Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Underbara Juni!

Maj och Juni är de underbaraste månaderna på hela året. Vinden är ljummen men ibland kall. Nätterna ljusa och det känns som hela världen inte kan bli grönare än så här. Allt börjar blomma och hela trädgården fylls med dofter. Det är hektiska månader för en trädgårdsmästare men i min egen trädgård tar jag det väldigt lugnt. Drar ett ogräs där, gödslar lite där och traskar mest runt och njuter av allt det vackra.

Text och Bild: Anna Theorin

Juni är den första sommarmånaden och det känns ute. Allt har blivit grönt och allt har den där ljusgröna, fräscha känslan som avtar ju längre in på sommaren vi går. På grund av den kalla våren är mina penséer som finast nu och jag har ingen tanke på att byt ut dem än. Eller så planterar jag om dem i nya krukor. Den kalla våren har även ställt till det rent odlarmässigt, mina gurkor har jag fått så om precis och tomaterna brukar vara större än så här vid den här tiden.

Men det är ingen idé att stressa upp sig för det. Ibland är våren kall och ibland varm. Det är bara att följa med i vädrets växlingar och njuta av det man har nu.

Jag har en förkärlek för Allium, har hundratals i min trädgård och jag låter dem fröså sig precis vart de vill. Kolla vad läckert det är med Allium och frösådda Aklejor. Jag tycker att det blir finast när naturen får göra lite som den vill. Det ser inte så ordnat ut då.

Sibirisk Vallmo är även den en av de frösådda växterna i min trädgård, den och Blodnävan "Max Frei" breder ut sig där det är soligt och väldränerat och jag stoppar den inte. Det är så fin kontrast med lila och orange.

Så vad är det då jag pysslar med i min trädgård denna försommartid. Jag rycker ogräs för fulla muggar. Äter självklart upp all Kirskål, ni kan hitta min artikel om kirskålspesto här. Klipper gräset två gånger i veckan och gödslar för fulla muggar. Jag gödslar min trädgård väldigt mycket. Men det är då du får den där frodiga känslan.

Allt som enbart har bladmassa eller jag bara vill ha bladmassa på som tex: gräsmatta, avenbokshäck, buxbom och liguster får hönsgödsel var tredje vecka. De blommande rabatterna, buskar, bärbuskar får chrysan. Och mina tomater och andra fruktgrönsaker får flytande näring i form av BioBact varje vecka.

Jag vattnar vid torka och med torka så betyder det (för mig) att om det inte har regnat på en vecka så vattnar jag hela trädgården. Rabatter för hand och buskar, träd och gräsmatta med spridare.

Jag går mest runt, klipper in någon buske som brett ut sig, flyttar en ängsnäva som satt sig i gruset och kanske planterar lite nytt. Man ska inte stressa i sin egen trädgård. Det gör ingenting om man inte hinner med allt eller odlar allt. Det man inte kunde odla i år kan man odla nästa. Det ordnar sig.

Så ta det lugnt och njut av era trädgårdar!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB