Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sylvias goda råd om liljor!

På våren börjar det komma upp pipor från liljorna som har övervintrat, antingen i sina krukor i vinterförvaringen eller ute i trädgården. Vad ska du göra nu för att liljorna ska bli så fina och prunkande som du önskar dig? Eller vill du göra en helt ny liljerabatt? Här får du råd!

Av Sylvia Svensson

Många liljor brukar vara tidiga med att sticka upp sina pipor ur jorden, detta sker så fort jorden är tjälfri och solen har värmt upp ytjorden. Fast hur gör du för att få dem sådär vackert prunkande som du har tänkt dig?

#Liljor på friland efter vintern#

Börja med att städa upp runt liljorna och ta bort de gamla, torra stjälkarna. Ta bort eventuell vintertäckning och rensa bort skräp runtom. Luckra upp jorden, men akta de växande piporna så att du inte råkar skada dem.

Lägg sedan ett rejält lager väl förmultnad kompostjord blandad med torv eller barkmylla till varje lilja, så att vårfuktigheten hålls kvar i jorden längre. Ge ingen färsk naturgödsel, den ska vara mycket välbrunnen och förmultnad. Mylla in denna men var försiktig. Du kan senare under sommaren gödsla liljorna några gånger med flytande trädgårdsväxtnäring, se instruktioner på flaskan för dosering med mera.

Lägg överst en ring av sand runt liljorna så att det är lättare att se eventuella nedfallna liljebaggar i den ljusa sanden. Dessutom håller sanden stjälkbasen torrare och hindrar därmed röta och den gör också jorden porösare.

Om det är fara för nattfrost sedan piporna har börjat titta upp ur jorden så ha en frostskyddsväv till hands som du kan lägga över inför kalla nätter.

#Nyplantera liljor#

Skall du plantera en helt ny liljerabatt, börja med att välja platsen noga. I naturen växer liljorna ofta i bergssluttningar bland småbuskar med svagt rotsystem och med undervegetation av låga örter som inte har alltför stora rötter. Liljorna vill alltså gärna ha huvudet i solen men fötterna i skugga.

Liljor vill ha det mycket väldränerat, så gräv inte bara en grop och lägg grus i botten, utan se till att avrinningen blir bra. Har du ingen passande sluttning, så gör en upphöjd rabatt med avrinning. Här kan du läsa instruktioner till hur du gör en sådan: Upphöjda bäddar.

Liljejorden är en kapital för sig. Min gamla trädgårdslärare sa en gång att liljejorden ska vara så porös att jag skulle kunna köra armen i den ner till armbågen utan problem! Jorden ska vara mullhaltig, gärna en lövkompost med torv i. Blanda också rejält med grov sand i den, undvik lera och kalkhaltiga jordtyper, eftersom de flesta liljor gillar antingen neutralt eller lätt sur jord.

Gödsla jorden med långtidsverkande gödselmedel som inte gör att liljorna växer för snabbt och får veka stjälkar som lätt bryts av. Sådana övervintrar också sämre. Bra näring till liljor är lite träaska, benmjöl och rejält förmultnad kompostjord.

När du sedan ska plantera liljelökarna ska de flesta planteras rejält djupt, 10-15 centimeter under jorden, räkna cirka 2-3 gånger lökens diameter, eftersom många liljor bildar rötter även på stjälken. Det finns dock några arter som vill ha lökspetsen precis vid jordytan, som madonnaliljan, Lilium candidum.

Ge liljorna en rejäl genomvattning efter planteringen och sedan vid ihållande torka under sommaren. Odlar du känsligare arter, kan du behöva ge dem skydd mot höst- och vinterregn i form av ett luftigt tak över lökarna.

Täck jorden med ett lager torv eller barkmull så hålls fukten kvar i jorden. Lägg överst ett lager grov sand runt liljornas stjälkar så att det är lättare att se eventuella nedfallna liljebaggar i den ljusa sanden. Dessutom håller sanden stjälkbasen torrare och hindrar därmed röta. Den gör också jorden porösare och hindrar en del ogräs.

#Liljor i kruka#

Om dina liljor har övervintrat frostfritt i kruka, som de flesta av de asiatiska och orientaliska liljorna måste göra för att klara vintern hos oss, så kolla hur det är med jorden. Om jorden verkar näringsfattig och utsugen efter förra säsongen, så byt jord i krukan.

Ta bort eventuella gamla, torra stjälkar och ta fram löken ur krukan. Kolla så att den är frisk.

Välj en djup och rymlig kruka och bottna den med ett lager lecakulor eller krukskärvor. Ta ett lager grov sand ovanpå detta. Använd jord som är anpassad efter den sorts liljor du odlar, vanligen är det en mycket porös, sandig, humusrik lövmylla med neutral eller lätt sur pH som passar bra till många sorters liljor. Min gamla trädgårdslärares råd ovan om jorden gällde förstås för liljebädden i trädgården, men andemeningen är detsamma även för en kruka.

Lägg sedan en ring sand runtom liljorna så att det är lättare att se eventuella nedfallna liljebaggar i den ljusa sanden. Dessutom håller sanden stjälkbasen torrare och hindrar därmed röta och den gör också jorden porösare.

Du kan plantera någon marktäckande växt i samma kruka, som till exempel låga fetbladarter eller taklökar eller liknande för att skugga jorden. Du kan också sedan placera liljekrukan bakom andra krukor så att dessa skuggar jorden men inte själva liljestjälkarna.

Vattna och placera krukan ljust i en temperatur av 6-8 grader att börja med, höj värmen sakta till 15-16 grader allt eftersom våren framskrider, för att senare kunna ta fram liljorna och ha dem ute när frostrisken är förbi.

Gödsla liljorna några gånger under sommaren med flytande växtnäring, följ instruktioner på flaskan.

#Liljebaggar - snabba glupska marodörer#

Tyvärr brukar liljebaggarna vara på plats så fort det finns något som luktar lilja, så börja hålla ett öga på dessa glupska marodörer redan innan liljorna sticker upp. Om liljebaggar och hur du kan göra med dem, förutom att ta död på alla du hittar, kan du läsa mer här: Liljebaggar

Köp liljor hos Odla.nu

Hos Odla.nu har vi ett stort sortiment av olika liljor i vår shop, kika här för att se vårt sortiment: Odla.nuShop.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB