Trevligt ogräsbesvär
Ogräsbekämpning och gemenskap
Så snart vi vände ryggen till i juni hade ogräset – kirskål, rävsvans, tistel och andra envisa banditer – tagit överhanden så pass att man snarare skulle kunna titulera sig som ogräsexpert än odlare. I den pågående kampen mot dessa växtglada motståndare kallades min moster in, precis som tidigare år, vilket blev startskottet på en intensiv men ändå trivsam arbetshelg.
Lottens utformning och inspiration
Lotten är utmanande till formatet – 6 x 20 meter – men just det gav också inspirationen att försöka skapa något mer än bara en uppodlad rektangel. Med tiden har det formats tre distinkta ”trädgårdsrum” som tillgodoser både nytta och nöje.
Grönsakslandet
Närmast allmänningen ligger vårt grönsaksrum, där gamla svartvinbärsbuskar och inflyttade rabarber utgör en grönskande gräns mot kortsidan. Här har jag, inspirerad av John Seymours djupsängar som han beskriver i boken Självhushållning, anlagt två gräsgångar som kors och tvärs ramar in odlingsrutorna. En förbipasserande skämtade och undrade vad vi begravt i "gravarna”, men dessa upphöjda sängar är effektiva och bevis på den uthålliga och smarta småskaliga odlingen som Seymour förespråkar. Det är verkligen en bok jag varmt rekommenderar, särskilt för den som är nyfiken på hur man lagrar rotfrukter i stuka, bygger växthus eller till och med slaktar en oxe – en riktig guldgruva för både drömmare och realister!
Vårt grönsaksland är framför allt hemvist för potatis – två tidiga sorter och en sen – samt olika löksorter (gul, röd, vitlök och gräslök) och sallad i överflöd, efter en viss felkalkylering med fröerna i våras. Här finns även squash, tomater och jordärtskockor, snällt utbytta mot plantor från en granne. Ambitionen är att följa lagd växtföljd, men hittills låter vi ofta känslan styra när vi planterar om på vårkanten.
Fikabordet och bersån
I trädgårdens mitt har vi placerat ett fikabord, kring vilket sedan rosor och olika klätterväxter har börjat slingra sig upp över bågar vid tre av de fyra ingångarna. Min förhoppning är fortfarande en frodigt inramad berså där man kan sitta lite i skymundan och njuta av sitt kaffe – kanske redan i augusti kommer grönskan hinna ikapp visionen. Mellan två av bågarna finns sedan det första året en liten kulle, fylld med diverse vilda örter; här samsas bland annat olika myntor och svensk oregano (kanske till min egen förtret på sikt, eftersom jag vet att mynta gärna tar över – men här får den hållas!). Smultron och jordgubbsplantor finns nära till hands från bordet, medan en stubbe den här sommaren har fått agera krasseodling, även om krassen verkar trivas bättre ute i backen än på sin piedestal.
Vintern gick hårt åt halva smultronodlingen! "Myntakullen" bakom.
Blomsterbäddar och växthus
Längst bort, mot grusgången, präglar återigen två gräsgångar området, nu ett mjukt X som delar in marken i fyra bäddar. Här samsas blomsterprakt – orange sömntutor är årets favoriter med sin energiska blomning redan i juni – och några buskar med bär. Min stolthet, ett hemmasnickrat växthus, står också här och hyser tre Sungold-tomater som frodas allt eftersom säsongen går. Växtvalen är flexibla, ofta placeras nya plantor helt enkelt där det finns plats, vilket innebär att nästan allt i trädgården fått flytta både en och två gånger.
Arbete, tradition och glädje
Arbetsglädjen är ofta som störst när vi är fler – och det märks att mina moster och mamma fått det med sig från barndomens småbrukarliv i Forssa, Finland, där alla hjälptes åt på gården. Efter några timmar syns spåren tydligt – nu odlar vi faktiskt mer än bara ogräs. Det grämer mig ibland att bjuda gäster på arbete, men samvaron under dagen blev härlig och bestod inte bara av rensning: vi hann både simma i Mälaren och grilla korv tillsammans. Min moster konstaterade med ett skratt att det var mycket roligare att rensa ogräs nu när det inte längre var ett tvång. Nu hoppas vi bara att ogräset förstår vinken – det är inte det som ska njuta av all gödning!
Moster i löklandet.
Vill du läsa mer om våra trädgårdsäventyr? Missa inte Inställt pga. regn för fler glimtar från lotten.
Susan Lindh, lott 118, Traneberg, Stockholm