Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad utstrålar din entré?

Entrén till ditt hus ska bjuda dig och dina gäster in i huset vid ankomsten och önska er ett hjärtligt välkommen tillbaka på vägen ut! Men hur ser din entré ut? Känns det gott att komma hem? Vi tar hjälp av proffs från Vi tre & trädgård för att få handfasta tips om en välkomnande entré!

Text: Katarina Kihlberg Foto: Vi tre & trädgård

Annica Hansson, Cecilia Holm och Julia Andersson är trädgårdsingenjörer med inriktning Trädgårdsdesign, utbildade på Alnarp. De arbetar tillsammans under namnet Vi tre & trädgård och vill gärna slå ett slag för trädgårdens första rum – entrén!

Obs! För att se alla bilder klicka på pilarna vid Fler bilder här intill. Dubbelklicka på en bild för att få större format.

Ger din entré rätt budskap?

Cecilia Holms erfarenhet är att vi gärna lägger tid och pengar på trädgården bakom huset. Det är där familj och vänner ska vistas.

− Många kommenterar att ”framsidan är vi aldrig på”. Men entrén till huset är ju det första vi kommer till och det sista vi lämnar i vårt hem. Varför inte göra det till en fin och inbjudande plats för såväl oss själva som för våra besökare och förbipasserande?

Vi talar gärna om rum i trädgården och ur det perspektivet så är ju entrén faktiskt det första rummet! Fundera på hur det första rummet ser ut i din trädgård. Ger det rätt budskap om vem som bor där?

Länken mellan privat och offentligt

Entrén är länken mellan vårt privata och offentliga liv. Från gatan utanför ska våra besökare kliva in och känna sig välkomna och gärna också lite nyfikna. För att skapa den känslan är det viktigt att vägen fram till dörren är tydlig men samtidigt mjuk i sin framtoning.

− Tänk efter hur det ser ut hemma hos dig. Visar din entré var man ska gå för att komma in? Eller måste man fundera en stund på åt vilket håll ytterdörren ligger? frågar Annica Hansson och fortsätter:

− Ett bra exempel på en välkomnande entré är den med en mjukt formad, grusad gång fram till dörren. På en grusad gång drar vi gärna ner på tempot, det knastrar trivsamt under fötterna och vi känner oss väl till mods. Dessutom gör knastret att de som bor i huset hör och tänker ”Nu får jag besök!” Då har entrén verkligen uppnått sitt syfte!

Ha en plan!

En entré kan vara allt från helt öppen – utan något som omgärdar den, med stenläggning på marken och nästan inga växter till ett lummigt virrvarr av buskar, träd och blommor omgärdade av ett plank.

Alla på Vi tre & trädgård betonar att inget är direkt rätt eller fel! Det viktiga är att ha en plan med och en tanke bakom hur framsidan ser ut.

− Om du till exempel ska plantera ett träd framför huset tänk då efter vilken funktion det ska ha, betonar Julia Andersson. Små träd kan bli stora och plötsligt skymma hela huset. Olika träd har olika luftiga grenverk, vilka ger olika karaktärer till platsen. Skir grönska där solen sipprar genom bladverket eller en tät krona som ger en mörk grönska, är aspekter att fundera över när man väljer träd till sin entré, berättar Julia och fortsätter:

− Önskar du så lite växtlighet som möjligt vid entrén bör du ändå planera för att dagvattnet måste kunna rinna undan. Därför bör vi aldrig ta bort jord och grönska helt.

Den öppna entrén

Att ha en öppen entré behöver inte innebära att det är kalt och att sikten är helt fri.

− Öppenhet handlar om en känsla, berättar Annica och visar en bild på en trädgård med en mur som plötsligt bryts av med buskar för att sedan fortsätta fast en bit längre in. Muren skyddar men stänger ändå inte av helt. En smart och vacker lösning.

Plank, staket, pergolor murar, portar och grindar behöver inte alls ha som syfte att stänga inne utan kan byggas på ett sätt så att de tvärtom är välkomnande! En smyckad port som öppnas med ett knirr för att avslöja vad som döljer sig bakom. En slingrande murgröna på vit mur som flörtar med förbipasserande. En grind som är mycket lägre än planket runtomkring. En pergola som visar vägen in mellan höga plank. Detta är bara några exempel på hur vi kan rama in vårt hem och vår trädgård men ändå öppna upp för alla som vill komma in.

− Vi upplever alltför ofta att det praktiska vinner över det vackra, varma och inbjudande i trädgårdens första rum. Men vi anser att det går att få alltihop bara man tänker till lite kring vilket budskap entrén ska ge, avslutar Cecilia.

Vi tre & trädgårds fem bästa tips för din entré!

• Fundera ut hur du vill att det ska kännas när du själv och andra kommer in i din trädgård. • Välj en bas av växter som är fina året om, i färg och i form. Sätt gärna massa lökväxter som bjuder generös blomning om våren. • Tänk golv och tak: vilket golv vill jag gå på? Knastrande stenkross saktar ner farten och annonserar när någon kommer. Sten i sig för in tiden i trädgården, man vandrar på flera miljoner år under fötterna. • Tänk väggar, vad omfamnar gången eller platsen? Häckar och staket måste inte bara vara i tomtgräns, utan kan skapa rum i rummet, även i entrérummet. Varför inte kittla sinnena lite extra genom att skapa entrérummet i flera steg, att man leds genom flera mindre avgränsande entrérum innan själva trädgården nås.
• Tänk tak: det är ljuvligt att vandra in under ett blommande körsbärsträd till exempel.

#Läs mer om Vi tre & trädgård#

Hemsida www.vitreotradgard.se Blogg

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB