Trevligt ogräsbesvär
Trots att vi höll efter aldrig så noga, kändes juni som om man snarare skulle titulera sig som ogräsexpert, än något annat! I kampen mot växtglad kirskål, rävsvans, tistel och andra banditer kallades min moster in.
Lotten har det något besvärliga formatet 6x20 meter och jag föll för utmaningen att försöka göra något utöver att bara odla grönsaker på en flack bit mark.
Efter hand har tre "trädgårdsrum" bildats. Området närmast allmänningen är vårt grönsaksrum, där växte sedan tidigare svartvinbärsbuskar som efter mindre omflytt med nyinflyttade rabarber gränsar av lotten på kortsidan. Genom landet löper två nyanlagda gräsgångar som ett kors och ramar in odlingsrutor, inspirerade av John Seymours djupsängar som man kan läsa om i boken Självhushållning. En besökare undrade vad jag hade begravt i högarna, som han tyckte liknade gravar! Men jag kan verkligen rekommendera boken som man ibland hittar på antikvariat för alla er som vill veta hur man lagrar rotfrukter i stuka, bygger växthus eller slaktar en oxe.
I vårt grönsaksland odlar vi mest potatis (2 tidiga sorter och en sen), lök (gul, röd, vit- och gräs-) samt sallad i parti och minut efter en felbedömning. Men även en hel del annat matnyttigt som squash, tomater och jordärtskockor som jag har tiggt av en granne. Tanken är att vi skall odla enligt uttänkta växtföljder, men än så länge går vi mer på känsla när vi planterar om vårarna!
I mittenrummet har vi placerat fikabordet och efter det kom rosor och andra klätterväxter på bågarna som nu ramar in tre av de fyra ingångarna till sittplatsen. Jag vill gärna kunna sitta lite i skymundan när jag fikar och drömmen är en berså! Förhoppningsvis är sittplatsen inbäddad av grönska närmare augusti, nu ser allt lite tomt ut. Mellan två av ingångarna finns sedan första året en liten kulle med div. självexpanderande örter som olika myntor och "svensk oregano". Jag vet att man inte skall samplantera myntor, men de får hållas på kullen. Nu växer där även jordgubbar på plockavstånd från bordet och smultron i olika hittegods. Jag har även släpat dit en stubbe som i år huserar krasse, som trots gödning inte verkar trivas lika bra som polarna i backen.
I sista avdelningen, ut mot grusgången, löper två gräsgångar igenom marken som ett mjukt X, efter en och annan flytt/frisering av grässvålen, så att fyra olika bäddar har bildats. I dessa bäddar har de flesta blommorna hamnat tillsammans med en och annan bärbuske. Mina favoritblommor hittills i år är fältet av orange sömntutor, tacksamt (för mig) tittade de raskt upp och blommar sedan en månad flitigt. Här står även mitt hemmasnickrade växthus. I det bor tre tomater som lystrar till namnet Sungold.
Vi följer dock inte några slaviska indelningar, utan ofta planteras växter där det för tillfället finns en lucka. Nästan alla mina växter har fått lyfta på rötterna både en och två gånger.
Som barn bodde min moster och mamma på en liten bondgård i Forssa i Finland och alla i hushållet var tvungna att hjälpa till. Det märktes nu, efter några timmar med baken i vädret syntes det tydligt - vi odlade även annat än ogräs. Det känns alltid lite otrevligt att bjuda in gäster till jobb, men vi hade en trevlig samvaro under dagen och allt kretsade inte kring ogräs. Vi simmade i Mälaren och grillade korv och min moster konstaterade att det var betydligt roligare att rensa ogräs nu, när hon inte var tvungen. Nu får vi bara hoppas att ogräset förstår vinken vem gödningen var avsedd för!
Susan Lindh, lott 118, Traneberg, Stockholm.
Vintern gick hårt åt halva smultronodlingen! "Myntakullen" bakom.
Moster i löklandet.