Underbara Juni!
Sommaren är här – juni i trädgården
Juni är den första sommarmånaden och det märks verkligen ute nu. Allt har blivit intensivt grönt och allt har den där krispigt ljusgröna, fräscha känslan som sakta avtar ju längre in på sommaren vi kommer. På grund av den kalla våren är mina penséer som allra finast just nu – de blommar så vackert att jag inte ens funderar på att byta ut dem än, möjligen får de flytta till nya krukor. För våra svenska odlingsförhållanden är vädrets nycker typiska, och den svala våren har påverkat även mina grönsaker: gurkorna har jag fått så om nyligen och tomaterna är ovanligt små för årstiden, något jag bara får acceptera.
Det är ingen idé att stressa upp sig över sådant. Vädrets skiftningar är en naturlig del av trädgårdslivet – ibland kommer våren tidigt och varm, andra år blir den sen och kall. Det enda man egentligen kan göra är att följa med i vädrets svängningar och njuta av det man har i stunden.
Allium, akleja och en vild trädgårdsfilosofi
Jag har en särskild förkärlek för Allium, de dekorativa lökväxterna, och har planterat hundratals av dem genom åren. De får gärna fröså sig helt fritt i trädgården; det blir så snyggt ihop med frösådda aklejor. Kombinationen av Allium och akleja ger en naturlig, lätt vild känsla, som om det är naturen själv som står för designen snarare än jag – en filosofi jag verkligen gillar. Det stämmer också överens med vad många trädgårdsentusiaster rekommenderar om att låta exempelvis Allium sprida sig och att låta växterna skapa naturliga och spännande kombinationer Allium: så planterar du lökarna i höst, Allium – den effektfulla bollblomman.
Vilda favoriter
I samma anda låter jag även sibirisk vallmo och blodnävan 'Max Frei' breda ut sig på de soliga, väldränerade platserna i trädgården. De bildar vackra kontraster, särskilt när vallmons orange blommor möter blodnävans lila toner. Jag värdesätter den här "vilda" känslan, där blommorna själva får bestämma var de ska hamna.
Juniarbete i trädgården
Så, vad sysslar jag då med i trädgården så här i försommartid? Jo, främst blir det en hel del ogräsrensning – och självklart tar jag vara på all kirskål! Ni som är intresserade kan läsa min artikel om hur man gör kirskålspesto här. Gräsmattan klipper jag vanligtvis två gånger i veckan och gödslar rikligt, vilket är nyckeln till den där intensiva grönskan. Jag gödslar verkligen mycket just nu – det är nu plantorna behöver näring för att växa till sig ordentligt.
Gödsling och näring
Det som bara ska ge bladmassa, som gräsmatta, avenbokshäck, buxbom och liguster, får hönsgödsel cirka var tredje vecka. De blommande rabatterna, buskar och bärbuskar får chrysan, medan tomater och andra fruktgrönsaker får flytande näring i form av BioBact varje vecka. Det här är beprövade metoder som hjälper till att skapa en riktigt frodig, välmående trädgård, särskilt nu när växtkraften är som störst 6.
Vattning – det viktigaste av allt
När det gäller vattning har jag som tumregel att bevattna hela trädgården om det inte har regnat på en vecka, något många trädgårdsmästare också rekommenderar. Rabatter vattnar jag för hand, medan buskar, träd och gräsmatta får vatten med vattenspridare för att vattnet ska tränga ned ordentligt.
Njut och låt naturen ha frihet
Resten av tiden går jag mest runt i trädgården, formar någon buske som brett ut sig, flyttar en ängsnäva som bosatt sig i gruset, eller planterar något nytt som passar in just den dagen.
Stressa inte – trädgården är till för att njutas
Viktigast av allt är att inte stressa i trädgården. Allt behöver inte bli klart på en gång – det gör inget om man ligger efter eller får lägga om planerna om vädret vill annorlunda. Det man inte hinner eller lyckas med i år går alltid att göra nästa år.
Så, ta det lugnt därute och njut av era trädgårdar precis som de är just nu. Grönskan är som allra mest levande och möjligheterna känns oändliga – njut och låt naturen ha lite frihet!