Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stenpartiväxter - fetblad, fetknoppar & kärleksörter

Går du i tankar om att bli med stenparti nästa säsong eller har du redan ett som behöver livas upp. Då ska du passa på att inspireras av tipsen på Odla.nu under senhöst och vinter. Sylvia Svensson berättar här om fetknoppar, fetblad och kärleksörter!

Av Sylvia Svensson

Inledningsvis bör en del begrepp rätas ut som har skapat förvirring under senare år. Det stora släkte, som innehåller många arter av stenpartiväxter, och som tidigare helt gick under namnet Sedum har delats upp och består idag av flera släkten. Följden har blivit att gamla och nya namn förekommer sida vid sida i handeln. Här använder jag de nya, riktiga släktnamnen. Fettknopparna har behållit sitt gamla namn Sedum, medan alla fetbladsväxter fått det nya släktnamnet Phedimus. Kärleksörterna heter numera Hylotelephium.

Fetknoppar, fetbladsväxter och kärleksörter är mer eller mindre suckulenta växter med mycket varierande utseende. Det finns ett tiotal vildväxande arter i Sverige. Blommorna är oftast vita eller gula, stjärnformade. Även rosa, röda och violetta blommor förekommer. Jag presenterar några odlingsvärda arter, men det finns många fler och ännu fler namnsorter.

Fetknoppar

Gul fetknopp, Sedum acre, är allmän i stora delar av Sverige. Den är en mattbildande, låg art med gula blommor i juni-juli. Blommar ofta så ymnigt att de gröna, äggrunda bladen alldeles täcks av stjärnblommorna. Trivs även på torra ställen, så man kan ha den på murar, i bergskrevor och på andra svåra ställen. Namnsorter som den gulbladiga ’Aureum’, ’Yellow Queen’, ’Elegans’ och ’Minus’ finns i handeln.

Vit fetknopp, Sedum album, är en annan låg, mattbildande sort som trivs på ”omöjliga” ställen. Denna har cylindriska blad som lätt blir rödaktiga vid blomning och torka. Blommorna är små vita stjärnor, men namnsorter med rosalila blommor förekommer också, som ’Purpureum’ och sådana med mer eller mindre korallrosa blad som hos ’Coral Carpet ’.

Lydisk fetknopp, Sedum lydium, är också en mattbildande perenn med städsegröna, cylindriska blad som lätt får rödaktiga spetsar. Blommar i täta kvastar med vita blommor och röda stjälkar. Namnsorten ’Glaucum’ har extra blådaggiga blad.

Liknande föregående är oregonfetknopp, Sedum oreganum, men något kraftigare och med rödare blad.

Kalifornisk fetknopp, Sedum spathulifolium, är en tuv- eller mattbildande städsegrön perenn med blåaktiga, ofta rödtonade spatelformiga blad. Blommorna är ljusgula i knippen. Sorter som ’Cape Blanco’ med silvervita blad och ’Purpureum’ med purpurfärgade blad finns i handeln.

Kärleksört

Den mest högresta arten är den kinesiska kärleksörten, som numera har fått ett eget släktnamn, Hylotelephium spectabile. Den blir upp till 50 cm hög beroende på namnsort, som det finns många av. Blommar med flata flockar på hösten och blommorna kan vara i olika nyanser av rosa, vita och lila. Till släktet hör också liten kärleksört, Hylotelephium cauticola. Den har köttiga, blåaktiga, äggrunda blad som den tappar på hösten. Tuvlikt växtsätt, upp till 15 cm hög. Blommorna är purpurröda i täta, toppställda flockar. Sorter: ’Purpureum’, Robustum’ och ’Lidakense’.

Fetbladsväxter

Kaukasiskt fetblad, Phedimus spurius, har nedliggande, rotslående stammar med uppstickande skottspetsar. Bladen är omvänt äggrunda, ofta med rödbruna toner. Det finns många namnsorter med olika blomfärger från rosa till vit och namn på sorterna antyder ofta på bladfärger, som ’Red Skin’, ’Dragon’s Blood’ och ’Voodoo’.

Sibiriskt fetblad, Phedimus hybridus och är allmän i Sverige. Växer krypande och har köttiga, lansettlika blad. Blommorna är gula i breda, toppställda flockar.

Kamjatkafetblad, Phedimus kamtschaticus. Den har nedliggande växtsätt med uppstickande skottspetsar. Bredd äggrunda blad och mer eller mindre orangeröda blommor. Namnsorten ’Variegatus’ har vitbrokiga blad.

Smaragdfetblad, Phedimus floriferus, är mattbildande och blommar rikligt med guldgula blommor.

Plantera fetknoppar, fetblad och kärleksört

De här odlingsvärda stenpartiväxterna gillar vanligen en lätt, något sandig trädgårdsjord som är varm och väldränerad. Läget bör vara i full sol och många är mycket torktåliga, så de går att odla även på ställen där man har svårt att få andra växter att trivas.

Läs mer om stenparti

Att bygga stenparti

Klicka på varje sort för att läsa mer om dessa odlingsvärda stenpartiväxter. Praktstenörten Aurinia Alpblomman edelweiss Fetblad, fetknoppar & kärleksörter Törel Flox Akleja Alpaster Murreva Lin Svärdkrissla Saxifraga Draba Campanula - små klockor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB