Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vackra dukningar - tips

Under december månad är det allt från avslutningsfester, glöggpartyn och Luciamingel till julbord och nyårsfester, och ett vackert dukat festbord ger den lilla extra touchen!

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Här ger vi dig inspiration till fem helt olika dukningar inför helgens alla fester. Huvudpersonen i alla dukningstipsen är julens populära stjärna; julstjärnan.

Julstjärna som snittblomma

I flera av dukningarna används julstjärnan också som snittblomma. För längre hållbarhet kan du doppa snittytan på stjälken i kokande vatten eller hålla den en kort stund över en ljuslåga, så rinner inte växtsaften ut ur julstjärnans stjälkar.

#Modern jul#

Det här är en härligt strikt och stilren dukning med klassiskt röda julfärger för dig som vill kombinera en modern stil med det traditionella. Växtvalet är röda julstjärnor och röda tulpaner.

Blommor med så olika utseende som tulpaner och julstjärnor är mycket vackra tillsammans, och genom att duka med en vit duk och vitt porslin framhävs de röda färgerna extra tydligt. För att ytterliga förstärka det röda intrycket placeras julstjärnor och tulpaner i röda vaser och ytterkrukor. I dukningen har även röda tallriksunderlägg använts för att skapa kontrast mellan duk och tallrik. Vitmålade kottar ger den perfekta julstämningen samtidigt som den vitröda stilen behålls.

För att skapa höjd ställs en vit vas mitt på bordet. Vasen fylls med ett fång av trädgårdens grenar, till exempel sibirisk kornell som har härligt röda grenar. I grenarna hängs små vaser eller krukor med julstjärnor i. Det går också utmärkt att hänga kulor eller annat pynt som hör julen till i grenarna. I vasens nederkant placeras röda julstjärnor som bas.

Enkelt, snyggt och perfekt till alla julens fester!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

#Vintage #

Alla fester måste inte vara vita och röda. Här är exempel på hur du kan arbeta med julstjärnor för att skapa en skön stil i vintageanda. Känslan är bohemisk, naturlig och avslappnad - perfekt för höst- och nyårsfesten!

Basen i arrangemanget är julstjärnor i aprikos toner. Julstjärnorna placeras i favoritporslinet; kaffekoppar, gräddsnipor eller soppskålen, alla går bra att placera stjärnorna i. En gammal burk smälter också in fint. Placera ut julstjärnorna på lite olika sätt, både som prydnadsväxt i kruka och genom att nypa av några blommor och arrangera dem som snitt.

Mitt på bordet kan du ställa en stor blombukett där julstjärnorna får samsas med andra favoritblommor. Plocka in det som finns i trädgården eller köp hem fina snittblommor från blomsterbutiken. Rosor, hortensior, ranunkler, gräsvippor - möjligheterna är många. Det får gärna se lite vilt ut. Den riktigt ambitiöse kan göra kransar som knyts fast på baksidan av stolarna med stora sidenband. Sist men inte minst, stämningsskapande ljus i vackra ljusstakar!

#Röd vintageanda#

Här är en dukning för alla som vill krypa in och mysa med tända ljus, ha det hemtrevligt och varmt. Växtvalet i dukningen är röda julstjärnor och den varma känslan förstärks genom att du också använder bär och frukt samt porslin i varma färger.

Börja med att välja en personlig julduk. På bordets mitt placeras en vas som fylls med grenar, gärna grenar som har bär. I grenarna hängs glasskålar och i dem placeras små guldfärgade krukor med minijulstjärnor i. Sedan är det bara att ösa på med allt som du tycker hör julen till. Ett stort antal små krukor eller vaser med julstjärnor, mängder av små frukter och stearinljus är självklara inslag. En sak som blir mycket vackert är att fylla en glasvas med bär och vatten, och därefter placera julstjärnan där i. Har man inga bär fungerar det också fint med exempelvis kastanjer eller vackra frön. På gästernas tallrikar placeras pyttesmå vaser med en liten julstjärna i till varje gäst, oemotståndligt inbjudande. På tallriken placeras också en servett som rullas ihop och fästs med ett litet sidenband.

Det här är dukningen för alla som gillar att pyssla och fixa, men också för den sparsmakade, som kan välja ut favoritdelarna och strunta i resten, så ut i trädgården eller skogen och plocka bär eller frukter.

#Vitt och stilrent#

Vitt är en färg som många nordbor älskar att använda, kanske just för att det är så mörkt hos oss stora delar av året. I den här vita dukningen arbetar du bara med ljusa, blanka, silvriga och glittriga material. Vita julstjärnor är basen och det blonda uttrycket förstärks genom att de använts tillsammans med kristallglas, vitt porslin, vita ljus, speglar och silver.

Du börjar med en klassisk vit duk. Under gästernas tallrikar placeras därefter vepor som går tvärs över bordet, gärna i silvriga nyanser. Mitt på bordet läggs sedan en spegel. Spegeln kan läggas direkt på bordet eller, för att ytterligare framhäva effekten av spegeln, placeras på klossar, en planka eller likande för att skapa nivåskillnad. Väljer du att bygga upp spegeln döljs mellanrummet mellan spegeln och bordet av silverfärgade växter som sticks in under spegelskivan.

Duka sedan bordet med genomgående vita och silvriga attiraljer; vitt porslin med silverkanter, glittriga underlägg under glasen, vita krukor, vita ljus i silverljusstakar samt vita servetter med glittrig kant. Julstjärnorna placerar du i olika vita eller silvriga krukor eller som snitt direkt i ett vackert glas. Resultatet är en krispig och elegant dukning, perfekt för nyårsfesten!

#Färgstark partyinstallation#

För dig som vill skapa något utöver det vanliga är det här en dukning som är allt annat än lagom och garanterat får gästerna att lyfta på ögonbrynen.

Basen i dukningen är julstjärnor i många olika färger. En julgran placeras upp och ner och därefter fästs julstjärnor och smällkarameller i olika neonfärger i granen. Julgranen står på ett glittrande hav av paljetter i olika färger och omges av en rand av julstjärnor och ljus.

Den här dukningen lämpar sig bäst till den stora festens buffébord, den galna nyårsfesten eller varför inte till julgransplundringen? Den är perfekt till alla som tröttnat på den traditionella julen och vill ha något annorlunda. De neonfärgade smällkaramellerna fylls lämpligen med något oväntat.

Inspiration och trivsel Låt dig inspireras och känn efter vilken sorts dukning som passar dig och den aktuella festen bäst - kanske är det en mix av två eller flera sorters dukning som passar dig bäst för att det ska bli trivsamt på det sättet som du vill ha det?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB