Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sanningar & myter kring julgranen

Förra året frågade jag I facebook-gruppen på Odla.nu om myter och sanningar kring julgranen. Vi fick ihop en kul lista som går i repris i år. Här kan du läsa vilka knep, myter eller sanningar som brukar spridas om julgranen ungefär så här års.

Av Katarina Kihlberg

Jag hävdar bestämt i min artikel Ta hand om julgranen att granen nöjer sig med vanligt kranvatten en gång om dagen.Så säger nämligen expertis på området idag. Men jag ska erkänna att en och annan sockerbit har slunkit ner i min julgransfot under åren. Det var min pappa som bestämt hävdade att detta förlänger granens sista tid i livet väsentligt.

Jag frågade I facebook-gruppen på Odla.nu vilka myter och eventuella sanningar som finns kring skötseln av julgranen. Här kommer listan med kommentarer!

  1. Gör en ny snittyta på julgranen när den ska sättas ner i julgransfoten eller borra hål. Detta är en sanning. Granen suger lättare vatten om den får en ny snittyta som öppnar kanalerna som leder vatten upp i stammen.

  2. Köp en så nyhuggen gran som möjligt.

En sanning till. Ju längre granen ligger i väntan på ett hem desto torrare hinner den bli.

  1. Vänj granen gradvis vid inomhustemperaturen. Sant! Granen kan få en chock, och tappa massor med barr, om det kommer från vinterkylan rakt in i stugvärmen. Lite barr tappar den ändå när den kommer in men mycket mindre om temperaturskillnaden inte blir så drastisk.

  2. Köp en plastgran så trillar inga barr. Detta går så klart inte att bestrida!

  3. Lägg ett kopparmynt i julgransfoten. Enligt forskare på området skulle en kopparslant i julgransfoten håller bakterier och svamp borta och göra att snittytan håller sig fräsch. Dock finns inga studier som påvisar skillnad med eller utan kopparmynt. Men det skadar inte att prova i alla fall!

  4. Lägg sockerbitar i vattnet. Svenska skogsbrukets forskningsinstitut, Skogforsk, kom för några år sedan ut med ett forskningsresultat som visade att granen höll sig grön längre och till och med kunde skjuta nya skott om den fick lite socker i vattnet. Idag pratar man dock i stället om att socker i vattnet kan göra att svampar och bakterier frodas. Inte lätt att dra slutsatser här alltså. Viktigt är, om du vill prova med sockerbitar i vattnet, att vänta med att lägga i dem tills granen har börjat suga vatten.

  5. Lägg en magnecyl i vattnet. Skogforsk har även tittat närmare på magnecylens inverkan på granen. Acetylsalicylsyran i magnecylen har samma funktion som granens tillväxthormon auxin, som transporteras till sidoskotten när granen vaknar upp på våren. Frågan är om någon effekt kan uppnås på en huggen gran och än så länge har inga tester visat det.

_Lycka till med granbestyren! önskar Katarina_

Hitta till: Facebook Odla.nu

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB