Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stickig dansk succé

Vad är suckulenter och kaktusar?

Suckulenter kännetecknas av att de har kraftig vattenlagrande vävnad i stammen eller bladen. Växterna kan tära på sina reserver för att överleva under perioder då det råder total torka. Därför har suckulenter kraftiga, saftiga blad och stammar som både lagrar vatten och skyddar växterna mot solen. Det finns tusentals arter suckulenter spridda över hela världen ‒ inte bara i öknar utan också i regnskogar och på klippor.

Kaktusar är en särskild familj inom suckulenternas värld och har också enastående anpassningsförmåga för att överleva långa perioder utan vatten. Kaktusar är ofta försedda med taggar eller hår som minskar avdunstningen från växterna och därmed hjälper dem att behålla fukten i sitt inre. Taggarna är dessutom ett skydd mot djur som annars gärna hade knaprat på de vattenrika stammarna. Kaktusar har många olika former, från små, klotrunda till höga, pelarlika och ofta med mycket speciella blomningar.

Därför behöver suckulenter och kaktusar minsta möjliga skötsel och har blivit populära val som levande inredningsdetaljer i det moderna hemmet.

En internationell trend

Den danske krukväxtproducenten Brian Munk såg tidigt att intresset för suckulenter och kaktusar skulle växa. Han driver idag ett trädgårdsmästeri söder om Odense, med över 400 olika arter och sorter i produktion. "Jag märker genast på efterfrågan vilka växter konsumenterna föredrar. Sortimentet kan bytas ut snabbt och anpassas till efterfrågan", berättar Brian, som kontinuerligt tipsar om de populäraste växterna.

Brian Munks trendiga överlevare

De sju suckulenter och kaktusar som Brian lyfter fram är utvalda både för sin tålighet och sina spännande skulpturala former:

  • Agave macroacantha (Mexiko) är en elegant rosettsuckulent med vackert blådaggiga blad utan stam. Bladen avslutas med en 3 cm lång, svart och rejält vass tagg. Den fungerar utmärkt som ett iögonfallande blickfång men kräver varsam hantering.
  • Aloe ferox (blåaloe, Sydafrika) är lätt att känna igen på sina uppåtböjda, stjärnformade köttiga blad med taggar längs kanterna. Aloe ferox används i naturmedicin – växtsaften har använts i Sydafrika för att läka sår och kan även användas på samma sätt i hemmet, om man törs bryta av ett blad. Brian Munk satsar extra på att utveckla nya sorter inom Aloe-släktet.
  • Euphorbia heptagona (Sydafrika) är en låg och förgrenad buske med kraftiga, upprättstående skott tätt besatta med taggar som ger den ett exotiskt, lite ruffigt utseende. Den är tålig mot torka och klarar temperaturer ned till 5°C.
  • Astrophytum myriostigma ("biskopsmössa") är en kompakt, blågrön kaktus med 4–8 veckade ribbor, täckt av små vita fjäll som ger ett prickigt utseende. I sin naturliga miljö är arten hotad, men som fönsterväxt är den både lättskött och tacksam, inte minst för sina gula blommor när den vuxit sig lite större.
  • Melocactus ("melonkaktus") är klotrund med stora ribbor och kraftiga, tätt sittande taggar. När plantan blir äldre bildas högst upp en tät, hårig eller taggig krona där färgstrålande blommor och dekorativa frökapslar utvecklas på sommaren.
  • Pilosocereus är en pelarväxande kaktus som kan nå imponerande höjder. De karakteristiska ribborna är försedda med vassa taggar, och i toppen på de blågröna skotten syns ofta ulligt vitt hår. Kaktusen härstammar från Central- och Sydamerika och älskar sol.
  • Rhipsalis pilocarpa ("ullbärskaktus") är en riktigt annorlunda kaktusart, egentligen en epifyt som växer på träd i de tropiska regnskogarna i Central- och Sydamerika. De smala, meter-långa skotten hänger eller slingar sig vackert, vilket gör arten perfekt för ampel. De mjukt håriga skotten blommar under vintern med doftande vitgula blommor vid skottspetsarna.

Så sköts de tåliga växterna

Alla dessa sju överlevare delar en unik förmåga till tålighet mot både torka och försumlighet. Under vintern räcker det att vattna dem 1–2 gånger, då de föredrar en sval placering, men de kan även klara sig i rumstemperatur. Vattna bara när jorden är helt torr – för mycket vatten förstör rötterna. Från vår till höst räcker det ofta med en rejäl vattning någon gång i månaden och en svag giva näring.

Omplantering behövs sällan, i regel bara vart tredje eller fjärde år. De flesta trivs redan vid temperaturer ned till 5°C, med undantag för Euphorbia och Rhipsalis som vill ha minst 10°C. Suckulenter och kaktusar älskar ljus och bör placeras i ett soligt fönster eller framför ett glasparti. Under sommaren går det bra att ställa ut dem, men de bör skärmas från häftigt regn. Använd alltid väldränerad, sandig jord som snabbt släpper igenom överskottsvatten – det är viktigare än extra näring.

Vanligaste orsaken till att suckulenter och kaktusar dör är övervattning. Se därför till att alltid låta jorden torka ut ordentligt mellan vattningarna.

Internationell produktion och hållbar utveckling

Brian Munk insåg tidigt att suckulenter och kaktusar skulle bli framtida storsäljare och har därför specialiserat sin odling och försäljning på dessa växter. Eftersom de flesta arterna växer långsamt, samarbetar han med leverantörer både i Polen och på Teneriffa, där klimatet och kostnaderna möjliggör effektiv och hållbar produktion. På så vis kan konsumenterna erbjudas hög kvalitet och stort urval till fördelaktiga priser.

Brian ser ingen konflikt i den internationella utvecklingen utan tvärtom nya möjligheter till innovation och förädling: "Vi har inte varit tillräckligt internationella, något vi måste ta tag i nu", säger han. Produktutveckling och förädling får gärna fortsätta i Danmark, men produktionen sker där både klimatet och ekonomin är bäst anpassad.

Sammanfattning

Suckulenter och kaktusar är fascinerande, skulpturala och extremt tåliga växter som kräver minimal skötsel – perfekta för både nybörjare, samlare och trendmedvetna hem. Deras livskraftiga och ibland smått bisarra former ger variation och liv till varje rum. Oavsett om du föredrar en klassisk agave på bordet, en luftig suckulentmix i fönsterkarmen eller en hängande rhipsalis i ampeln, så är möjligheterna stora att hitta din egen favorit bland framtidens kaktusar och suckulenter.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB