Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta hand om dina sommarblommor!

Sommarblommor i mängder, det är härligt! De frodas och prunkar hela sommaren till långt in på hösten, och de ofta starka färgerna lockar till sig fjärilar och bin. Att ta hand om sommarblommorna är viktigt, hur gör man det bäst?

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Nu är det dags att roa sig med att plantera sommarblommor. Butikerna är fyllda av allsköns växter som ska förgylla balkonger, uteplatser och trädgårdar till långt in på höstkanten. För att du ska få så stor glädje som möjligt av dina sommarblommor finns det några bra tips att dra nytta av.

Plantera om direkt
Alla sommarblommor ska planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden. Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.

Välj bra jord till dina sommarblommor
Sommarblommor växer mycket under en kort period och fordrar därför mycket näring för att orka. Valet av jord är därför viktigt. De billiga jordarna kan innehålla dåligt med näring och den som finns förbrukar växterna snabbt. För att få den där riktiga frodigheten på sommarblommorna är det lämpligt att kosta på dem en lämplig och bra jord. Till växter som behöver lågt pH väljs lämpligtvis en rododendronjord.

Håll koll på vattnet till sommarblommorna
Vattning är grunden för att lyckas med odling, vare sig den sker i kruka eller på friland. Vid varmt och torrt väder förbrukar växterna stora mängder vatten.
 Frodiga växter klarar sig bättre om de är planterade i stora krukor/amplar som rymmer stor jordvolym och därför kan hålla större vattenmängd. 
Tänk på att amplar och krukor som står precis intill husväggen sällan får vatten även om det ösregnar.

Krukan ska ha dräneringshål för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. För att få extra bra dränering kan man lägga ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan. Vid kallt och regnigt väder ska man vara uppmärksam på att dräneringshålen fungerar så inte växterna blir stående i vatten. Regnar det mycket kan det vara bra att försöka lyfta undan växterna från de mest utsatta platserna.

Ett annat enkelt sätt att justera fuktigheten är att tänka på faten under krukorna. En regnig period är det bra att ta bort faten så slipper växterna stå med blöta fötter. Är det torrt och soligt är det däremot en fördel om krukorna står på fat för då behålls fuktigheten bättre.

Semestertips - klipp ner!
Är man bortrest flera veckor under sommaren kan sommarblommorna i många fall klippas ner innan man åker iväg. Mindre bladverk gör att de kräver mindre vatten och beskärningen ger ny kraftig tillväxt som man kan njuta länge av när man kommer hem igen.

Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB