Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nya växter 2012

Elmia Garden, branschens egen mötesplats är förbi för i år. Under de två dagarna, 11−12 oktober 2011, bjöds det på spännande möten, odlingsinspiration, nya produktlösningar och framtidens trender.

Av Sylvia Svensson

Aldrig har Elmia Garden varit så grön som i år vilket beror på att man hade ett stort antal odlare och plantskolor som ställde ut på mässan. De svenska plantskolorna fanns representerande i en och samma monter så de var lättare att hitta.

Många nyheter fick man se och många av dessa ska så småningom dyka upp i handeln. Jag visar här ett litet urval av allt jag såg.

Elitplantstationen presenterade en ny typ av märkning, s k chip-märkning, som de testar på E-märkta träd. Det innebär att ett litet chip placeras i stammen medan träden står på tillväxt i plantskolan. Chipet innehåller information som ger trädet en unik identitet som kan fastställas med hjälp av en scanner. Härigenom förbättras också spårbarheten avsevärt. Initialt har märkning gjorts på ett urval av sorter, men ambitionen är att samtliga E-träd kommer att märkas.

Nya växter 2012

På Elmia Garden presenterades en rad nya växter, som de nya havtornen 'Svenne' och 'Lotta' som bildar täta buskar. 'Lotta' får 12−14 cm långa bär som är söta vid full mognad. Zon 4, ev 5. Läs mer: Havtorn - nya svenska sorter!

Parksmultron, Fragaria moschata, ’Askungen’ är en kraftigväxande smultronplanta med massor av revor och som kan användas till en smultronmatta. Söta bär, zon 3(4).

Tönnersjö Plantskola visade upp olika sorter av häckplantor i modulsystem, Färdig Häck. De odlar häcken i modul tre till fyra år, klipper den två gånger om året och kan därmed leverera färdiga häckar som det bara är att plantera.

Splendor Plant visade många nyheter bland rosor och buskar. En näpen, kompakt lågväxande sort av röd smällspirea, även kallad djävulsbuske, Physocarpus opulifolius, hade fått det roliga namnet ’Little Devil’! Zon 5.

En annan nyhet var den pelarformiga brakveden Frangula alnus ’Fine Line’ med mycket smala blad. Den blir ca. 2-3 m hög. Man har också en lång rad nya Easy Elegance-rosor.

Löta Trädskolor introducerar Kordes-rosor i Sverige. Det finns en hel rad för oss nya sorter.

Björkhaga presenterade en ny Resista-alm ’New Horizon’. Det är ett snabbväxande och upp till 25 m högt träd som inte drabbas av almsjukan. De är rotäkta och har en kompakt, pyramidal form. Den andra almen de visade upp heter ’Rebona’ och är också en Resista-alm med brett och klotformat utseende.

Ytterligare ett antal nyheter från svenska plantskolor finns med på bilderna.

Nyheter från utlandet

Det var inte bara svenska plantskolor som visade sina nyheter på Elmia Garden. Ett antal danska, holländska, tyska med flera utländska var också med och visade sina sortiment. Ett litet axplock här:

Floradania, en paraplyorganisation för danska odlare, deltog med några av sina medlemmar i en stor och vacker monter med massor med krukväxter från olika danska odlare. Ett underbart jättehjärta av murklockor hängde från en pelare i ”mittcafeet”! En av deras odlare visade en kul miniväxtnyhet, Gasteria ''Dragon Skin'. Låter som något lämpligt till Halloween!

Salomonsens Planteskole hade, förutom många vackra buskar och träd, även en rolig ”häck” av spindelträd med paradisäpple, Malus, i olika sorter. Tänk om man kunde ha en sådan hemma!

Holländska Spaargaren visade upp en ny snabbväxande häck-idegran Taxus media ’Rising Star’. Den kan bli upp till 3 m hög och saknar bär. Härdig till zon 4.

Likaså holländska Jeddeloh som är barr- och surjordsväxtspecialist visade en rad mindre rododendron och azaleor, barrväxter, ljung mm.

R&G Export från Holland visade vackra nya klematis, en jätteblommig hortesia och olika buskar och småträd. Man visade även en smultronplanta som ska ge vita bär med ananassmak.

Rosen Tantau visade underbara rosnyheter både som otroliga smittblommearrangemang och i kruka.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB