Tyras trädgård
Av Katarina Kihlberg Foto: Tyra Hallsénius Lindhe
Med mottot Odla din egen mat – från frö till tallrik odlar Tyra Hallsénius Lindhe sin trädgård och sitt växthus och delar sedan några år tillbaka med sig av sina kunskaper och erfarenheter i två inbjudande trädgårdsbloggar.
Jag frågar Tyra om hennes odlingar.
Växthuset
Hur förbereder du ditt växthus på våren? Städar! Ut med alla gamla krukor där växterna inte klarat vintern. Rensar torra döda blad på alla mina söta Aurikler som nu börjar titta upp och snart skall sprida glädje. Klipper ner och städar örter och andra känsliga växter som växthuset har härbärgerat under den långa kalla vintern. Sedan är det faktiskt rengöring som gäller. Jag har gjuten platta i mitt växthus så då börjar jag med att sopa, dammsuga och avslutar med en rejäl grov skurning. Algtvätt där det behövs och tänka sig, jag putsar faktiskt även fönster så att det blir fräscht och fint. Sedan är det dags för årets första kaffe i växthuset – aj, så mysigt det är.
Nu! är det äntligen dags för första frösådden ute i växthuset.
Vad odlar du i växthuset? I växthuset drar jag upp alla plantor som sedan skall ut till min potager. Lök, sallat, kål etc. Under sommaren odlar jag tomater av alla tänkbara varianter, stora och små, gula, orange, gröna svarta, ”vita” och röda förstås. I växthuset odlar jag också chili, minigurkor, paprika och aubergine. Även den värmekvävande basilikan får vara i växthuset för där trivs den allra bäst.
## Köksträdgården – potagern Ordet potage, köksträdgård på franska, kommer från franskans ord pot, kanna, kruka, gryta. Den beskriver en köksträdgård som är dekorativ, oftast med inslag av (ätliga) blommor.
Har du några tips för nybörjaren i köksträdgården? Lök! Alla sorter – de är enkla att odla och roliga att skörda också behövs det alltid en massa lök till köket. Sallat samma sak där, odla många sorter och så i omgångar. Plocksallat är busenkelt och supergott. Örter – persilja, timjan, oregano och sist men inte minst den ovärderliga dragonen.
Hur ser din köksträdgård ut? I min potager odlar jag dels i upphöjda bäddar, 3x1 meter stora ungefär, och pallkragar men även ett ”större” land där rabarber, kronärtskockor, jordärtskockor och blommor får samsas. Sallaten odlar jag numer på hög höjd. Jag har ett fiffigt sallatsbord som är ett par kvadratmeter dit sniglarna inte når. Det är faktiskt en gammal piskställning från en bakgård på Kungsholmen som jag köpte billigt på blocket.
Vad odlar du i köksträdgården? Jag odlar allt tänkbart ätbart! Sallat, lök, morot, kål, tomat, chili etc. men även massor av örter och medicinalväxter. Blommor är icke att förglömma! Jag samplanterar oftast blommor och grönsaker. Jag odlar också biologisk mångfald. Jag håller stenhårt på att jag vill ha en trädgård där alla är välkomna – alla utom den spanska skogssnigeln. Jag försöker verkligen att bjuda in alla – bin, humlor, fjärilar och fåglar till min trädgård.
Jord och gödning, hur arbetar du med det? Jag försöker odla biodynamiskt men jag köper faktiskt jord när jag skall ha såjord och blomjord. Jord till tomater etc. blandar jag helst själv. Då använder jag mig av: plantjord, kogödsel, sand c:a 0-8 mm , aska. benmjöl, blodmjöl, hönsgödsel, dolomitkalk etc. Under sommaren gör jag nässelvatten och använder även guldvatten (1 del urin, 9 delar vatten) – det är ett superbra gödningsmedel och dessutom gratis.
Tyras köksträdgårdsråd
Lägg lika mycket energi och pengar på jord som du lägger på växterna. Vad jag menar är att man måste lägga ner lite extra kärlek på jorden. Komposten är hjärtat i trädgården och det är en konst att göra egen fin kompost, en konst som jag inte än bemästrar men jag blir bättre för varje år som går.
Garanterad skörd och lätt att odla:
ÖRTER som persilja, rosmarin, timjan etc.
TOMATER: garanterat enkla sorter är
Ildi, Gardeners Delight och Tiny Tim. 3.
SALLAD av olika slag.
LÖK: sättlök, kan sättas tidigt på våren.