Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Biodynamisk odling

Inom biodynamisk odling utgår man från att allt utgör en helhet, inte bara solen, utan även planeterna och månen påverkar det som sker på jorden. Redan på 1920-talet började vissa odla biodynamiskt. Det var Rudolf Steiner, filosof och naturvetare, som började med metoden.

Biodynamisk odling – en introduktion

Biodynamisk odling är en ekologisk jordbruksmetod med rötter i antroposofin, en andlig filosofi grundad av Rudolf Steiner på 1920-talet. Metoden delar värdegrund och synsätt med både Waldorfpedagogik och antroposofisk läkekonst, vilket gör biodynamiken till ett helhetskoncept som integrerar jordbruk, utbildning och hälsa. I Sverige har Biodynamiska föreningen sin huvudsakliga verksamhet i Järna, där du även hittar en kvarn, ett bageri och utbildningsgården Skillebyholm.

Vad är speciellt med biodynamisk odling?

Biodynamiska grönsaker uppskattas ofta för sin djupa och fylliga smak, sitt höga näringsvärde och sin goda lagringsduglighet. Många konsumenter hävdar även att de biodynamiskt odlade grönsakerna är mer lättsmälta och bättre tolereras av personer med allergier.

En central princip inom biodynamiskt jordbruk är att sträva efter självförsörjning. Gården ses som en levande helhet, där man själv odlar allt foder djuren behöver. Djuren producerar i sin tur den gödsel som återförs till jorden i ett slutet kretslopp. Denna mångfald och integration av växter, djur och jord hjälper till att skapa balans och motverkar specialisering och storskalig monokultur, något som undviks enligt biodynamiskt tankesätt.

Jordens betydelse och odlingsmetoder

Att upprätthålla en levande jord är ett nyckelbegrepp. Detta sker genom att hela tiden tillföra organiskt material, till exempel i form av välkomposterad gödsel och genom odling av olika grödor med växelbruk där baljväxter alltid ingår. Man undviker konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel helt, istället används en rad unika biodynamiska preparat, framställda av gödsel, kisel och olika läkeväxter, som tillförs i små mängder. Syftet är att stärka jordens och växternas "livskrafter" och främja en naturlig mognad, smak och arom.

Komposteringens roll

Kompostering är avgörande, och det betonas att gödseln ska vara väl genomkomposterad innan den sprids – färsk gödsel kan försämra smaken och ökar risken för sjukdomar och skadedjursangrepp.

Certifiering och kontroll

Om du vill sälja dina grödor som biodynamiska, måste du följa noggrant reglerade odlingsmetoder. Det innebär bland annat:

  • Inget bruk av handelsgödsel eller syntetiska kemikalier.
  • Användning av specifika biodynamiska preparat på åkrarna.
  • Kretsloppstänkande mellan jord, växter och djur.
  • Strikt växtföljd med baljväxter och kompostering av all gödsel.
  • Årligt avtal med Svenska Demeterförbundet, som kontrollerar efterlevnaden och tilldelar den internationellt erkända Demeter-märkningen.

För odlare som ännu inte använder preparaten finns en möjlighet till ekologisk certifiering via Demeterförbundet, med samma regler förutom kravet på preparatanvändning.

Skillnader mot ekologisk odling

Biodynamisk odling är en form av ekologiskt jordbruk, men går längre. Förutom förbud mot kemikalier och konstgödsel, innebär biodynamiken krav på gårdsbaserad kretsloppsodling, användning av unika preparat och hänsyn till kosmiska rytmer (som mån- och planetcykler) vid olika arbetsmoment. Det är ett mer holistiskt synsätt där den filosofiska och andliga dimensionen är uttalad, till skillnad från den mestadels naturvetenskapliga grund som ekologisk odling vilar på.

Hälsa och miljö

Enligt många utövare ger biodynamiskt odlade produkter bättre smak, högre näringsinnehåll och bättre hållbarhet, även om dessa påståenden inte alltid är vetenskapligt bevisade. Metoden betraktas som miljövänlig och resurssnål, med målet att långsiktigt bygga upp jordens bördighet och ekosystemens hälsa.

Fördjupning och vidare information

Vill du veta mer om biodynamisk odling och dess filosofi kan du ta del av litteratur från Biodynamiska föreningen eller besöka verksamheterna i Järna. Föreningen erbjuder även prenumeration på tidskriften Kultura, mer material om odlingsmetoden samt möjlighet att beställa de olika biodynamiska preparaten. Exempel på relevant litteratur:

  • Biodynamisk odling i forskning och försök, Artur Granstedt
  • Biodynamiska preparat, Thomas Lüthi & Berit Löfström
  • Biodynamisk trädgårdsodling, Kjell Arman
  • Dynamiken i det levande, Kjell Arman
  • Fragment av en världsbild, Berit Löfström
  • Jord och bröd, Kjell Arman
  • Så- och skördekalender, Maria Thuns Aussaattage

Kontaktuppgifter

Biodynamiska föreningen
Skillebyholm
153 91 Järna
Tel. 08-551 512 25
Fax 08-551 512 27


Biodynamisk odling erbjuder ett alternativt synsätt på jordbrukets roll, där ekologisk, filosofisk och social utveckling går hand i hand. Gården ses inte bara som ett produktionssystem utan som en levande helhet i samspel med både människa och natur.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB