Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svinröven blommar

Vi har varit i Göteborgs Botan, ditlockade av en mystisk rubrik på deras hemsida: Svinröven blommar! Och när man ser den ca 20 cm vida blomman, förstår man det konstiga namnet!

Så här berättar Göteborgs botan om svinröven:

Svinröven stinker

"Drakkallan är en vacker syn men det är bäst att hålla för näsan eftersom blomman sprider en stank av ruttet kött omkring sig. Det lite vanvördiga namnet svinröv har den fläckiga drakkallan fått då den liknats vid ett dött djur och det mörka hålet varifrån odören kommer vid en anusöppning. Det engelska namnet Dragons Mouth ger en mer sofistikerad hänvisning till lukten.

Blomman, som egentligen är en blomställning, har ett stort, rödbrunt och hårigt hölsterblad. Det är ca 15 cm i diameter och omsluter den håriga, svansliknande kolven. Längst ned på kolven, svåra att se, sitter de pyttesmå enkönade blommorna. Hanblomman överst och honblomman underst. Blomhöljet är spräckligt i brunt och grönt och liknar ett leopardskinn. Odören sprider blomman bara under tiden den slår ut och lukten är till för att locka till sig insekter för pollineringen. Artepitetet muscivorus betyder just flugätare."

Obscena knölkallor

Det finns fler växter som luktar det illa i Botans växthus. Strax innanför dörrarna står de vackra men illaluktande knölkallorna, Amorphophallus och i rummet Södra halvklotet står den fläckiga drakkallan,Dracunculus muscivorus, och stinker.

Det spektakulära släktet Amorphophallus (i familjen kallaväxter, Araceae) innehåller cirka 170–200 arter, som växer i de tropiska delarna av Afrika och Sydostasien. Släktets gigant, jätteknölkallan, Amorphophallus titanum, hör hemma på Sumatra, där den uppmärksammades av en italiensk botanist 1878. När det första exemplaret i odling blommade i England berättas att viktorianska guvernanter hade fullt sjå med förhindra sina skyddslingar från alltför närgånget studium av denna »oformliga manslem«, vilket är just vad det vetenskapliga släktnamnet betyder.

Forskningsprojekt

Under blomningen alstrar vissa arter påtaglig värme, vilket tros bidra till att sprida blommans dofter till pollinatörer – främst skalbaggar och flugor – hundratals meter bort. Just nu pågår ett forskningsprojekt mellan Göteborgs och Hamburgs botaniska trädgårdar för att kartlägga vilka arter som producerar värme, och vad detta kan ha haft för fördel under släktets utvecklingshistoria. Göteborgs botaniska trädgård ingår i ett internationellt nätverk för att odla och bevara hotade arter inom släktet, och har för närvarande drygt 50 olika arter i odling.

Jätteknölkallan har världens största ogrenad blomställning, som kan bli uppemot 3 meter hög. Alla knölkallor är dock inte lika stora; vissa arter blir inte mer än ca. 5 cm höga, och variationen i blomställning, bladform, och knölar är stor. Att världens största blomma – Rafflesia arnoldii – också växer på Sumatra är en gåta för forskarna.

I Göteborgs botaniska trädgård blommade en jätteknölkalla 2005.

Knölkallorna är säsongsväxter med en utpräglad viloperiod. Efter vilan utvecklas en märklig blomställning från den underjordiska stamknölen och först efter blomningen växer det enda bladet fram. De egentliga, pyttesmå, blommorna är enkönade och sitter samlade (han- och honblommor var för sig) vid blomkolvens bas.

Kallorna i Botaniskas växthus beräknas blomma under Första maj-helgen och kanske ytterligare ett par dagar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB