödropparna efter en lång mörk vinter eller de lysande fräscha och kraftfulla påskliljorna varje vår?
Jag tvivlar varje vårvinter om de kommer orka komma upp ur den kalla jorden... men det gör de, med all kraft.
En gång hade jag en okörbar bil som stod vid min entré. Jag hade inte plats för något växthus, så jag fyllde bilen med jord och planterade där paprikor, basilika och andra kryddor samt sådde krasse och pumpa. Det fungerade väl för växterna med att lufta genom att väva ned fönstren på bilen, som också var väldränerande. Snart vällde det färgsprakande krasse och ivrig pumpa ut genom bakluckan. Även om det bara var ett tokigt experiment, så gjorde den blommande bilen definitivt intryck vid min entré...

Jennie Finkelstein är trädgårdskonsult med mer än 25 års erfarenhet från trädgårdar av olika slag. Främst har hon arbetat med publika kulturmiljöer som Skansen, Kungl. Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholms inlopp, samt BRF och privatträdgårdar av alla de slag.
Jennie arbetar i företaget Finkelstein Form i huvudsak som trädgårdsdesigner och erbjuder även anläggning och byggnationer, för att hjälpa privatpersoner och BRF att få en härlig och trivsam utemiljö. Jennie utgår från kundernas behov och problem och inspirerar till att ta vara på trädgårdens möjligheter för att förverkliga kundens drömmar. Jennie håller även kurser för villaägare ”Designa Din egen trädgård” för att väcka drömmar.
jennie@finkelsteinform.se  www.finkelsteinform.se


Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB