Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ät Kirskålen till middag!

Älskade, hatade kirskål. Du är det ogräs de flesta av oss har problem med. Du sprider dig som en galning och det känns som att du bara blir fler och fler ju mer åren går. Trots dina vackra blommor så tar du hänsynslöst över de flesta rabatter och det är många som sliter sitt hår för att bli av med dig. Om man lär sig att älska detta ogräs genom att tillaga och äta det så tror jag att ni alla kommer se på kirskålen på helt annat sätt än vad ni gör idag.

Våga prova ogräset – Kirskål i köket

Jag fick höra för längesedan att man kunde äta kirskål, göra soppor på den, mixa till pesto eller äta de späda bladen på smörgåsar och i sallad. Jag måste erkänna att jag var skeptisk. Det går ju att äta maskrosblad med och de är väldigt beska – det föll inte mig i smaken alls. Så jag tänkte att det måste smaka ungefär samma: beskt och bladaktigt. Lite som strävt gräs. Ja, ni förstår säkert vad jag menar.

Med tiden bestämde vi oss för att börja äta mer och mer från vår egen trädgård. Vi ville odla fler grönsaker och ta vara på allt som vår lilla plätt på jorden har att erbjuda – både för vår egen skull och för naturen. Länge hade jag inte funderat så mycket på att faktiskt äta ogräset i trädgården, men den här kalla våren fick mig att tänka om. I en vanlig vår hade vi redan börjat skörda späda blad, rädisor, salladslök och asiatiskt kål till köket. Men på grund av kylan hade inget hunnit bli skördeklart, och vissa grönsaker hade till och med svårt att gro alls. Då vände jag blicken mot kirskålen som, precis som vanligt, hade börjat breda ut sig i en liten del av trädgården. Där brukade den få stå, eftersom jag sällan varken har ork eller tid att försöka rensa bort den från ett område där den ändå inte stör. Men just den här våren fick jag för mig att prova – varför inte göra pesto på kirskål? Och jag är så glad över att jag vågade testa!

Kirskålspesto – ett enkelt och klimatsmart val

Jag älskar pesto, särskilt den klassiska med basilika och pinjenötter och riktigt bra olivolja. Detta är verkligen en favorit hemma hos oss! Så när jag upptäckte hur god kirskålspesto kan vara blev jag så förtjust att jag rensade hela området på kirskål och gjorde pesto till infrysning. Nu kan vi njuta av smakrik kirskål hela vintern!

Gör din egen kirskålspesto

Receptet är väldigt enkelt och det behövs egentligen inga exakta mått – smaka av och justera efter egen smak! Plocka kirskålsblad (inte stjälkarna), helst medan bladen fortfarande är små och späda. De är mildare i smaken nu och ännu inte hunnit bli beska. (Plockar man äldre blad senare på säsongen kan man förvälla dem snabbt för att bli av med beskan.) Skölj bladen noggrant. Mixa sedan med valfri olja, lite citronsaft, vitlök, parmesan och nötter eller frön. Eftersom min sambo är nötallergiker brukar jag använda solrosfrön i stället för nötter – det blir riktigt gott!

Kör allt med stavmixer eller i matberedare. Blir peston för tjock – ta mer olja. För lös? Lägg i lite mer ost eller nötter/frön om kirskålen är slut. Smaka dig fram tills du hittar rätt balans!

Tips för förvaring och variation

Kirskålspesto kan du förvara i glasburkar i kylen. Efter att du tagit lite, häll på ett tunt lager olja så täcks pestoytan – då håller den sig fräsch längre. Och har du gjort mycket, är det perfekt att frysa in i små portionspåsar eller iskubsformar och spara till vintern.

Kirskålens användningsområden och fördelar

Kirskål är inte bara god, den är otroligt användbar. De späda bladen har en mild smak som påminner om persilja eller morot och kan ätas råa i sallader eller på smörgås. Du kan också använda dem i pajer, gratänger, soppor eller stuvningar – på samma sätt som spenat. Eftersom kirskål ofta växer i stora bestånd är det ingen konst att samla mycket på en gång och frysa in. På så vis kan du enkelt minska din klimatpåverkan genom att utnyttja det som redan finns i trädgården.

Säkerhet och artbestämning

En viktig sak att komma ihåg är att kirskål tillhör flockblommiga familjen, där även vissa giftiga växter finns. Det är därför viktigt att vara helt säker på att det verkligen är kirskål du plockar innan du smakar! Kirskål känns igen på sina trefingrade, parvis växande och grovt tandade småblad.

Klimatsmart och hållbart i köket

Att ta vara på ogräs som kirskål är både klimatsmart och billigt, och det finns mängder av sätt att använda denna vilda grönsak i köket. Jag hoppas verkligen att ni vågar prova kirskålspesto – ni kommer inte att bli besvikna!

Sammanfattning

  • Kirskål har en mild, god smak som blir bäst när bladen är späda.
  • Passar rå i sallad, till pesto, i gratänger, pajer, soppor och stuvningar.
  • Finns i stora mängder – lätt att plocka, frysa in och konservera.
  • Viktigt med säker artbestämning för att undvika förväxling med giftiga släktingar.
  • Perfekt för den klimatmedvetna hemmakocken som vill äta närproducerat och hållbart.

(Text och bild: Anna Theorin)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB