Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ät upp din doftpelargon!

Doftpelargoner i matlagning – smaksätt med blomprakt

Doftpelargoner (Pelargonium) är omtyckta prydnadsväxter som också bjuder på en spännande möjlighet i köket – deras väldoftande blad och blommor kan användas både till att smaksätta och dekorera maträtter. Tänk bara på att kontrollera vilka sorter som är ätliga och att aldrig använda växter som behandlats med växtskyddsmedel [läs mer].

Användning i köket

Doftpelargoner bidrar med fräscha och aromatiska toner och kan användas på många sätt när du lagar mat:

  • Sallader och fruktsallader: Finhacka unga blad och blanda ner i salladen för en blommig och frisk smak.
  • Soppor och grönsaksrätter: Låt ett par blad sjuda med i soppan, lyft ur innan servering.
  • Fisk-, fågel- och kötträtter: Använd som smaksättare eller som dekor vid servering.
  • Efterrätter, kakor och bakverk: Blanda in pelargonblad för en unik smaksättning, eller använd blombladen som dekoration.
  • Marinader och drycker: Blad av doftpelargon passar även utmärkt i marinader, smaksatta oljor och även till te eller lemonad.

Vilka sorter är ätliga?

Alla pelargoner lämpar sig inte för matlagning. Välj alltid arter och sorter som är kända för att vara säkra och goda att äta. Några populära sorter inkluderar:

  • ‘Graveolens’ – kraftig rosdoft
  • ‘Attar of Roses’ – påtaglig rosarom
  • ‘Sweet Mimosa’, ‘Dr Westerlunds Hälsoblomma’, ‘Citronella’ – citrusdoftande sorter

Undvik sorter som doftar kamfer eller tvål, eftersom dessa oftast är oätliga eller smakar illa. Vissa arter, t.ex. Pelargonium crispum, kan dessutom ha hårda blad som kan orsaka magbesvär om de äts i större mängd.

Tips när du lagar mat med doftpelargon

  • Identifiera sorten noga innan användning.
  • Plocka endast egna, ekologiskt odlade blad fria från bekämpningsmedel.
  • Skölj bladen ordentligt innan de används.
  • Prova dig fram – doften avspeglar smaken, välj alltså de sorter du tycker luktar godast!

Exempel: Rosendoftande pelargonkaka

Varför inte överraska med en rosendoftande pelargonkaka på vårens buffé? Doftpelargon ger kakan en subtil och personlig arom, särskilt när du använder en sort som ‘Attar of Roses’. Kakan serveras med sylt och vispad grädde, och kan även dekoreras med extra pelargonblad för en vacker presentation.

Recept – Rosendoftande pelargonkaka

Kaksmet:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 1 stort ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Färska blad av rosendoftande pelargon (t.ex. ‘Attar of Roses’)

Tillbehör:

  • Vispgrädde
  • Valfri sylt

Gör så här:
Vispa grädden och rör försiktigt ner socker. Tillsätt ägget samt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Klä en smord form med pelargonblad och häll i smeten. Grädda i 175 grader tills kakan är gyllenbrun. Stjälp upp kakan, låt den svalna, dekorera med pelargonblad och servera med sylt och vispgrädde.

Sammanfattning

Doftpelargoner öppnar nya dörrar i köket för alla med lust att smaka på något annorlunda. Låt bladen sätta sin prägel på allt från sallader och grytor till kakor. Viktigast är att alltid välja rätt, ätlig sort och använda obesprutade, rena blad. Läs mer om doftpelargon och inspireras till nya smakupplevelser [Doftpelargon].


Doftpelargon – Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB