Stenpartiväxter - fetblad, fetknoppar & kärleksörter
Inledande begreppsgenomgång
Inledningsvis bör vissa begrepp rätas ut som skapat förvirring under de senaste åren. Det stora släkte av stenpartiväxter, som tidigare nästan uteslutande gick under namnet Sedum, har numera delats upp i flera släkten. Det innebär att du kan stöta på både gamla och nya namn i handeln, men här används de aktuella vetenskapliga benämningarna. Fetknopparna har behållit släktnamnet Sedum, medan de flesta fetbladsväxter räknas till släktet Phedimus. Kärleksörterna heter idag Hylotelephium.
Fetknoppar, fetbladsväxter och kärleksörter är alla mer eller mindre suckulenta, lättodlade och tåliga växter med varierande utseende. I Sverige återfinns ett tiotal vilda arter, men det finns ett mycket större urval odlingsvärda och förädlade sorter. Blommorna är nästan alltid vita eller gula och stjärnformade, men även rosa, röda och violetta färgvarianter förekommer. Nedan presenteras några av de vanligaste och mest odlingsvärda arterna – men urvalet är långt större, så klicka gärna vidare för att läsa om fler stenpartiväxter.
Fetknoppar (Sedum)
Vanliga arter och sorter
Gul fetknopp (Sedum acre) är en vanlig, låg och mattbildande växt med strålande gula blommor i juni–juli. Vid riklig blomning kan bladen helt övertäckas av blomsterprakten. Eftersom arten trivs även på torra och magra jordar, lämpar den sig mycket väl för plantering på murar, i sprickor eller andra svårbemästrade lägen. Leta gärna efter namnsorter som ’Aureum’, ’Yellow Queen’, ’Elegans’ eller småväxta ’Minus’.
Vit fetknopp (Sedum album) är också mattbildande och mycket tålig, särskilt mot torka. Den har smala, cylindriska blad som lätt rodnar vid sol och torka. Små, vita stjärnblommor dominerar, men sorter som ’Purpureum’ ger rosalila blommor och ’Coral Carpet’ har vackert korallfärgade blad.
Lydisk fetknopp (Sedum lydium) bildar täta, stadiga mattor med vintergröna, runda bladspetsar som ofta blir rödtonade. Till blomning bärs täta kvastar av vita blommor på rödstjälkiga skott. Namnsorten ’Glaucum’ sticker ut med blådaggiga blad.
Oregonfetknoppen (Sedum oreganum) påminner om föregående, men är kraftigare och har mörkare röda blad.
Kalifornisk fetknopp (Sedum spathulifolium) är en tuv- eller mattbildande vintergrön perenn vars spatelformade blad är blådaggiga till rödtonade. Blomningen är knallgult och sorter som ’Cape Blanco’ och ’Purpureum’ erbjuder olika bladfärger.
Kärleksörter (Hylotelephium)
Färgstarka klassiker
Den mest högresta är kinesisk kärleksört (Hylotelephium spectabile), som kan bli upp till 50 cm hög beroende på sort. Den blommar hösttid med stora, flata flockar i rosa, vitt eller lila och har blivit en klassisk sensommar- och höstblomma i stenpartier och rabatter.
Mindre men lika användbar är liten kärleksört (Hylotelephium cauticola), som med sitt tuvliknande växtsätt och vackert blåaktiga blad passar utmärkt i små stenpartier. Blommorna är purpurröda; vanliga sorter är ’Purpureum’, ’Robustum’ och ’Lidakense’.
Fetbladsväxter (Phedimus)
Variation av färg och växtsätt
Kaukasiskt fetblad (Phedimus spurius) växer lågt med nedliggande, rotslående stammar och har ofta rödbruna toner i sina omvänt äggrunda blad. De många namnsorterna har blomfärger från rosa till vit och spännande bladfärger – prova till exempel ’Red Skin’, ’Dragon’s Blood’ och ’Voodoo’.
Sibiriskt fetblad (Phedimus hybridus) är en svensk vildväxt med krypande växtsätt, köttiga lansettblad och breda flockar av gula blommor.
Kamjatkafetblad (Phedimus kamtschaticus) kan kaskadera ned längs stenkanter, med brett äggrunda blad och orangeröda blommor. Sorten ’Variegatus’ har vackert vitbrokigt bladverk.
Smaragdfetblad (Phedimus floriferus) är en utpräglad mattbildare som lyser av guldgula blommor när den står i sin fulla prakt.
Plantering och skötsel av fetknoppar, fetblad och kärleksört
Jord, ljus och placering
Alla dessa släkten och arter passar utmärkt till stenpartier tack vare deras kravlöshet och tålighet. Plantera dem i en lätt, sandblandad och väldränerad jord – gärna upphöjt, exempelvis i ett välbyggt stenparti. Ett läge i full sol ger vackrast bladfärg och rikligast blomning, men de klarar även torra och utmanande platser där andra växter snabbt ger upp. De är därför smarta val för murar, grusgångar, takträdgårdar och andra "omöjliga" ställen.
Stenpartiväxter och fler favoriter
Vill du inspireras av andra klassiska eller spännande stenpartiväxter? Läs mer om praktstenörten Aurinia, den vita alpblomman edelweiss, den mångsidiga floxen, färgstarka aklejorna, robusta murrevan, blå lin, ståtliga svärdkrissla, dekorativa saxifragor, söta Campanula – små klockor och fler arter som alpaster, draba och törel.
Vill du upptäcka de allra senaste och lättskötta nykomlingarna, kan vi rekommendera Lättskötta nykomlingar! där du hittar inspiration till ett ständigt vackert stenparti.
Sammanfattning: Färgstarka och tåliga växter året om
Fetknoppar, fetbladsväxter och kärleksörter ger stenpartiet både färg och struktur, är lättskötta och passar på de mest svårbemästrade ytorna. Välj fritt mellan de olika släktena – eller kombinera flera för ett varierat och torktåligt resultat året om!
Behöver du tips på planering, skötsel eller växtval för just din trädgård är du alltid välkommen att läsa vidare på Fetblad, fetknoppar & kärleksörter eller klicka dig fram bland våra guider!