Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Suckulenter

Suckulenter – mångsidiga, tåliga och dekorativa växter

Suckulenter är växter som kännetecknas av att de samlar vatten i sina tjocka och köttiga blad, stammar eller rötter. Den här anpassningen har gjort att suckulenter kan överleva i områden med stora klimatförändringar under året och med perioder av torka. För att klara långa perioder utan regn lagrar de vatten inför sämre tider – en evolutionär strategi som gjort dem både fascinerande och tåliga.

Utbredning och variation

Suckulenter finns över hela jordklotet och är inte begränsade till torra öknar, utan förekommer också i fuktiga regnskogar och till och med i mer krävande klimat. De återfinns inom flera olika växtfamiljer, bland annat bland cactaceae (kaktusväxter) och euphorbiaceae (törelväxter).

Bland suckulenterna finns en stor variation vad gäller form, storlek, färg och växtsätt. Tack vare denna mångfald finns det passande suckulenter för nästan alla miljöer och stilar, vilket gör dem särskilt populära inom inredning. Vissa har distinkta, strama former medan andra bjuder på frodig grönska eller spektakulära färger.

Suckulenter i hemmet

Suckulenter är utmärkta alternativ för den som lever ett hektiskt liv eller inte har intresse av att lägga mycket tid på växtskötsel. De växer relativt långsamt, är lättskötta och angrips sällan av skadedjur eller sjukdomar, förutsatt att de sköts på rätt sätt.

Ett av suckulenternas estetiska kännetecken är deras rena och avskalade uttryck. Det är lätt och roligt att använda suckulenter vid inredning, och en populär idé är att arrangera flera sorter tillsammans för att ta till vara på deras olika former och färgtoner.

Skötsel och odling – så lyckas du

Placering och ljus

Suckulenter trivs bäst på ljusa platser, men precis som andra växter kan de ta skada av stekande, direkt solljus mitt på dagen. På sommaren passar det utmärkt att ställa ut dem på en solig och varm plats, till exempel på balkongen eller i trädgården. Under vintern har de en viloperiod och föredrar då att stå svalt och ljust.

Jord och kruka

Plantera suckulenter i porös och väldränerad jord, till exempel kaktusjord eller sandblandad såjord. Det är viktigt att rötterna inte blir stående i vatten – ett tips är att använda grunda krukor och lägga ett lager lecakulor i botten för att ytterligare förbättra dräneringen.

Vattning och näring

Under tillväxtperioden (vår och sommar) vattnas suckulenter måttligt; låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. För mycket vatten kan leda till att växten ruttnar, vilket är den vanligaste orsaken till misslyckad suckulentskötsel. Näring kan ges någon gång i månaden med svag dos. Under viloperioden (höst och vinter) vattnas suckulenter mycket sparsamt och då ges ingen näring alls.

Luftfuktighet

Suckulenter är anpassade till ett torrt klimat och behöver ingen extra luftfuktighet, vilket gör dem lämpliga för vanliga inomhusmiljöer.

Fördelar och utmaningar

Suckulenter är tåliga och klarar sig ofta länge utan omsorg, vilket gör dem perfekta för både nybörjare och erfarna växtälskare. Den största risken är övervattning – torka är oftast mindre farligt och lättare att åtgärda.

Tio olika suckulenter med varierande utseende

Det finns mängder av suckulenter i handeln, med helt olika utseenden och växtsätt. Nedan följer tio exempel som visar på bredden:

  • Trädtaklök (Aeonium arboreum)
  • Lyktranka (Ceropegia woodii) – även kallad "hjärtranka", en slingrande, sirlig suckulent som ofta används i amplar.
  • Paradisträd (Crassula ovata) – också kallad lyckoträd, med frodigt gröna, ovala blad.
  • Echeveria (Echeveria) – bildar dekorativa rosettliknande bladrosetter i vackra färger.
  • Kloteuphorbia (Euphorbia obesa) – en bollformad, stilren suckulent.
  • Haworthia (Haworthia) – små, lågväxande plantor med distinkta mönster på bladen.
  • Doftkalankoe (Kalanchoe thyrsiflora) – med stora, nästan rundade blad som kan få röda kanter.
  • Stenblad (Lithops) – kända som "levande stenar", kamouflerar sig i sin naturliga miljö.
  • Buskportlak (Portulacaria afra) – en robust, buskliknande växt med små blad.
  • Rubinfetknopp (Sedum rubrotinctum) – får små, köttiga blad i kluster och vackra röda nyanser vid mycket ljus.


Lyktranka
Foto: Flower council of Holland

Sammanfattning

Suckulenter är anpassningsbara, dekorativa och lätta att sköta. Med rätt placering, sparsam vattning och väldränerad jord kan de trivas i både hem och trädgård. Oavsett om du vill ha ett stilrent blickfång eller skapa lekfulla, fantasifulla planteringar finns det garanterat en eller flera suckulenter som passar just dig.

Läs mer om Lyktranka här om du vill upptäcka en av de mest populära och dekorativa suckulenterna för både amplar och fönsterbrädor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB