Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Temafester

Temat rosor passar ju självklart till livets stora, romantiska fester som förlovningsfest, bröllop, guldbröllop och liknande. Men den kan förstås även användas till Alla hjärtans dag eller när man annars vill duka extra ljuvt.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Temafester - Rosor!
Blomsterdekorationena ska ju självklart gå i rosens namn och sådana kan man åstadkomma själv tämligen enkelt och billigt. Man kan köpa s.k. knipprosor som säljs överallt i 10 st/bunt och sätta ihop flera buntar i en champagnekylare. Mer behövs inte, de är sig själva nog.

Tänk dock på att snitta om stjälkarna innan du sätter dem i djupt vatten med snittblomsnäring. Förvara buketten svalt över natten så håller den sig längre.

Men det går också bra att beställa färdiga buketter från blomsterhandeln om man vill ha mera påkostade arrangemang och man tycker att det är svårt att göra dem själv. Tala gärna om i förhand i god tid vad man vill ha för färger, så att blomsterhandlaren hinner beställa det som behövs. Några sådana buketter ses här, passar framför allt till större fester. Man kan dekorera både ute på altanen om vädret tillåter och inne i festlokalen.

När det kommer till själva dukningen så har vi varit på mässan Fest & Bröllop i Göteborg och kikat på trender. Det fanns massor med underbara dukningar som de olika festarrangörerna kunde erbjuda.

Man kunde från olika slott, herrgårdar, hotell och konferensanläggningar beställa hela arrangemanget färdigt in i minsta detalj, till och med brudsängen och förhängena kunde vara dekorerade med rosenblad, två glas och en champagneflaska! Underbart!

På den första bordsbilden ses Dukas romantiska rosa/vita arrangemang. Istället för en stor blomvas är de rosa små rosorna arrangerade som dekoration på servetterna och i små glas framför varje kuvert. Dessutom har man strött rosenblad över hela bordet! Duken är av s.k. krossad velour och ska vara "skrynklig"! Silverkandelaber med vita ljus, nysilverbestick, vita silverkantade tallrikar och rosa glasskålar ingår i dukningen.

Följande bilder visar två av Orrefors stilfulla dukningar. Som sig bör, är de dukade med fina glas och kristallskålar! Den första är dukad med delar av Nobelservisen. En låg kristallskål med vita rosor kompletterar.

Den andra är dukad med en enkel vit servis med silverrand. Vita servetter och värmeljus i vackra ljusskålar kompletterar. En enkel rosbukett i en hög vas, så att de sittande gästerna kan se varandra.

Man kan också duka i en mörkare färgskala än den ljuvligt rosenröda! Här har Jarl Sandin AB använt mörkröda löpare på tvären över bordet och dukat på dem med sina fina silverbestick. Blomsterdekorationen består av bl.a. mörkröda anemoner, vinröda flamingoblommor och krämvita rosor.

Självklart kan även tårtan vara rosig! Här ses Nöjds Konditoris magnifika rosendekorerade tårtor!

Efter den stora festen drar sig brudparet tillbaka. Man kan i rummet få en intim, vackert dukad kvällsmåltid innan man lägger sig. Thorskogs Slott hade dukat så här vackert för två, med ett högt arrangemang med vita rosor och tulpaner, som inte hindrar de två från att se varandra djupt i ögonen.


Floristelevernas brudbukett, orkideer och rosor.


Brudbukett och knapphålsblomma.


Magnifik bordsarr. med gula rosor, nejlikor, orange kalla.


Dukas romantiska rosa/vita arrangemang.


Orrefors stilfulla dukning


Jarl Sandin AB

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB