Tyras trädgård
Odla din egen mat – från frö till tallrik
Av Katarina Kihlberg
Foto: Tyra Hallsénius Lindhe
Med mottot Odla din egen mat – från frö till tallrik driver Tyra Hallsénius Lindhe både trädgård och växthus i det lilla formatet, där hon sedan flera år tillbaka generöst delar med sig av sina kunskaper och inspiration i de inbjudande trädgårdsbloggarna Tyras Garden och KÖKSTRÄDGÅRDEN. Hennes helhetsgrepp kring odlingen – från förberedelse till skörd och vidare till köket – inspirerar odlare på alla nivåer att våga prova, oavsett odlingsyta.
Jag frågar Tyra om hennes filosofi, tips och konkreta arbetssätt:
Växthuset – odlingens motor
Hur förbereder du ditt växthus på våren?
Städning är A och O. Alla gamla krukor och växtrester från vintern rensas ut, torra blad klipps ner på exempelvis mina kära Aurikler. Örter och känsliga växter får sig också en genomgång. Sedan är det dags för rejäl rengöring – eftersom jag har en gjuten platta börjar jag med att sopa och dammsuga, avslutar med grovskurning, algtvätt vid behov och inte minst putsas fönstren för att släppa in maximalt ljus. När allt är rent och fräscht tar jag årets första efterlängtade kaffe i växthuset – en underbar vårtradition! Därefter är det dags för årets första frösådd ute i växthuset.
Vad odlar du i växthuset?
Här förkultiverar jag plantor som senare ska ut i min köksträdgård – särskilt lök, sallat och kål. Under sommaren fylls växthuset av tomater i alla tänkbara färger och storlekar: stora och små, gula, orange, gröna, svarta, vita och naturligtvis röda. Dessutom odlar jag chili, minigurkor, paprika och aubergine. Den värmekrävande basilikan trivs också allra bäst i växthuset.
Köksträdgården – en potager för mat, doft och skönhet
Ordet potage betyder köksträdgård på franska och har sitt ursprung i ordet för gryta eller soppa. Tyras potager är både vacker och produktiv, där ätbara blommor och praktfulla grönsaker samsas.
Tips till nybörjaren
Tyra rekommenderar att satsa på lök – i alla former. Det är enkelt, kul att skörda och oumbärligt i köket. Sallat är också tacksamt, och extra bra resultat får du genom att så flera sorter i omgångar. Plocksallat är bland det lättaste som finns. Örter som persilja, timjan, oregano och dragon är fleråriga favoriter som levererar smak, doft och näring.
Hur ser din köksträdgård ut?
Jag odlar dels i upphöjda bäddar och pallkragar, men har även ett större land för rabarber, kronärtskockor, jordärtskockor och ätliga blommor. Med ett "sallatsbord" på höjd, tillverkat av ett gammalt piskställ från en bakgård på Kungsholmen, håller jag sniglar borta från de späda bladen.
Vad odlar du i köksträdgården?
Nästan allt som är ätbart: sallat, lök, morot, kål, tomat, chili med mera. Medicinalväxter och krasse blandas med grönsaker, och blommor har en självklar plats. Att samplantera ökar den biologiska mångfalden och lockar pollinatörer som bin, humlor, fjärilar och fåglar. Alla är välkomna hos mig – utom den spanska skogssnigeln!
Jord, näring och hållbara odlingsmetoder
Hur arbetar du med jord och gödning?
Jorden är min främsta investering. Jag försöker odla så biodynamiskt det går, och blandar ofta min egen jord till näringskrävande växter som tomat. Där ingår plantjord, kogödsel, sand (ca 0-8 mm), träaska, benmjöl, blodmjöl, hönsgödsel, och dolomitkalk. Biodynamisk odling bygger på kretslopp och samspel med naturen. Under sommaren gör jag nässelvatten och använder även guldvatten (1 del urin, 9 delar vatten) – ett utmärkt, billigt gödningsmedel. För sådd och blomjord köper jag ibland färdig påse.
Komposten är trädgårdens hjärta. Att skapa en balanserad, levande kompost är kanske konsten som tar längst tid att lära men som ger tillbaka mest när det gäller jordhälsa och framtida skördar.
Tyras bästa köksträdgårdsråd
- Satsa lika mycket på jorden som på växterna – ge jorden omsorg och tillför samtidig näring, struktur och mikroliv.
- Tänk kreativt – även små ytor kan bli produktiva med hjälp av pallkragar, spaljéer, vertikalodling eller "salladsbord".
- Lättodlade och säkra grödor: örter som persilja, rosmarin, timjan, snabbväxande tomater som Ildi, Gardeners Delight och Tiny Tim, olika sorters sallat och lök (sättlök kan sättas tidigt!).
- Samodla grönsaker och blommor för ökad biologisk mångfald och naturlig växtskydd.
- Välj grödor som kan lagras väl, t.ex. rotfrukter, för längre säsong av egen skörd.
Läs mer och inspireras
Besök gärna Tyras bloggar Tyras Garden och KÖKSTRÄDGÅRDEN för inspiration, fler odlingstips och vackra bilder. Där delar Tyra löpande sina erfarenheter, misslyckanden och glädjeämnen – perfekt läsning för både nybörjare och erfarna odlare.
För den som vill fördjupa sig i kretsloppsodling och naturliga metoder finns också Biodynamisk odling, där odling sker i samspel med naturen.
Att börja odla själv: Från frö till tallrik
Att odla från frö till tallrik är både tillfredställande och hållbart. Genom att lägga omsorg på jorden, odla varierat och blanda blommor och grönsaker skapas en trädgård som är rik på både smak, skörd och biologisk mångfald. Med enkla lösningar och rätt val av grödor kan även den lilla täppan ge stor och vacker skörd – det är bara att sätta igång!