Ät upp din doftpelargon!
Flera av doftpelargonerna kan faktiskt användas till att smaksätta eller dekorera maträtter med. Tänk bara på att kontrollera vilka sorter som är ätliga innan du börjar med matlagningen. Det är också viktigt att använda rena blad som inte innehåller rester av växtskyddsmedel.
Doftpelargoner kan förslagsvis användas i sallader, soppor, grönsaks-, fisk-, fågel- och kötträtter samt i efterrätter. Bra sorter att använda i matlagningen är till exempel 'Graveolens' och 'Attar of Roses'. Varför inte baka en rosendoftande pelargonkaka till vårens buffébord och samtidigt ge värdinnan en doftpelargon i present?
Rosendoftande pelargonkaka
Kaksmet
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
1 stort ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
färska blad av rosendoftande pelargon, t ex 'Attar of Roses'
Tillbehör
Vispgrädde
Valfri sylt
Vispa grädden och rör sedan ner sockret försiktigt. Tillsätt också ägget försiktigt och rör ned vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Klä en smord form med pelargonbladen och häll i smeten. Grädda i ca 175 grader tills kakan är gyllenbrun. Stjälp upp och låt svalna. Dekorera med pelargonblad och servera med vispad grädde och sylt.
Läs mer:
Doftpelargon