Ta hand om julgranen
Sköt din julgran så här!
Ju färskare granen är när du tar in den, desto längre håller den sig fin. För oss som köper färdighuggen gran är det svårt att veta hur länge den har legat hos säljaren. Har du en gång fått tag på en gran som stod sig vacker hela julen, så gör klokt i att återvända till samma försäljare nästa år. Om du däremot haft mindre tur – fråga gärna vänner och bekanta om de kan rekommendera en pålitlig granförsäljare i området.
Så får du granen att hålla längre
De flesta har nog hört rådet att granen behöver vänjas långsamt vid inomhusvärme för att behålla sina barr längre. När du kommer hem med granen, låt den stå någon dag i garaget, förrådet eller farstun. På så sätt slipper granen en alltför plötslig temperaturskillnad som annars kan stressa trädet och få barren att släppa tidigare. Kom ihåg: ge granen vatten redan när den står i farstun – vattentillförsel är lika viktig utanför som inomhus!
Vattna och placera granen rätt
När det är dags att flytta in granen, såga av ett par centimeter längst ned på stammen för att göra ett färskt snitt. Det hjälper julgranens vattenkanaler att öppna sig, så att den dricker effektivt och håller sig grön längre. Undvik att placera granen nära element, kaminer eller andra värmekällor, då den lätt torkar ut och barrar mycket snabbare där.
När granen står på plats och är stadigt fastsatt i sin fot är det dags att börja vattna. Fyll på vatten varje dag – särskilt de första dygnen kan granen dricka flera liter! Glöm de gamla huskurerna med socker eller magnesyl i vattnet. Det är helt enkelt vanligt, friskt kranvatten som gör jobbet bäst. Ett tips är att använda ljummet eller rumstempererat vatten, vilket kan göra upptaget något snabbare.
En extra omsorgsfull åtgärd är att duscha granens barr lätt med en blomspruta, särskilt om du har torr inomhusluft. En julgransfot med ordentlig vattenbehållare minskar risken för att granen torkar ut av misstag.
Vill du läsa mer om vad som är myt och sanning kring julgranar och få ytterligare skötselråd, finns bra tips i artikeln Vet du sanningen och myterna om julgranar?.
Tar granen död på krukväxter?
Själv har jag aldrig märkt att mina krukväxter skulle dö när granen kommer in. Men visst kan granen faktiskt påverka både snittblommor och andra växter i närheten. Orsaken är ämnet etylengas, som alla växter frigör när de mognar. När granen kommer in i stugvärmen kan den börja avge mer etylen, vilket riskerar att påskynda åldrandet hos snittblommor, krukväxter och även frukt i rummet. Det här märks särskilt om du själv hugger din gran – då avges extra mycket etylen de första dagarna inomhus. Ett gott råd är att låta färska, nyhuggen gran stå ute ett par dagar innan den får komma in i rummet.
Lyckligtvis är flera av våra vanligaste julblommor rätt tåliga och påverkas inte nämnvärt av julgranens etylenutsläpp. Till exempel klarar lökväxter, cyklamen, primula och azalea sig utmärkt även om granen står mitt i rummet. Däremot kan du märka att frukt mognar, eller till och med börjar ruttna oväntat fort, om du förvarar den nära granen.
Sammanfattande råd
- Välj alltid en gran som är så färsk som möjligt.
- Låt granen acklimatisera sig till inomhusklimatet i ett svalt utrymme först.
- Såga ett nytt snitt i stambasen precis innan den sätts i vatten.
- Placera granen långt från värmekällor och vattna rikligt – helst varje dag med vanligt kranvatten.
- Duscha gärna barren om luften är torr, och var uppmärksam på hur växter och frukt i närheten reagerar.
Följer du de här enkla men effektiva råden har du goda chanser att njuta av en barrfri och vacker julgran hela julhelgen – och kanske också friska växter intill.
God julgransjakt önskar jag er alla!