Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdar i Östergötland

Här är den perfekta presenten till alla östgötar i förskingringen!

"Trädgårdar i Östergötland" utgiven av Östergötlands länsmuseums förlag och med stöd av en lång rad stiftelser, nämnder och fonder är en synnerligen välformad och välskriven presentation av det vackra landskapet. Som undertitel står det också "en skön historia" och den berättas av Inga Wallenquist, som har en rad böcker om landskap och trädgård bakom sig.

Det är roligt att få läsa om något annat än Skåne och Österlen, vilka oftast står i blickpunkten när det talas om natur och trädgård. Och Östergötland har mycket att bjuda på med sina trolska skogar, leende ängar och den vackra skärgården med de djupa vikarna. Jag blir alldeles lyrisk!

I inledningen citerar landshövdingen Björn Eriksson, den gamla östgötasången "Så grant står Östergyllen i sommarfager prakt"… och det gör han rätt i, östgötarna kan med rätta vara stolta över sitt vackra landskap.

Många trädgårdsmänniskor har blivit omnämnda för sin entusiasm och kunskap och deras trädgårdar har beskrivits så välformulerat och så inspirerat. Det är roligt att läsa en så engagerad text. Nästan alla växter har också sitt vetenskapliga namn med sig och det är gott om växtlistor och kommentarer i marginalen. Det verkar så genomtänkt.

Många biologer och botanister är omskrivna och där deras livsverk finns kvar, är de också fotograferade. Vi kan läsa om örtagårdsmästaren i Vadstena, Rolf Erixon, som kämpade för att få rekonstruera en klosterträdgård som äntligen kunde invigas 1983.

Rudolf Abelin anlade en trädgård vid Bråviken innan han slog sig ner i Båstad.

Klostren får ett eget kapitel liksom de stora slotten och herrgårdarna, vars vackra parker är tacksamma att besöka.

Linköpings Kungsträdgård och slottet har en lång historia och är mycket folkkära.

Vi kan läsa om Sturefors jättepark, där vänliga anslag hälsar besökare välkomna. Kanske går man vilse i den gamla labyrinten anlagd på 1700-talet och återställd på senare år.

Det går inte att nämna alla gamla ärevördiga herresäten vackert belägna vid någon av Östergötlands många sjöar och vattenvägar. Göta kanal går ju från Motala tvärs igenom landskapet till Slätbaken hur idylliskt som helst på de smalaste ställena.

Gamla hus är alltid intressanta och nästan halva boken ägnas åt stadens bebyggelse med sina av förklarliga skäl små planteringar. Det finns istället större sammanhängande parkytor avsedda för allmänheten. Man kan inte nämna någon stad före de andra, de är alla vackra på sitt sätt. Linköping är dock lite speciell… När man behövde utrymme för modern bebyggelse i de äldsta delarna av staden, flyttade man resolut ut de gamla husen till Valla utanför staden (åtminstone då på 50-talet) och byggde upp det som skulle bli Gamla Linköping och som dokumenterats väl i den här boken. Jodå, Ebbe Jonssons örtagård fick flytta med…

Det finns mycket att läsa om rosarier och fruktträdgårdar, om trädgårdsskola och skolträdgård, men också om kyrkogårdar och mycket, mycket mer. Det är en underbar bok! Man har bara en kommentar: läs och njut!

Trädgårdar i Östergötland
en skön historia
  Titel:
Trädgårdar i Östergötland
en skön historia
Författare:
Inga Wallenquist och Göran Billeson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Östergötlands länsmuseum
Utgivningsår:
2004
ISBN:
9185908606

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB