Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lyktranka

Lyktrankans hjärtan på tråd i meterlånga rankor gör sig perfekt i den moderna heminredningen. Rankorna kan hänga ner över kanten på en ampel i badrumsfönstret eller från en hylla på väggen. Eller varför inte låta dem hänga som en gardin i köksfönstret eller slingra sig runt ett stativ och stå som en vacker skulptur i vardagsrummet. Växten med alla dessa användningsmöjligheter heter lyktranka, Ceropegia woodii.

Hjärtana är växtens blad och de sitter parvis längs de trådsmala stänglarna. De hjärtformade bladen har ett vackert mönster på ovansidan medan undersidan är enfärgad i purpur. Det finns tre typer av lyktranka: en med silverfläckiga blad, en annan med rödbrokiga och en tredje som är övervägande grön.

Lyktranka är en växt som först och främst utmärker sig genom sina vackra hjärtblad. Men den blommar minsann också. Blommorna är inte iögonfallande, men väldigt charmiga och liknar små lyktor.

Lyktranka är lättskött när det gäller vattningen. Den behöver bara lite vatten och ska torka ut mellan varje vattning. Det viktigaste är att inte vattna för mycket. Samtidigt ska man tänka på att ju mörkare och svalare växten står, desto mindre vatten behöver den. Om den står i ett badrum kan den behöva en dusch då och då. Sparsam gödning på sommaren och ingen alls på vintern.

Lyktranka tål att stå på en mycket ljus plats i direkt sol, men den kan också klara sig lite längre in i ett rum. När det gäller temperaturen är den också mycket tålig så länge som kvicksilvret håller sig över nollan.

Ceropegia woodii har kommit till oss från östra Afrika.


Lyktranka
Ceropegia woodii

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB