Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Visningsträdgården Ulriksdal på Kivik, Österlen

Under senare halvan av 1800-talet planterades många exotiska träd i den cirka fyra tunnland stora trädgården. Kvarndamm med lusthus och stora Rhododendronbuskage, porlande bäck, stenpartier, perennarabatter och köksträdgård är nu centrala inslag i denna annorlunda privata trädgård på Österlen.

"På eftermddagen gingo vi ut i trädgården och betraktade bersåer, kiosker, utländska träd och blommor, dammen med de stora guldfiskarne och bäcken med forellerna. Och sedan ned öfver ängarne till stensättningar och gamla flodbäddar, märkvärdigheter af många slag inom djur-, växt- och stenriket, hvarom min värd visste fullständigt besked! En högst intressant trakt hade jag kommit till, en nejd, dit arkeologer, geologer, entomologer och botanister åter och åter vallfärda."

Så beskriver H. Fröding i Svenska Turistföreningens Årsskrift från 1899 ett besök hos Oscar Areschough på Ulriksdals trädgård på Kivik, Österlen.

Sedan vi, Carina och Thord, fick förmånen att ta över denna sekelskiftesdröm för 18 år sedan har vår ambition varit att åter skapa en trädgårdsmiljö dit intresserade kan 'åter och åter vallfärda'. Väl medvetna om det kulturella arvet har vi varsamt utvecklat och förnyat den fyra tunnland stora trädgården som består av flera olika rum.

Ett centralt parti i trädgården är den gamla kvarndammen med kiosken på ön. Runt dammen frodas perenner och under Rhododendronen allehanda surjordsväxter.

Här finns också stenpartier, perennarabatter, köksträdgård och en fruktodling med många olika sorter. Woodlandet domineras av julrosor och liljeväxter. På våren skimrar gräsmattorna i blått, vitt och gult av vårens alla lökväxter.

Runt trädgården Ulriksdal på Kivik har vi samlat olika trädgårdsaktiviteter:

  • Visningsträdgård för bokade grupper och enligt vårt program
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB