Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stjärnklocka och Fjärilsblomster

Månadens Blomma i april - Stjärnklocka och Fjärilsblomster

April är här och vi kan njuta av blomsterprakt både inomhus och utomhus.

Denna månad vill vi presentera Stjärnklocka och Fjärilsblomster, två växter med riktig försommarkaraktär. Stjärnklockan ger mycket glädje inomhus med sina många, små klockor. Senare på våren kan den planteras ute och blommar då rikligt och länge med rätt skötsel. Fjärilsblomster är en riktigt romantisk växt som passar bättre att ha ute vid denna tid.

Stjärnklocka, Campanula poscharskyana
Stjärnklocka, Campanula poscharskyana, passar i ampel med ett lätt hängande växtsätt men även som en krukväxt. Campanula betyder liten klocka på latin och dessa små klockor finns i vitt och i en variation av blå nyanser. Tittar man på blommorna ser de mer ut som stjärnor med sina 5-6 kronblad.

Tidigt på våren trivs den bra i soliga och ljusa söderfönster eller t.ex. inglasade miljöer. Stjärnklockan härstammar från bergiga områden i Sydeuropa.

Rankorna kan bli upp till 25 cm långa men själva växten är låg, ca 10 cm.

Till en början kan man njuta av blomningen inomhus, gärna i en lite högre kruka eller i en ampel. Har man möjlighet att plantera stjärnklockan i balkonglådor, höga utomhuskrukor och urnor eller hängande i amplar under sommaren är det ett stort plus. Det går också utmärkt att plantera den i rabatten där den övervintrar. En skyddad, ljus växtplats är en förutsättning för att få en rik blomning men undvik stekande direkt sol. Regelbunden vattning i väldränerad jord, där inget vatten blir stående, är det bästa för stjärnklockan.

Rötterna klarar inte av att bli stående i vatten. Det är bra att nypa bort de överblommade rankorna vid basen efterhand så att nya knoppar kan bildas.

Fjärilsblomster, Schizanthus pinnatus
Fjärilsblomster, Schizanthus pinnatus, härstammar från Sydamerika men är numera en omtyckt trädgårdsväxt. Dess blommor kan liknas vid en orkidé och den kallas ibland för fattigmansorkidé. Den blommar i ljuva nyanser av rött, rosa, violett, blåviolett och vitt. Kronbladen har lite varierande färg i varje blomma med gult i mitten. Fjärilsblomster är ettårig och planteras i ljusa lägen eller något skuggigt där den blommar fram till september.

En färdigutvecklad växt mäter ca 40 cm i höjd vilket är bra att veta då man planerar sin kruka, balkonglåda eller rabatt.

Läs mer:
Skötseltips - Stjärnklocka och Fjärilsblomster
Inspiration - April


Stjärnklocka, Campanula poscharskyana


Stjärnklocka, Campanula poscharskyana


Fjärilsblomster, Schizanthus pinnatus

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB