Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgården i Januari

Januari. Nytt år och nya odlingsmöjligheter. Det är oftast nu det börjar pirra i odlingsfingrarna och man vill ha vår. Januari är också en lugn månad i trädgårdslivet. En månad att drömma. Planera. En månad när vissa av oss har en halv meter snö och vissa av oss kan gräva nya rabatter utomhus. Därför kommer jag ta upp lite olika saker man kan hitta på nu. Man får anpassa sig efter vilken zon man har och sina egna möjligheter.

Text och bild: Anna Theorin

Januari! Starskottet har gått. Nu är det ett nytt odlingsår som ligger framför oss. Det börjar bli ljusare för var dag och jag tycker man redan känner av det. Helt underbart. Det första jag gör i början på året. Eller rättare sagt i slutet på förra året är att så mina chili och paprikafröer.

De första blommorna på chilin i början på maj

De ska sås så tidigt som möjligt eftersom de har en så lång utvecklingstid. Speciellt för mig som inte odlar i växthus. Personligen så tycker jag om milda chilisorter och nu för tiden är det bara det jag sår. Mina absoluta favoriter som är milda är: Jamaican Bell, Jalapeno, Hungerian Yellow Hot Wax och Lombardo. Fina sorter som klarar sig utan växthus. Här hittar ni våra chili- och paprikafröer.

Paprikan börjar ta form i Juli

Men det är såklart inte allt som ska sås nu! Purjolök, Kronärtskocka och vanlig lök ska ner i jorden. I år ska jag så lök från frö. Och då menar jag gul och röd lök. Jag ska sätta några sättlök också senare i vår men ska verkligen gå all in på lökodling från frö. Jag kan plantera ut min gul- och rödlök ganska tidigt. Bor i zon 2 och odlar i upphöjda bäddar, så om du bor högre upp kan du vänta lite till med just gul- och rödlöken till februari.

Varje sorts lök sås i sitt eget tråg. Man kan ta vilket odlingstråg som helst men det får inte vara för djupt

Några månader senare....

Jag kommer att så dem precis som mina purjolökar. Jag sår dem i tråg, huller om buller så tidigt jag kan. Jag klipper ner dem när de blivit lite höga. Detta gör jag några gånger under vintern/våren. Jag näringsvattnar dem med svag dos när jag börjar klippa dem. Eftersom jag näringsvattnar och klipper ner dem behöver jag inte plantera om dem. Testa gärna! Det är väldigt roligt och framförallt prisvärt att så egen lök. Sorterna jag ska ha i år är: Autumn Mammoth 2 som är en fin, köldtålig purjolök som kan stå kvar länge i landen och bli tjocka och fina. Red Baron som är en röd lök med goda lagringsegenskaper och jämn kvalité. Stuttgarten Riesen, en vacker gul lök som är plattare än "vanlig" lök och väldigt tidig. Ni hittar alla våra fröer till lök här.

Till höger ser ni lökplantorna innan de planteras ut, de har stått i samma tråg hela tiden

Jag väntar lite till på att så blommande växter och annat. Stora såddmånaden för mig är i slutet februari, början på mars. Om ni ska så pelargoner och penseér så är det dags för dem att sås nu i januari. Jag har fått väldigt bra utdelning på mina sådda pelargoner åren innan och kan verkligen rekomendera det. Här hittar ni pellisfröer.

Men det sprirar allt ändå här hemma. Min Harvey går varm med sallat och jag groddar mängder. Det är så enkelt och med denna groddbox med flera fack kan man alltid ha groddar redo. Min favorit när det kommer till färdiga mixar är Groddjonas Ekoblandning. Den innehåller mungbönor som jag älskar. De kommer i flera storlekar och jag brukar gå igenom en påse per vinter. Det krävs inte så mycket fröer för att få mycket grönt. Alla våra groddmixar och groddboxar hittar ni här.

Det är så smidigt med en stapelbar groddbox

Ute i trädgården händer inte så mycket just nu. Jag har redan vintersått och höstsått. Jag har skrivit en artikel om detta här. Det är väldigt kul och går fortfarande att göra i fall ni inte gjort det.

Vissa av er kanske har glömt att få ner vitlöken eller tulpanerna i jorden. Det är inga problem att sätta dem nu. De går till och med bra att spetta ner dem om ni har det kallt i marken.

Om ni har fått snö är det god tid att gå ut och skaka av era buskar och träd. Snötyngden kan knäcka även den största gren.

Annars är januari mest tid för att inspireras, längta och planera. Några buketter med snittblommor blir det såklart också för att liva upp.

Ha en underbar början på året alla odlare!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB