Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdstrender 2012 – Nya horisonter

Under den kommande våren och sommaren kan vi enligt Blomsterfrämjandet vänta oss tre olika trender i trädgården: Lyxig hemtrevnad, Blomstrande enkelhet och Nya horisonter. Här bekantar vi oss med Nya horisonter.

Av Sylvia Svensson

Nya horisonter

Trenden Nya horisonter handlar om sökande efter det äkta och ursprungliga och om att finna just nya horisonter. Den är ett försök att lämna det hårda konsumtions- samhället med allt slöseri och möta en ny värld med solidaritet och mjuka värden. Trenden hämtar inspiration från länder där den ursprungliga befolkningen lever mindre individualistisk och ”välpaketerat” och mer rustikt än vad vi gör hos oss.

Trendens övergripande anda är att trädgården är en lugn och vilsam plats där man inte nödvändigtvis måste laga mat, sola och sporta.

#Rustikt och jordnära#

Nya horisonter innebär inredningsmässigt mer av råa miljöer med mycket naturlig sten och trä, rustik keramik och sandiga ytor och mindre av den tidigare industriella trenden med rostfritt stål och hårdgjorda ytor. Karga inspirationsmiljöer med blandning av rått och mjukt kan man hitta även i Sverige, t.ex. Bohusläns klippor och på Gotland.

Inslagen med vatten kommer nu tillbaka i trädgården. Fontäner och vattenfall har av miljöskäl varit lite i skymundan de senaste åren, men med solcelldrivna pumpar börjar dessa återigen göra inträde hos oss.

#Varma färgtoner#

De matta lertonerna kombineras här gärna med knalliga, starka färger men i något mer dämpade, varmare nyanser. Mjuk terrakottafärg, svart, mörbrunt, grått, mörkturkos, mjukt cerise och rödorange är några färger som kan användas.

Blommiga, enfärgade och etniskt mönstrade tyger, gärna i varma, ”brända” nyanser och krukor i terrakotta med härligt färgstarka växter som orangeröda pelargoner och Lyckliga Lottor, röda rosenkallor och blå passionsblommor. Kaktusar och paradisträd, starkfärgade liljor, fackelliljor, solrosor och kryddsalvia är också aktuella.

Läs mer om trender i trädgården 2012

Lyxig hemtrevnad Blomstrande enkelhet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB