Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tazett och begonia 'Baladin'

Månadens Blomma i december - tazett och begonia 'Baladin'

För december månad har vi valt ut två skönheter som skänker stämning åt den här mörka tiden på året, tazett och begonia 'Baladin'. De här två kompletterar varandra fint i fönstret eller på bordet.

Begonian med sin härliga julröda färg trivs utomordentligt i rumstemperatur. Skydda den mot kyla med omslagspapper mellan butik och bostad.

Tazettens stänglar är rena och vackra och utvecklas till ett knippe vitgula och papperslika blommor som doftar starkt, men gott. Köp ett par krukor med färdigplanterade lökar som kommit lite olika långt i utvecklingen så får du njuta av en lång blomning.

Begonia x hiemalis 'Baladin' är det vetenskapliga namnet för den här begoniasorten. Den blommar rikligt och praktfullt under flera veckor. Jorden får gärna torka lätt mellan vattningarna. Placerar man den vid ett element kan det vara bra att ställa en skål med vatten nära växten så att luftfuktigheten höjs. Begonian trivs mycket bättre om den får stå ljust men skyddad från stark sol.

Begonian 'Baladin' känns helt rätt i folkloretrenden som råder just nu med stickat, broderat, virkat och mixmatchat. Begonian anses som en engångsväxt och när den blommat över slänger man den vanligtvis.

Tazetten, Narcissus tazetta, är en ljuvlig vinterblomma som kan köpas i handeln från november till april. Släktet Narcissus är mycket omtalat i vår historia och man vet att redan 700 år före Kristus dokumenterades namnet Narkissos med en beskrivning av den starka nästan bedövande doften. Ordet narkos härrör från denna tid.

Färdigplanterade lökar är lätta att hantera och sätts i kruka eller vackra glasvaser med lite mossa om plastkrukan så att den inte syns. Köper man lösa lökar kan de sättas i en skål med grus. Fyll sedan vatten upp till undersidan av löken så kommer det att växa ut ett vackert rotsystem. Doften sprider sig i hela rummet när blommorna slår ut. Lökarna kastas när de blommat över eftersom de inte blommar om.

Läs mer:
Skötseltips, tazett och begonia 'Baladin'
Inspiration i december

Begonia 'Baladin'

Begonia 'Baladin'

Begonia 'Baladin'

Tazett, Narcissus tazetta
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB